Sonar 4 - opóźnienie w nagrywaniu
Jestem ostatnio zainteresowany zakupem Sonara wersji 4. Testuję od trzech dni ten program i zauwazyłem dziwną rzecz. Nagrywając ścieżkę z wykorzystaniem sterów WDM, mamy opóźnienie traku (po nagraniu) w granicach szesnastki przy tempie w okolicach 100. Przy sterownikach Asio jest ok. W czym tkwi problem? .... no wiem - w sterowniku....ale dlaczego? W Sonarze 2.2 było ok przy WDM....Dodam tylko że pracuję na Motu 828.
Re: Sonar 4 - opóźnienie w nagrywaniu
problem w wdm - zawsze bylo opoznienie i zawsze bedzie - czasem mniejsze czasem wieksze ale bedzie.....sonar ma kompensacje latencji ale nie pamietam gdzie sie ustawia...w kazdym badz razie 4 nie kupisz bo 5 jest od ponad pol roku.....
chyba ze uzywana.....
chyba ze uzywana.....
...problem w wdm - zawsze bylo opoznienie i zawsze bedzie - czasem mniejsze czasem wieksze ale bedzie.....sonar ma kompensacje latencji ale nie pamietam gdzie sie ustawia...w kazdym badz razie 4 nie kupisz bo 5 jest od ponad pol roku.....
chyba ze uzywana........
dzięki...
nie mogę odnaleźć tej opcji, może ktoś podpowie....
waśnie mysle o używanej.
chyba ze uzywana........
dzięki...
waśnie mysle o używanej.
dzięki...
waśnie mysle o używanej.
...
Mineły lata, nagrywałem na ASIO. Myslałem kiedyś kupię następna wersję i bedzie git. Kupiłem 7 producer, a opóźnienie na WDM dalej jest.
Mineły lata, nagrywałem na ASIO. Myslałem kiedyś kupię następna wersję i bedzie git. Kupiłem 7 producer, a opóźnienie na WDM dalej jest. ...
Nagrywam na ESI ESP1010... na S7P na sterach wdm i nawet na najwiekszych ustawieniach latencji w programie nic nie jest opoznione wiec kompenacja dziala ok...
Jesli jest problem to w oprions/audio => 2 zakladka "manual offset" (albo cos w tym stylu) ustawiasz reczne przesuniecie jesli automatyczna kompensacja robi cos nie tak...
Nagrywam na ESI ESP1010... na S7P na sterach wdm i nawet na najwiekszych ustawieniach latencji w programie nic nie jest opoznione wiec kompenacja dziala ok...
Jesli jest problem to w oprions/audio => 2 zakladka "manual offset" (albo cos w tym stylu) ustawiasz reczne przesuniecie jesli automatyczna kompensacja robi cos nie tak...
Jesli jest problem to w oprions/audio => 2 zakladka "manual offset" (albo cos w tym stylu) ustawiasz reczne przesuniecie jesli automatyczna kompensacja robi cos nie tak......
A czy jest mozliwość włączenia lub wyłączenia tej kompensacji? Nie mogę znaleźć czegoś takiego.
A czy jest mozliwość włączenia lub wyłączenia tej kompensacji? Nie mogę znaleźć czegoś takiego....
Bo chyba raczej nie ma czegos takiego... przynajmniej nie mozna zrobic tego z poziomu interfejsu uzytkownika... wiem ze mozna pisac skrypty ktore sa ladowane przy odpaleniu programu dzieki ktorym mozna znacznie glebiej ingerowac w dzialanie sonara... ale to wyzsza szkola jazdy... jak bys sie uparl pewnie gdzies na jakims forum maniakow Sonara bys znalazl jak to sie robi
A problem raczej tkwi w niedopracowanych sterownikach WDM dla Twojego interfejsu... moze z tym przedzej pokombinowac??
Bo chyba raczej nie ma czegos takiego... przynajmniej nie mozna zrobic tego z poziomu interfejsu uzytkownika... wiem ze mozna pisac skrypty ktore sa ladowane przy odpaleniu programu dzieki ktorym mozna znacznie glebiej ingerowac w dzialanie sonara... ale to wyzsza szkola jazdy... jak bys sie uparl pewnie gdzies na jakims forum maniakow Sonara bys znalazl jak to sie robi

A problem raczej tkwi w niedopracowanych sterownikach WDM dla Twojego interfejsu... moze z tym przedzej pokombinowac??
podobnie mam w Cubase :)
zaloopowalem wejscie z wyjsciem - sprawdzilem jaka jest latencja i jest git :)
zaloopowalem wejscie z wyjsciem - sprawdzilem jaka jest latencja i jest git :)
dziwna sprawa, mam sampli na bufor 2048, ustawiam taką własnie kompensacje i dalej nagrywa z opóźnieniem i to sporym. przełączam na Asio wszystko gra ale muli. Nie kapuję. Jak miałem Sonara 2,2 to było oki na WDM od 4ki zaczęło nie grać z tymi sterami.
...dziwna sprawa, mam sampli na bufor 2048, ustawiam taką własnie kompensacje i dalej nagrywa z opóźnieniem i to sporym. przełączam na Asio wszystko gra ale muli. Nie kapuję. Jak miałem Sonara 2,2 to było oki na WDM od 4ki zaczęło nie grać z tymi sterami....
Winy nie szukaj w sonarze tylko w swojej karcie... mi na WDM wszystko zawsze chodziło bez zadnych opóźnien... nawet jak nagrywalem na zwykłym SB...
Teraz tez jade na WDM bo przy ASIO podczas nagrywania ESI1010 gubi co jakis czas probki... ale to bez różnicy bo na WDM moge uzyskac ta sama latencje (ok 5ms) co na ASIO...
Winy nie szukaj w sonarze tylko w swojej karcie... mi na WDM wszystko zawsze chodziło bez zadnych opóźnien... nawet jak nagrywalem na zwykłym SB...
Teraz tez jade na WDM bo przy ASIO podczas nagrywania ESI1010 gubi co jakis czas probki... ale to bez różnicy bo na WDM moge uzyskac ta sama latencje (ok 5ms) co na ASIO...