Cubase SX i Nuendo - czy to możliwe?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
stevelukather
Cubase SX i Nuendo - czy to możliwe?

Post autor: stevelukather » piątek 06 sty 2006, 13:02

Witajcie,szlag mnie trafia!!!!!!!!!!Czy to mozliwe,zeby przy odpalonych bebnach BFD i jakims tam basie z VB nie dalo sie nagrywac dalszych trackow midi i na Guitar Rigu na buforze 256/512????Jak zwieksze bufor to nici z grania w czasie rzeczywistym.Szarpie mi dzwiekiem tak,ze to jest nie do przyjecia!To samo dzieje sie z miksami,przy obciazeniu procka ok 20/30 % juz trzeba bufor dawac na 1024 a najlepiej 2048.Na jednym kompie ma P4 2.8Ghz 1024Mb RAM plyta Gigabyte,MOTU 24 I/O Unitor do midi a na drugim kompie P4 3.2 Ghz 1024 Ram tez Gigabyte i MOTU 828 mk2.Kolega ma tez na P4 2.8 Ghz,1024 Ram karte Hammerfall DIGI spieta ze stolem Mackie D8Bus i me te same jaja.Mnie sie wydaje ze to francowaty Steinberg jest tak zrobiony,bo na Logicu w tej samej konfiguracji na wszystkich komputerach wszystko idzie jak w dym.Prosze powiedzcie,ze to nieprawda,ze da sie przy obciazeniu 50%procka pracowac na buforze 256/512 i i grac wirtualami bo podloze bombe pod Steiberga i zarzadam zwrotu kasy za ciulaty soft.Jesli to prawda to dalej bede twierdzil,ze Logic jest byl i bedzie najlepszy na swiecie.SL

Awatar użytkownika
Master

Re: Cubase SX i Nuendo - czy to możliwe?

Post autor: Master » piątek 06 sty 2006, 13:16

...Witajcie,szlag mnie trafia!!!!!!!!!!Czy to mozliwe,zeby przy odpalonych bebnach BFD i jakims tam basie z VB nie dalo sie nagrywac dalszych trackow midi i na Guitar Rigu na buforze 256/512????Jak zwieksze bufor to nici z grania w czasie rzeczywistym.Szarpie mi dzwiekiem tak,ze to jest nie do przyjecia!To samo dzieje sie z miksami,przy obciazeniu procka ok 20/30 % juz trzeba bufor dawac na 1024 a najlepiej 2048.Na jednym kompie ma P4 2.8Ghz 1024Mb RAM plyta Gigabyte,MOTU 24 I/O Unitor do midi a na drugim kompie P4 3.2 Ghz 1024 Ram tez Gigabyte i MOTU 828 mk2.Kolega ma tez na P4 2.8 Ghz,1024 Ram karte Hammerfall DIGI spieta ze stolem Mackie D8Bus i me te same jaja.Mnie sie wydaje ze to francowaty Steinberg jest tak zrobiony,bo na Logicu w tej samej konfiguracji na wszystkich komputerach wszystko idzie jak w dym.Prosze powiedzcie,ze to nieprawda,ze da sie przy obciazeniu 50%procka pracowac na buforze 256/512 i i grac wirtualami bo podloze bombe pod Steiberga i zarzadam zwrotu kasy za ciulaty soft.Jesli to prawda to dalej bede twierdzil,ze Logic jest byl i bedzie najlepszy na swiecie.SL...

Zastanawiam sie, dlaczego tak duzo ludzi nazeka na CUBASE ? lub Nuendo, kilka razy w tygodniu ktos ma jakies problemy . hmmm Ja na LOGICU nie doswadczam takich przygód , P4 3,2 Ghz 1024 ramu MOTU Traveler , ale poprzednio 2401 Mk2 , 24 I/O i 828 Mk2 . i nigdy nic sie nie działo. a teraz mam właczonego LOGICA , INTERNET i SONOSCOPE -analizer widma który naprawde potrzebuje mocy , wszystko działa bez problemu , A logic zawalony wtyczkami , i wszystko dziala sample per bufor 96 , co oznacza praktycznie brak opoznien... mam znajomych pracuja na Cubase... tak samo ciagle cos , ciagle , jeden srednio raz na dwa miesiace robi format Dysk, a drugi co chwila nowa instalacje Cubase ... jedyna szkoda to to ze niema nowych wersji Logica

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » piątek 06 sty 2006, 13:39

Z BFD miałem doświadczenia na Macu, z Cubasem SE.Te bębny strasznie obciążają system i widziałem to już na dwóch innych Macach.Koledzy obchodzą to przegrywając bębny do audio i program od razu jakby ożywa.Nie krytykowałbym tu Steinberga tak stanowczo, bo porównując np Cubase do Protoolsa LE to Cubase dużo lepiej pracuje, mniej obciąża system, i to zarówno na Macu jak i Pececie.
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 06 sty 2006, 13:50

Czy to mozliwe,zeby przy odpalonych bebnach BFD i jakims tam basie z VB nie dalo sie nagrywac dalszych trackow midi i na Guitar Rigu na buforze 256/512????

