Reaper 3.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Arisen
Re: Reaper 3.0

Post autor: Arisen » niedziela 12 lip 2009, 15:47

...Panowie od 14 lat mam maca i peceta przetestowałem różne typy tych maszyn znam systemy od dosa począwszy a na win 7 skończywszy to samo jeśli chodzi o systemy apple . Proszę was o nie pisanie rzeczy , które mnie rozśmieszają ale nie tylko mnie . Więc generalnie mówiąc obecnie mac jest lepszy do robienia muzyki i od zawsze był lepszy jedyna wada to cena choć ja uważam że wcale tak nie jest . Wiele z awarii maców spowodowana jest grzebaniem na wzór grzebania w PC przez użytkowników nie znających się absolutnie na rzeczy . ... 

Ja przypomnę tylko iż temat został nazwany7 Reaper 3.0 ;)

Darek (24) producent muzyki elektronicznej głównie
trance dream, młody realizator, domowe studio oparte na platformie PC, DAW-Cubase/Reaper
Sprzęt: esi juli@+KRK RP5 +Novation remote0SL+PSR-520; mixer: planowany SC C4 z AKG K240

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 12 lip 2009, 15:49

Proszę was o nie pisanie rzeczy , które mnie rozśmieszają ale nie tylko mnie . Więc generalnie mówiąc obecnie mac jest lepszy do robienia muzyki i od zawsze był lepszy

Mnie akurat rozśmieszają takie stwierdzenia, jak to, że "Mac jest lepszy do muzyki". No ale każdy ma inne poczucie humoru.

Ale chyba będzie lepiej wrócić do tematu wątku

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » niedziela 12 lip 2009, 17:08

Widzisz majall - "Maki" dla snobów...

Jabu - to nie był OT tylko słuszny głos oddany Reaperowi,który zasługuje na to bez wątpienia.Jak umierało polskie forum Reapera nie sądziłem,że szykują tak kompletną niespodziankę - z prawie kompletnym midi - Reaper 3.0.Kiedy powstał wątek na forum EiS po ukazaniu się programu - sciągnąłem 30dniowca - zainstalowałem,coś tam ustawiłem,podłubałem,porozwiałem i pozwijałem.Nie zdążyłbym w 30 dni się do niego przekonać,a opinie o tej wersji dopiero co nabierają tutaj tempa.Logic Express już wówczas działał rewelacyjnie u mojego znajomego na Macu.
Ewent.wsparcie znajomego w zakresie logistycznym na OSX nie musi przerażać - plus - oczywiście rozbudowana architektura nowego Logica - a szczególnie ona - i tak pozostaje bardzo przyswajalna dla mnie.
O ile nie spodobały mi się pierwsze zrzuty Reapera,o tyle ten z Logica i tak BIJE na głowę je wszystkie.W zakresie możliwości te programy,chyba już oferują wszystko.Jakoś sama skórka nie może aspirować wg.mnie do definicji pomostu,w na polegającym przecież - całym spektrum operacji nie tylko mentalnych,przejścia w nowy DAW.Zrozumieć i popracować - to nie problem.Ale polubić i pozostać na DAWie - to zupełnie co innego.Na Sonarze też popracowałem - Cubase obserwowałem u znajomego w studio - koszmar - nie chciałbym go nawet za darmo.Ableton - tęga jazda.. Program to nie kwestia przyzwyczajenia i finansowej kalkulacji - program to także forma spełnienia i swego rodzaju więzi z muzykiem - a za to zapłacę.I tak Logic porwał mnie zupełnie pierwszego dnia..Reaper nie.
Wybór, nowy,dobry PC plus lub średni Mac i Logic? Można przeboleć tę rożnicę 2tysięcy,by niemalże z miejsca kontynuować pracę na nowym Logicu.Nie takie pieniądze forumowicze topili,by w rezultacie pozbyć się (choćby M3) - zatem perspektywa mojego przedsięwzięcia nie jest ani aktem awersji do Reapera,ani desperacji,a tym bardziej "zoślenia".
Potencjalny szczęśliwy użytkownik sprawnego Logica Express raczej nie pozostawi tego środowiska na rzecz Reapera,albo wogóle nie zainteresuje się tematem.Kolejny potencjalny użytkownik zżyty z Logicem (mój przypadek) i stojący - w formule wyboru,którą opisałem powyżej - poświęci 2 tysiące więcej i będzie kontynuował prace i znajomość programu,który czuje i uwielbia.Przy okazji usłyszy o tym,że jest uparty,że niewolnik i biega jak kelner z pieniędzmi pod wrota krwiożerczych dygnitarzy Apple,co baterii nie wymieniają (owszem niepojęte - tak samo jak spora ilość niegdysiejszego,niestabilnego,niekompletnego w funkcjach,a drogiego oprogramowania na PC - a promowanego).
Jeszcze inny potencjalny użytkownik - który nie wie jaki DAW wybrać posłucha PiotraK,popracuje z Reaperem,zobaczy Logica na Macu ... i i tak zmieni zdanie,biorąc nań kredyt.To zupełnie inne DAWy i skórka nie wystarcza.A różnice w ich odbiorze nie są transparentne.

