Ableton 5 vs Cubase sx3

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
SpaceMan
Ableton 5 vs Cubase sx3

Post autor: SpaceMan » wtorek 23 maja 2006, 16:46

Witam serdecznie

Ableton ma funkcie mapowania midi dzieki czemu mozemy przypisac poszczegolne sciezki (traki) lub fx-y pod dany przycisk.

Pytanie:

Czy Cubase sx3 posiada owa funkcje lub chociazby cos zblizonego?

Zakupilem Trigger Fingera firmy M-Audio i mam problem z Abletonem poniewaz jest delay miedzy urzeniem w pad a dzwiekiem.

Sprawdzalem ustawienia latencje, bufor, sterowniki. Nie mam pojecia dlaczego w tym programie takie schizy??

Prosze o pomoc
Z zamilowania muzyk, dopiero zaczynam przygode bo bawie sie tym tylko 5 lat, teraz dopiero zaczne szalec bo kupilem sprzet.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Re: Ableton 5 vs Cubase sx3

Post autor: bruce_lee » wtorek 23 maja 2006, 16:53

...Witam serdecznie

Ableton ma funkcie mapowania midi dzieki czemu mozemy przypisac poszczegolne sciezki (traki) lub fx-y pod dany przycisk.

Pytanie:

Czy Cubase sx3 posiada owa funkcje lub chociazby cos zblizonego?

Zakupilem Trigger Fingera firmy M-Audio i mam problem z Abletonem poniewaz jest delay miedzy urzeniem w pad a dzwiekiem.

Sprawdzalem ustawienia latencje, bufor, sterowniki. Nie mam pojecia dlaczego w tym programie takie schizy??

Prosze o pomoc...

ja takich problemów nie mam. tutaj nie winiłbym Abletona, raczej kartę dźwiękową i jej złą konfigurację.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
SpaceMan

Post autor: SpaceMan » wtorek 23 maja 2006, 17:05

dlaczego karte?

sprawdzalem ja w innych programach i wszystko dziala wysmienicie.

A tak na marginesie mam wiele wiecej pytan do ciebie bo widze ze masz trigger fingera.

Jakimi softami sie poslugujesz do grania na triggerku?

I jak ustawic drum machine np w cubase tak aby wszystkie dzwieki byly ktore sa w sofcie byly przypisane do wszystkich padow.

Bo gra mi tylko kilka np 4 albo 5 a reszta nie styka cos.

Sorki za absorbujace pytania ale jestem poczatkujac i nikt mi tego sensowanie nie wytlumaczyl.
Z zamilowania muzyk, dopiero zaczynam przygode bo bawie sie tym tylko 5 lat, teraz dopiero zaczne szalec bo kupilem sprzet.

Awatar użytkownika
SpaceMan

Post autor: SpaceMan » wtorek 23 maja 2006, 17:10

To moze powiedz mi jak masz skonfigorowany program i karte. Albo podaj wiecej szczegolow. Bardzo prosze

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 23 maja 2006, 18:36

...dlaczego karte?

sprawdzalem ja w innych programach i wszystko dziala wysmienicie.

A tak na marginesie mam wiele wiecej pytan do ciebie bo widze ze masz trigger fingera.

Jakimi softami sie poslugujesz do grania na triggerku?

I jak ustawic drum machine np w cubase tak aby wszystkie dzwieki byly ktore sa w sofcie byly przypisane do wszystkich padow.

Bo gra mi tylko kilka np 4 albo 5 a reszta nie styka cos.

Sorki za absorbujace pytania ale jestem poczatkujac i nikt mi tego sensowanie nie wytlumaczyl....

używam Battery 2 w środowisku Abletona. Cubase'a nie znam więc Ci nie pomogę.

generalnie to przede wszystkim skonfiguruj sobie Triggera, z pomocą M-Audio Enigma to banalne. przypisz odpowiednim padom nuty i komunikaty jakie mają wysyłać. potem skonfiguruj drum machine tak żeby wszystkie 16 padów wyzwalało sample (podpowiedź: muszą to być te same nuty, które wysyłasz z Triggera)

To moze powiedz mi jak masz skonfigorowany program i karte. Albo podaj wiecej szczegolow. Bardzo prosze

a to ja mam problem czy Ty? napisz więcej na temat swojego sprzętu, to może jakoś uda się pomóc, bo na razie mogę sobie jedynie powróżyć to tam siedzie u Ciebie w kompie

Awatar użytkownika
SpaceMan

Post autor: SpaceMan » środa 24 maja 2006, 01:28

Zaczynamy ( wielkie dzieki Hataiii Brus Lee za Pomoc)

Sprzet

Antec P150

Asus A8n Premium

Athlon 64 3700

2 x 250 Seagate Sata 2

Esi Julia na sterah Asio 2.0

GF 6600 GT Gigabyte pasywne

Trigger Finger {

Keystation Pro 88 { M-AUDIO

Zbadalem Battery 2 i smiga jest bajka.

Natomiast mam jedno pytanko.

Jak zapewne wiesz bo widziales demo ze strony M-Audo o Triggerku, koles wymiata i widac rozpisane kanaly na ktore ma ponakladane efekty. Nie wiem i staram sie rozkminic jak on to zrobil ze to tak fajnie obrazowo widac w Abletonie. Widze tylko ze to co ja mam na ekranie nie do konca pokrywa sie z tym co on ma Roznica jest w tym ze on ma tylko dwa pokretla na kanale a ja mam 4 i zamist track activator on ma ikonke glosnika.

Dlatego wydaje mi sie ze ja czegos nie wiem banalnego a karta jest ok.

I jak mozesz to wyslij mi e-maila smmc@op.pl

Wielkie Dzieki

Awatar użytkownika
SpaceMan

Post autor: SpaceMan » czwartek 25 maja 2006, 00:25

Moze ktos inny pomoze?

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » czwartek 25 maja 2006, 02:01

...Moze ktos inny pomoze?...

to problem w końcu został rozwiązany (kłopoty z latencją) czy nie? bo rozumiem że skoro piszesz że w Battery śmiga to już wszystko w porządku...

co do filmiku - możesz wrzucić linka?
[addsig]

Awatar użytkownika
SpaceMan

Post autor: SpaceMan » czwartek 25 maja 2006, 15:50

......Moze ktos inny pomoze?...

to problem w końcu został rozwiązany (kłopoty z latencją) czy nie? bo rozumiem że skoro piszesz że w Battery śmiga to już wszystko w porządku...

co do filmiku - możesz wrzucić linka?

...

Smiga w Battery 2 wiec po problemie natomiast jesli mozesz wytlumacz mi jak zrobic w abletonie abys widzial kanaly tak jak w demo na stronie i mogl na nie nakladac efekty.

I drugie pytanie co do Triggera

Jesli mozesz krok po kroku na zasadzie przykladu oipisac przypisywanie dzwikow w Enigmie bo nie czaje.

Awatar użytkownika
SpaceMan

Post autor: SpaceMan » czwartek 25 maja 2006, 15:52

Filmik na m-audio

http://www.m-audio.com

ODPOWIEDZ