A masz uaktualnienia do BFD? Bo to bledy tego programu czesto byly przyczyna takich klopotow (i wielu innych).

Na CSX3 da sie z BFD dzialac bez wiekszych problemow z niska latencja, jesli jest wszystko w komputerze OK. Doswiadczalem duzo innych problemow zwiazanych z bledami BFD, a problemy, o ktorych piszesz, owszem, byly, ale ze wczesnymi wersjami BFD (rok wstecz)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 06 sty 2006, 14:04

Problem nie lezy w BFD tylko w obciazeniu procesora(to byla jedna z konfiguracji),ja cale zycie robilem na Logicu(i tez z BFD nie ma problemu) w zyciu nie przyszlo by mi do glowy ze w takim sofcie jak Steinbergowy nie da sie grac w czasie rzeczywistym przy duzym obciazeniu procka.Zostaje naprawde podziekowac Steinbergowi za robienie ludzi w ci....a!A wszystkim krzykaczom o wyzszosci tegoz nad Logiciem rowniez.Pozdrawiam SL.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 06 sty 2006, 14:10

......Ja na LOGICU nie doswadczam takich przygód ...

Bo to dobry program i tyle. Jestem mu wierny od pierwszej wersji Platinum i pracuje na nim (oczywiście teraz na 5.5.1) do tej pory, mimo że będą już ze 2 lata jak zaprzestano rozwoju wersji PC-towej. Mam podobne odczucia, bo znajomi walczą ciągle z coraz nowszymi wersjami Cubase'a, a niektórzy nawet z Nuendo, a ja sobie spokojnie robie swoje bez żadnych problemów. I co ciekawe nawet teraz po tych 2 latach nie odczuwam jakichś specjalnych braków w zaimplementowanych funkcjach.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 06 sty 2006, 14:22

...Problem nie lezy w BFD tylko w obciazeniu procesora[...]Zostaje naprawde podziekowac Steinbergowi za robienie ludzi w ci....a!

No patrz! A mi po uaktualnieniu BFD jakos wszystko dzialalo (poza ewidentnymi bledami, opisywanymi na forum BFD wielokrotnie).

Widocznie mialem innego CubaseSX
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 06 sty 2006, 14:26

...Problem nie lezy w BFD tylko w obciazeniu procesora(to byla jedna z konfiguracji),ja cale zycie robilem na Logicu(i tez z BFD nie ma problemu) w zyciu nie przyszlo by mi do glowy ze w takim sofcie jak Steinbergowy nie da sie grac w czasie rzeczywistym przy duzym obciazeniu procka.Zostaje naprawde podziekowac Steinbergowi za robienie ludzi w ci....a!A wszystkim krzykaczom o wyzszosci tegoz nad Logiciem rowniez.Pozdrawiam SL....

Bo Cubase to niedobra kobieta jest ... podobno robi duzo i dobrze , lecz to tylko slogan , złudzenia

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 06 sty 2006, 14:31

No patrz! A mi po uaktualnieniu BFD jakos wszystko dzialalo (poza ewidentnymi bledami, opisywanymi na forum BFD wielokrotnie).

Widocznie mialem innego CubaseSX ...

Albo inna wersje BFD...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » sobota 07 sty 2006, 19:40

Panowie,te jaja z szarpaniem dzieja sie nie tylko z BFD ale ze wszystkim co obciaza procesor,przy buforze 512 wskaznik(F12)procesora skacze jak walniety nawet jak sekwencer nie odtwarza dzwieku,jesli zmienie bufor na wyzszy(1024 lub 2048)to jest swiety spokoj.Zauwazylem jeszcze jedna rzecz,opoznienie na 256 lub 512 w Steinbergu jest o wiele wieksze niz pod Logiciem na tym samym buforze,.To jest zdrada.JoachimieK,nie mow ze teraz mozesz po update BFD na Cubase SX nagrywac wirtuale albo GR na 256 przy 30-40%obciazenia,rozne cuda robilem i zawsze to samo.Mnie sie to nie udalo i nikomu z moich znajomych ktorzy robia w tej lub jakiejkolwiek konfiguracji,mozna sie nawet updatowac do wersji programow z NASA i to nie pomoze.Pozdrawiam SL.

ODPOWIEDZ