Windows 7 - najwydajniejsza wersja dla DAW

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
danarasz
Re: Windows 7 - najwydajniejsza wersja dla DAW

Post autor: danarasz » wtorek 12 paź 2010, 21:56

Dla porównania Cubase 5/ 64 bit robi to samo w Win7 (MP3 z tego samego pliku) w ok 20 sek. Ciągle ten sam komputer. Czyli po wielkiej aktualizacji systemu jesteśmy w tym samym miejscu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 13 paź 2010, 06:38

...Dla porównania Cubase 5/ 64 bit robi to samo w Win7 (MP3 z tego samego pliku) w ok 20 sek. Ciągle ten sam komputer. Czyli po wielkiej aktualizacji systemu jesteśmy w tym samym miejscu. ... 

No nie spodziewałbym sie na twoim miejscu przyrostu wydajności rzedu 100%. To nadal bardziej kwestia mozliwosci procesora a nizeli architektury 32 / 64.

W swiecie x64 tak naprawde wszytsko nadal jeszcze raczkuje i minie kolejne 3 lata zanim wszytsko ładnie zagra. Aplikacje typu RAR  wykazują przewage w wersjach x64. Wiec na pewno jest nad czym pracować. 

Moze twoj kodek działa 32-bitowo? Inna rzecz to optymalizacja kodu programu. 

Pozatym największą zaletą nowych systemów jest to ze powszechnie i jako standard wprowadzają 64-bitową architektore. To wymusiło przesiadke wszystkich aplikacji. I chodzi tu raczej nie o wydajność a o pamięc RAM która jest teraz bardziej potrzebna niz wydajność. CPU sa tak szybkie ze spokojnie starcza na wszytsko. Gorzej z RAM'em.  

Wiem ze był XP 64. Ale co z tego jak nikt go oficjalnie nie wpierał.  Dopiero Windows 7 jako 64 bitowy system jest w pierwszej kolejnosci wspracia przez wszytsko firmy produkujace soft.

To duza zaleta, tak uważam.  

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » środa 13 paź 2010, 09:37

Witam,

Chcę aktualizować kompa do Win7 i Corei7. Mam RME HDSP9632 i M-Audio ProFire 2626, czy ktoś miał podobną konfigurację?? Czy działa normalnie bez dropów i innych nieprzyjemnych rzeczy?

Może ktoś poleci dobrą płytę główną z FW?

Używam głównie Cubase 5 i całej masy VST.

Pozdrawiam serdecznie!

Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

danarasz

Post autor: danarasz » czwartek 04 lis 2010, 16:57

...kodowanie i zapis pliku ok 600 MB Wav do MP3 w Windows 7 trwa - 1 min 27 sek, podczas gdy na tym samym komputerze na Win XP trwa to tylko 18 sek.

Godzinny plik wav do mp3 w 18 sekund? Hmmm......

Ciekawostka. Po zainstalowaniu aktualizacji Wavelaba (do wersji 6.11) kodowanie i zapis tego pliku w Widows XP trwa teraz tyle, co w Windows 7, czyli 1 min 27 sek. Nie mam czasu dociekać, o co tu chodzi, więc zainstalowałem Wavelaba jeszcze raz bez tej aktualizacji i jest ponownie kodowanie w 18 sek. Brawo. Postęp postępuje. W przyszłości będę musiał kupić 5 razy szybszy komputer, żeby mieć to co dzisiaj.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 04 lis 2010, 21:35

......kodowanie i zapis pliku ok 600 MB Wav do MP3 w Windows 7 trwa - 1 min 27 sek, podczas gdy na tym samym komputerze na Win XP trwa to tylko 18 sek.

Ciekawostka. Po zainstalowaniu aktualizacji Wavelaba (do wersji 6.11) kodowanie i zapis tego pliku w Widows XP trwa teraz tyle, co w Windows 7, czyli 1 min 27 sek. Nie mam czasu dociekać, o co tu chodzi, więc zainstalowałem Wavelaba jeszcze raz bez tej aktualizacji i jest ponownie kodowanie w 18 sek. Brawo. Postęp postępuje. W przyszłości będę musiał kupić 5 razy szybszy komputer, żeby mieć to co dzisiaj....

