Sonar - pytanie do Pana Macieja

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Feefrock
Sonar - pytanie do Pana Macieja

Post autor: Feefrock » poniedziałek 04 wrz 2006, 20:19

Z racji tego, iż Pan Maciej jest najwiekszym specem od Sonara, zwracam się do niego z pytaniem odnośnie ww. programu. Przepraszam na wstepie, że nie piszę na priva, ale myslę, że przy okazji inni tez skorzystają. Kilka tygodni temu zgłaszałem problem, że przy długich podkładach (Sonar 4) w czasie zapisu nastepowały przerwy. Nikt jakoś nie potrafił wyjasnić mi co sie dzieje. Wymieniłem proc i płytę na mocniejszą (Athlon 3000) problem zniknął, ale..... jest kolejny. Przy mocno nabitych ściezkach mniej więcej w środku numeru (podczas nagrywania) program się zatrzymuje z komunikatem , że dysk może być pełny. Sprawdziłem dysk ma 20 G wolego, scan disk nie wykrył błędów. CPU w okolicach60/60, disk - 10. Moze Pan cos zaradzić w tej kwestiii? Podam jeszcze troche informacji. Przy samym odtw. tego samego numeru jest ok. Przy nagrywaniu juz nie, po ściągnięciu wtyczek tez nie ma problemu. W panelu karty latencję mam ustawioną na maxa, 1048 sampli. Wyłączone buforowanie. Karta Motu 828. RAMU 1 G. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Sonar - pytanie do Pana Macieja

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 04 wrz 2006, 23:54

Jeśli system operacyjny jest prawidłowo skonfigurowany do pracy z audio (Windows XP tuning), opcje w departamencie Audio Sonara ustawione prawidłowo według instrukcji obsługi i żaden program pracujacy w tle (np.antywirus, Microsoft Office) nie psoci, to wszystko powinno fruwać. Najwyraźniej brakuje już pary do obsługi wtyczek efektowych (nie wiemy ile ścieżek zawiera projekt, ile efektow jest wpiętych, jakie to są efekty i jak zaplanowałeś dystrybucję audio do nich (grupowanie, busy wysyłkowe itp.). Wepnij dwa-trzy reverby tu i tam, i już masz klops. Mówiąc inaczej - nie znając kubatury ani struktury projektu trudno o jednoznaczną diagnozę. Nawet najszybszy komputer kiedyś się zagrzeje ...

Powodzenia

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 05 wrz 2006, 07:53

W projekcie jest blisko 30 traków. Na każdym EQ Sonitusa, parę kompresorów, 3 razy pogłos tej samej firmy jako insert i raz na busie. Poza tym (to może być zabójcze) na 20 trakach Warmer jako kompresor/ocieplacz... XP skonfigurowany pod audio, powyłączane duperele.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 05 wrz 2006, 08:02

...
W projekcie jest blisko 30 traków. Na każdym EQ Sonitusa, parę kompresorów, 3 razy pogłos tej samej firmy jako insert i raz na busie. Poza tym (to może być zabójcze) na 20 trakach Warmer jako kompresor/ocieplacz... XP skonfigurowany pod audio, powyłączane duperele.

...
Sprobuj sie przelaczyc na drivery WDM jesali pracujesz na ASIO,niestety Sonar na ASIO z MOTU nie radzi sobie najlepiej,najgorzej wlasnie z tymi na FW.Lepiej dzialal na 24 I/O ale i tak na WDM jest to inna jazda,od razu spada obciazenie procka o jakies 30/40% i nie szarpie dyskiem.Jest jeszcze jeden problem na MOTU(ale to bylo w v.5 Sonara)Franca na ASIO nie widzi parzystych wejsc. Ten soft jest idealnie stworzony do pracy w Windows i nalezy grac na WDM.Jesli jednak pracujesz na WDM to sie poddaje.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 05 wrz 2006, 08:12

na 20 trakach Warmer jako kompresor/ocieplacz...
=========
Jaki Warmer? PSP może?
20 instancji VW..... w jednym projekcie? + Sonitusy i cała reszta...u mnie cos takiego zdechłoby po naciśnięciu "PLAY"
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 05 wrz 2006, 09:17

Tak PSP. U mnie wskaźnik CPU jest na 50%.

Pracuję na ASIO bo WDM wprowadzają opóźnienie w nagrywanym sladzie przesuwając go w tył o kilka milisekund.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 05 wrz 2006, 11:06

...Tak PSP. U mnie wskaźnik CPU jest na 50%.

Pracuję na ASIO bo WDM wprowadzają opóźnienie w nagrywanym sladzie przesuwając go w tył o kilka milisekund....
Moze masz ustawiony za duzy bufor do nagrywania,tam jest chyba cos takiego,RECORDING BUFFER i PLAYBACK BUFFER,nie jestem pewien ale na bank jakos tak sie to nazywalo.To jest niemowliwe,zeby opoznialo nagranie,kupe ludzi na tym pracuje wlasnie na WDM i chodzi to idealnie.
[addsig]

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 05 wrz 2006, 11:38

...Tak PSP. U mnie wskaźnik CPU jest na 50%.
=======
Pan Maciej pewno znajdzie radę (zawsze znajduje), ale zanim znajdzie wystartuj ten projekt i obserwuj wskaźnik CPU - jeśli w momencie w którym projekt się zatrzymuje CPU skoczy do "setki" to na bank szukałbym wtyczki "winowajcy".
Moja "rada" jest taka ponieważ sam mam takie zatrzymujące się projekty, ale wiem, że w moim przypadku winny jest układ interfejs firewire<>chipset na płycie głównej<>AMD64. Do dziś dnia nie mogę tego przejść....
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 05 wrz 2006, 13:24

A po co przy nagrywaniu te wszystkie wodotryski? Uaktywnij tylko to, co niezbędne, żeby nie zboczyć (perkusja, jakiś pad, bas może) a resztę wyłącz.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 05 wrz 2006, 16:21

buforowanie mam wyłączone całkiem, bo z nim jest jeszcze gorzej. Kolejna sprawa, CPU nie skacze, jest stabilne na jednym poziomie. A po co wodotryski przy nagrywaniu? Zapomniałem dodać, że to nagrywanie, to mix. Wszystkie traki zgrywam do jednego. Wypuszczam sygnał na zewnątrz, więc nie mogę mixdownem.

ODPOWIEDZ