Sonar 4 - opóźnienie w nagrywaniu

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Feefrock
Sonar 4 - opóźnienie w nagrywaniu

Post autor: Feefrock » niedziela 23 lip 2006, 22:57

Jestem ostatnio zainteresowany zakupem Sonara wersji 4. Testuję od trzech dni ten program i zauwazyłem dziwną rzecz. Nagrywając ścieżkę z wykorzystaniem sterów WDM, mamy opóźnienie traku (po nagraniu) w granicach szesnastki przy tempie w okolicach 100. Przy sterownikach Asio jest ok. W czym tkwi problem? .... no wiem - w sterowniku....ale dlaczego? W Sonarze 2.2 było ok przy WDM....Dodam tylko że pracuję na Motu 828.

Zbynia

Re: Sonar 4 - opóźnienie w nagrywaniu

Post autor: Zbynia » poniedziałek 24 lip 2006, 00:24

problem w wdm - zawsze bylo opoznienie i zawsze bedzie - czasem mniejsze czasem wieksze ale bedzie.....sonar ma kompensacje latencji ale nie pamietam gdzie sie ustawia...w kazdym badz razie 4 nie kupisz bo 5 jest od ponad pol roku.....

chyba ze uzywana.....

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » poniedziałek 24 lip 2006, 07:53

...problem w wdm - zawsze bylo opoznienie i zawsze bedzie - czasem mniejsze czasem wieksze ale bedzie.....sonar ma kompensacje latencji ale nie pamietam gdzie sie ustawia...w kazdym badz razie 4 nie kupisz bo 5 jest od ponad pol roku.....

chyba ze uzywana........
dzięki...
nie mogę odnaleźć tej opcji, może ktoś podpowie....
waśnie mysle o używanej.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 20 wrz 2008, 23:25

dzięki...
nie mogę odnaleźć tej opcji, może ktoś podpowie....
waśnie mysle o używanej.
...
Mineły lata, nagrywałem na ASIO. Myslałem kiedyś kupię następna wersję i bedzie git. Kupiłem 7 producer, a opóźnienie na WDM dalej jest.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 20 wrz 2008, 23:33

Mineły lata, nagrywałem na ASIO. Myslałem kiedyś kupię następna wersję i bedzie git. Kupiłem 7 producer, a opóźnienie na WDM dalej jest. ...
Nagrywam na ESI ESP1010... na S7P na sterach wdm i nawet na najwiekszych ustawieniach latencji w programie nic nie jest opoznione wiec kompenacja dziala ok...
Jesli jest problem to w oprions/audio => 2 zakladka "manual offset" (albo cos w tym stylu) ustawiasz reczne przesuniecie jesli automatyczna kompensacja robi cos nie tak...

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » niedziela 21 wrz 2008, 00:06

Nagrywam na ESI ESP1010... na S7P na sterach wdm i nawet na najwiekszych ustawieniach latencji w programie nic nie jest opoznione wiec kompenacja dziala ok...
Jesli jest problem to w oprions/audio => 2 zakladka "manual offset" (albo cos w tym stylu) ustawiasz reczne przesuniecie jesli automatyczna kompensacja robi cos nie tak......
A czy jest mozliwość włączenia lub wyłączenia tej kompensacji? Nie mogę znaleźć czegoś takiego.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 00:31

A czy jest mozliwość włączenia lub wyłączenia tej kompensacji? Nie mogę znaleźć czegoś takiego....
Bo chyba raczej nie ma czegos takiego... przynajmniej nie mozna zrobic tego z poziomu interfejsu uzytkownika... wiem ze mozna pisac skrypty ktore sa ladowane przy odpaleniu programu dzieki ktorym mozna znacznie glebiej ingerowac w dzialanie sonara... ale to wyzsza szkola jazdy... jak bys sie uparl pewnie gdzies na jakims forum maniakow Sonara bys znalazl jak to sie robi
A problem raczej tkwi w niedopracowanych sterownikach WDM dla Twojego interfejsu... moze z tym przedzej pokombinowac??

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 21 wrz 2008, 02:26

podobnie mam w Cubase :)

zaloopowalem wejscie z wyjsciem - sprawdzilem jaka jest latencja i jest git :)

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 23 wrz 2008, 21:10

dziwna sprawa, mam sampli na bufor 2048, ustawiam taką własnie kompensacje i dalej nagrywa z opóźnieniem i to sporym. przełączam na Asio wszystko gra ale muli. Nie kapuję. Jak miałem Sonara 2,2 to było oki na WDM od 4ki zaczęło nie grać z tymi sterami.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 23 wrz 2008, 22:59

...dziwna sprawa, mam sampli na bufor 2048, ustawiam taką własnie kompensacje i dalej nagrywa z opóźnieniem i to sporym. przełączam na Asio wszystko gra ale muli. Nie kapuję. Jak miałem Sonara 2,2 to było oki na WDM od 4ki zaczęło nie grać z tymi sterami....
Winy nie szukaj w sonarze tylko w swojej karcie... mi na WDM wszystko zawsze chodziło bez zadnych opóźnien... nawet jak nagrywalem na zwykłym SB...
Teraz tez jade na WDM bo przy ASIO podczas nagrywania ESI1010 gubi co jakis czas probki... ale to bez różnicy bo na WDM moge uzyskac ta sama latencje (ok 5ms) co na ASIO...

ODPOWIEDZ