Czyli sprawa rozwiązana. Nie system winny a patch do Wavelab.  Czy jestes na 100% pewny że algorytm kodowania (pod wględem jakości) jest identyczny pomiedzy wersją z przed i po patchu?

Kodowanie godzinnego pliku w 18 sekund nie zanotowalem na żadnym ze znanych mi koderów (a mam jeden z czlowych pod wględem wydajnosci cpu na rynku). No chyba ze ustawie najprostszy algorytm kodowania i niezawysoki bitrate.  Ale codziennie exportujac jakis plik 3.30 min z jakoscią porównywalną z wav zawsze trwa to okolo 7 - 10 sek. Nie wiem co to za  kodek masz który koduje godzinny plik w 18 sekund. Musi być gdzies logiczne wyjasnienie. Uwazam ze w nowszej wersji kodek korzysta z innego modelu kodowania ktory zapewnia lepszą jakosc dzwięku, ale wymaga więcej obliczen. A w starej koduje na jakimś najprostszym trybie bez wymagających obliczne dodatkowych. Mp3 mozna ustawiac na setki roznych sposobów. A róznice pomiedzy nimi mogą byc kolosalne pod każdnym wględem.  

danarasz

Post autor: danarasz » piątek 05 lis 2010, 13:18

...
......kodowanie i zapis pliku ok 600 MB Wav do MP3 w Windows 7 trwa - 1 min 27 sek, podczas gdy na tym samym komputerze na Win XP trwa to tylko 18 sek.

Ciekawostka. Po zainstalowaniu aktualizacji Wavelaba (do wersji 6.11) kodowanie i zapis tego pliku w Widows XP trwa teraz tyle, co w Windows 7, czyli 1 min 27 sek. Nie mam czasu dociekać, o co tu chodzi, więc zainstalowałem Wavelaba jeszcze raz bez tej aktualizacji i jest ponownie kodowanie w 18 sek. Brawo. Postęp postępuje. W przyszłości będę musiał kupić 5 razy szybszy komputer, żeby mieć to co dzisiaj....

Czyli sprawa rozwiązana. Nie system winny a patch do Wavelab.  Czy jestes na 100% pewny że algorytm kodowania (pod wględem jakości) jest identyczny pomiedzy wersją z przed i po patchu?

Kodowanie godzinnego pliku w 18 sekund nie zanotowalem na żadnym ze znanych mi koderów (a mam jeden z czlowych pod wględem wydajnosci cpu na rynku). No chyba ze ustawie najprostszy algorytm kodowania i niezawysoki bitrate.  Ale codziennie exportujac jakis plik 3.30 min z jakoscią porównywalną z wav zawsze trwa to okolo 7 - 10 sek. Nie wiem co to za  kodek masz który koduje godzinny plik w 18 sekund. Musi być gdzies logiczne wyjasnienie. Uwazam ze w nowszej wersji kodek korzysta z innego modelu kodowania ktory zapewnia lepszą jakosc dzwięku, ale wymaga więcej obliczen. A w starej koduje na jakimś najprostszym trybie bez wymagających obliczne dodatkowych. Mp3 mozna ustawiac na setki roznych sposobów. A róznice pomiedzy nimi mogą byc kolosalne pod każdnym wględem.  ...

Możliwe, że coś zmienili w kodeku, ale żeby aż 5 razy dłużej się przeliczało? Długość pliku MP3 podobna, jakość tak samo przeciętna przy tych ustawieniach. Używałem ustawień domyślnych (128kb/44,1 kHz, kodek też z programu). Ale jak już pisałem, Cubase 5, przy tych samych ustawieniach, koduje plik ok. 20 sek. (zarówno w Win7 i XP), Wavelab 5 w XP podobnie. Windows 7 o tyle jest tu "winny", że nie można już zainstalować (ja nie mogę, instalacja się zawiesza) Wavelaba 6 bez tego uaktualnienia, więc jakby wymusza pracę z wolniejszą wersją programu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 05 lis 2010, 14:08

... 