Z radością jednak będę obserwował jak kolejni Żniwiarze pączkują w tym wątku.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 12 lip 2009, 18:33

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:38 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 12 lip 2009, 20:57

średni Mac

Z ciekawości - jakiego Maka miałbyś na myśli / oku?

Nie takie pieniądze forumowicze topili,by w rezultacie pozbyć się (choćby M3)

He he, to o mnie mowa

I właśnie dlatego pozwoliłem sobie (w myśl zasady "ucz się na cudzych błędach") wyrazić taką nieśmiałą przestrogę

Zresztą Maka też teraz mam zamiar sprzedać, choć tu nie ma mowy o wtopie, bo nie ja go kupowałem i w sumie trafił do mnie przypadkiem, ale... No tak, w sumie muszę powiedzieć że na dłuższą metę, patrząc z szerokiej perspektywy, rozczarował... (Zresztą miałem kilka maków, w sumie co ciekawe najbardziej podobał mi się mini... ale ich ceny są też teraz okrutne...)

A w Reaperze świetne jest na pewno jedno - kupując go nie ryzykujesz aż tak dużo... Cool

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 13 lip 2009, 15:55

Kiedy powstał wątek na forum EiS po ukazaniu się programu - sciągnąłem 30dniowca - zainstalowałem,coś tam ustawiłem,podłubałem,porozwiałem i pozwijałem.Nie zdążyłbym w 30 dni się do niego przekonać

Wersja shareware od normalnej różni się tylko wyświetlanym przypomnieniem na początku. Po 30 dniach dalej możesz z niego w pełni korzystać.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » wtorek 14 lip 2009, 10:26

Przemyślałem Wasze posty Panowie..

Pomimo drobnych uszczypliwości, każda Wasza sugestia potwierdzała,że podpowiadacie w słusznej sprawie,przestrzegając mnie cierpliwie przed przykrymi niespodziankami.
Piotrze, Jabu - chcę i muszę Wam przyznać rację no i podziękować.
Janusz M.również dziękuję - mam nadzieje,że to żaden szpikulec - zresztą jak tylko złożę pierwszy rozwinięty szkic utworu,kupię ten program.To faktycznie żaden pieniądz.Ponadto pewien szanowny Pan w wątku o core i7 (autor ostatnich postów),bardzo kulturalnie wywołuje demony i jeżeli mu wierzyć,to może faktycznie do płynnej i finalnej pracy nad utworem,nie potrzeba już funkcji "bounce to audio" - a ja zdecydowanie mam komputer do wymiany lub...no właśnie - perspektywa zrobienia z 2go komputera stacji fx teleport,którą świetnie wytłumaczył mi Pietro..
Mam jednak skromną prośbę - mogę czasem zadać infantylne pytanie w pogoni za rzeźbieniem logiki Reapera na wzór Logica - bądźcie wyrozumiali.

I już pierwsze mam - do eksperymentów potrzebuję funkcji zamortyzowania własnych,ew.błędów i ew.poknoceń w funkcjach.Jak się zagalopuję - to mogę już się nie cofnąć..Czy Reaper posiada coś na wzór patentu,jakby to nazwać..- "General Ctrl+Z" - czyli czegoś,co będzie nagrywało również postęp moich konfiguracji? - Nie chodzi jednak o pracę na trackach - tylko o generalną startową/postępującą konfigurację programu i jego funkcji - audio,midi i całej reszty? Przydatne by to było także w przypadku po świeżej instalce Windowsa..

Wracając...

Przepraszam, że wtargnąłem w ten wątek dość niegrzecznie - ale te pierwsze 2 zrzuty były,w moim odczuciu, bardzo subiektywne i osobliwe,jak na przykład czytelnego sekwencera.
Sam też nie krytykowałem przecież programu,zaznaczając notabene w kolejnych postach,że problem jest ze mną i nie w upartości,a w braku czasu,w przywiązaniu do programu i intuicyjnym poruszaniu się po Logicu.Mimo to spróbuję.

Choć wiecie ,że to czasem gorsze niż detoks..

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 14 lip 2009, 23:16

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:38 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 14 lip 2009, 23:35

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 15 lip 2009, 00:39

Post został usunięty.

ODPOWIEDZ