Reaper 3.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Reaper 3.0

Post autor: PiotrK » sobota 11 lip 2009, 20:04

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:40 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » sobota 11 lip 2009, 20:57

...

... [...] Na żadnego Reapera - nowego Logica nie zamieniłbym za nic.  ... 

Oczywiście wziąłeś pod uwagę, że w takim wypadku dajesz zarobić krwiożerczej korporacji dziesięć razy tyle za porównywalny (mówiąc bezpiecznie, bo może i gorszy) produkt? Nie wspominając w ogóle o wymuszonym zakupie nowego komputera dla snobów? Niewolnictwo na własne życzenie, przynoszące mamonę w zębach grubym garniturowcom.  

...

Przy założeniu,że Logic Express sporo wcześniej dystansował możliwościami pierwsze wersje Reapera,należy zapytać posiadaczy obecnych wersji Logica czy przeskoczą na Reapera? Jak myślisz przeskoczą?

Znam ten program (Logic) możliwie wystarczajaco.Cena nowego niczym nie przeraża (sprawdź sam).Reaper w moim przypadku i przy moim trybie życia to być może miesiące przyzwyczajania,poznawania funkcji i logicznej organizacji jego środowiska pracy.Nowy PC = średni mac - do Logica ,z tego co wiem od użytkowników,spokojnie wystarcza.

Kasa w zębach a świadome poswięcenie czasu mierzę faktycznie wartością irytacji i organizacji nowych nawyków.Wkontekście naszej dyskusji - Logic i Mac ...zmiataja Reapera.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » sobota 11 lip 2009, 21:01

Kasa w zębach a świadome poswięcenie czasu mierzę faktycznie wartością irytacji i organizacji nowych nawyków.Wkontekście naszej dyskusji - Logic i Mac ...zmiataja Reapera.
...

Poprawiam,bo zjadłem..Winno być : "W kontekście tego założenia i naszej dyskusji..."

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 11 lip 2009, 21:27

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:39 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 11 lip 2009, 22:14

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:39 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » niedziela 12 lip 2009, 05:01

Tak na szybko, takie przyciski: obrazek. Mówi to panu coś?

Ciesze się,że pojechałeś M.Paździochem.. - bardzo go cenię..!

Czyli,cena,skórka i jego porównywalne możliwości z Logiciem kluczem sukcesu dozgonnej sympatii do Reapera ? A co z argumentami które wymieniłem w ostatnim poście : poznanie funkcji,zmiana nawyków,logiczna organizacja,fale irytacji - to osobliwy proces wykorzeniania nie tylko przyzwyczajeń,ale i emocjonalnej więzi z programem.
Choć bardzo cenię i zauważam fakt,że odpowiadasz na każde pytanie związane z tym sekwencerem nie mogę przejść obojętnie obok kwesti,że nie zauważasz,iż nie każdemu mimo wszystko Reaper podchodzi.Ale poczekajmy 1 rok - i wkrótce zobaczymy ,czy to forum,pod wpływem Twojej szlachetnej i pomocnej krucjaty,przeobrazi się w chordy Żniwiarzy dziko biczujace się "ochami i achami" nad Reaperem.
Troszkę przeszedłeś obok moich argumentów,więc zobrazuję to tak ...
Nie mam czasu i chęci 6cio miesięczny remont przedpokoju i pokoju gościnnego,więc płacę te 3000 PLN i po trzech tygodniach delektuje się dłuuuugo "upgrade'owanymi" pomieszczeniami ,które znam.
Mało mnie obchodzi wówczas to ,że PiotrK. ma mnie za bezwartościowego lenia i imbecyla,bo smarknąłem,bekłem i "palnąłem z muszkieta" w kierunku Reapera.
Jako regularny,podgmachowy onanista firmy "e.Logic" nie postuję na forum,nie walczę - a jedynie robię muzykę i jestem mega zadowolony ,że to prawdziwy Logic w najdrobniejszym szczególe, a nie jakaś pseudoskórka siląca się na afrodyzjak.
Poza tym zastanawiam się,czy dość skrajne argumenty savoir vivre'u,które przytaczasz nie wezmą w łeb,jak core i7 i nowy windows nie zainspiruje "dygnitarzy" Logica do uwersjonowania i zalicencjonowania go tu i na tę platformę - wtedy,badź pewien,że i ja niehybnie do szabelki poproszę.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » niedziela 12 lip 2009, 05:05

Oczywiście miało być ... " jak nowy windows i core i7 ZAINSPIRUJE" ..

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 12 lip 2009, 10:46

Wtrące swoje 0,03 PLN... lekki OT.

W temacie Logic vs Reaper się nie wypowiadam, bo za mało znam oba programy. Jeżeli jednak dobrze zrozumiałem, że chcesz się przesiąść ze starego Logica (PC) na najnowszą wersję Mac?

Jeżeli tak, to argument o braku zmiany przyzwyczajeń jest niestety chybiony. Pomijając fakt, że te wersje dzieli cała epoka i jednak mocno się różnią, to pozostaje zupełnie fundamentalny problem zmiany przyzwyczajeń związany z samym komputerem i systemem operacyjnym. I to może być trudniejsza zmiana niż przesiadka z jednego DAW-a na inny, bo jednak wszystkie te programy działają na podobnej zasadzie i oferują podobne funkcje. Ja np. znam Sonara i dużo łatwiej odnalazłem się w Reaperze niż w Cubase na Macu. Dlatego nie mogę uwierzyć, że przesiadka ze starego Logica PC na Reapera to kwestia miesięcy nauki

Natomiast jeżeli chodzi o komputery Apple, to tym razem zgadzam się z Piotrem K. Są to komputery mocno przepłacone jak na to, co oferują. Obecne ich ceny są takie, że wolałbym się dwa razy uczyć Reapera od podstaw niż wywalić takie pieniądze na nowego Macbooka czy iMaca. Szczególnie dotyczy to Polski, gdzie z jednej strony jest drożej niż np. w USA, a z drugiej jakość obsługi (choćby serwisu) jest znacznie gorsza niż tam. 

Działania marketingowe firmy Apple sprowadzają się do lansowania tezy, że Maki są cool&sexy, niezawodne, łatwe w użyciu, niezawieszalne, bezpieczne itd. Z tego wszystkiego prawdą jest tylko przyjazność dla użytkownika. System OSX jest naprawdę dobrym systemem, ale znów - twierdzenie o jego "przepastnej wyższości" nad Windows jest mocno przesadzone. Natomiast średnia awaryjność i zawieszalność znanych mi Maków (sam mam jeszcze Macbooka - efekt mojej pokrętnej drogi zawodowej) jest nawet wyższa niż pecetów.

Oczywiście każdy decyduje za siebie...

I jeszcze jedno: nie sądzę aby Apple ponownie zrobiło Logica na PC. Ich strategia jest taka, że oprogramowanie Apple ma napędzać sprzedaż komputerów Apple.

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 12 lip 2009, 11:45

...Natomiast średnia awaryjność i zawieszalność znanych mi Maków (sam mam jeszcze Macbooka - efekt mojej pokrętnej drogi zawodowej) jest nawet wyższa niż pecetów.
Oczywiście każdy decyduje za siebie...

Naszemu redakcyjnemu specowi od wideo w MacBook Pro po półtora roku użytkowania "spuchła" bateria. I to tak skutecznie, że komputer zrobił się jak beczka, a elektronika padła na amen. O ile elektronikę i zniekształconą obudowę wymieniono mu w ramach gwarancji, to za nową baterię musiał już zapłacić.
Przyznam szczerze, że dla mnie to niepojęte Frown.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » niedziela 12 lip 2009, 15:13

Panowie od 14 lat mam maca i peceta przetestowałem różne typy tych maszyn znam systemy od dosa począwszy a na win 7 skończywszy to samo jeśli chodzi o systemy apple . Proszę was o nie pisanie rzeczy , które mnie rozśmieszają ale nie tylko mnie . Więc generalnie mówiąc obecnie mac jest lepszy do robienia muzyki i od zawsze był lepszy jedyna wada to cena choć ja uważam że wcale tak nie jest . Wiele z awarii maców spowodowana jest grzebaniem na wzór grzebania w PC przez użytkowników nie znających się absolutnie na rzeczy .
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

ODPOWIEDZ