Możliwe, że coś zmienili w kodeku, ale żeby aż 5 razy dłużej się przeliczało? Długość pliku MP3 podobna, jakość tak samo przeciętna przy tych ustawieniach. Używałem ustawień domyślnych (128kb/44,1 kHz, kodek też z programu). Ale jak już pisałem, Cubase 5, przy tych samych ustawieniach, koduje plik ok. 20 sek. (zarówno w Win7 i XP), Wavelab 5 w XP podobnie. Windows 7 o tyle jest tu "winny", że nie można już zainstalować (ja nie mogę, instalacja się zawiesza) Wavelaba 6 bez tego uaktualnienia, więc jakby wymusza pracę z wolniejszą wersją programu....

Ustawienie przepustowosci nie jest wogóle decydujacym parametrem. Jest mnustwo innych parametrów ktore moga wplynąć drastycznie na szybkosc kodowania ale i na jakosc.  Prawdopodobnie kodek ten pracuje z lepszą dokladnoscią i dlatego jest powolniejszy. 

PS. Robisz mp3 na czas czy jak?  

danarasz

Post autor: danarasz » piątek 05 lis 2010, 16:08

...
  ... 

Możliwe, że coś zmienili w kodeku, ale żeby aż 5 razy dłużej się przeliczało? Długość pliku MP3 podobna, jakość tak samo przeciętna przy tych ustawieniach. Używałem ustawień domyślnych (128kb/44,1 kHz, kodek też z programu). Ale jak już pisałem, Cubase 5, przy tych samych ustawieniach, koduje plik ok. 20 sek. (zarówno w Win7 i XP), Wavelab 5 w XP podobnie. Windows 7 o tyle jest tu "winny", że nie można już zainstalować (ja nie mogę, instalacja się zawiesza) Wavelaba 6 bez tego uaktualnienia, więc jakby wymusza pracę z wolniejszą wersją programu....

Ustawienie przepustowosci nie jest wogóle decydujacym parametrem. Jest mnustwo innych parametrów ktore moga wplynąć drastycznie na szybkosc kodowania ale i na jakosc.  Prawdopodobnie kodek ten pracuje z lepszą dokladnoscią i dlatego jest powolniejszy. 

PS. Robisz mp3 na czas czy jak?  ...

Zgrywam swoje stare płyty i kasety na MP3. Czas przy ponad 200 szt. zaczyna być ważny. Ale mam dobrą wiadomość. Pobrałem Wavelab 7 Trial - kodowanie pliku ponad 600 MB trwa  22 sek w Win XP i Win 7 Pro 64 (przy tych samych ustawieniach domyślnych programu). Czyli coś z było z tym uaktualnieniem wersji 6. To tylko jeden z problemów, który przez przypadek został zauważony. Ciekawe jakie inne pułapki są w nowych programach i użytkownicy męczą się z nimi myśląc, że tak powinno być.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 05 lis 2010, 16:48

No to w takim razie zastanów się nad inną metodą. Zapisuj wszytskow  wav bez kompresji. Potem albo uzyjesz programu to obróbki zbiorczej jak np. Easy CD Extractor (ma moduł konwertowania do wszelkich formatów, i ma dobry kodek, mozesz podłączyć do niego najlepszy kodek lame), ktory zrobi to za jednym zamachem. Lub uzyć opcji (wave musi o posiadac)  wrodzaju Batch Processing. Gdzie zrobi to automatycznie. Klikasz raz i leci wszystkei na raz. Ja tak zawsze robie. Cala konwersja odbywa sie automatycznie.

danarasz

Post autor: danarasz » piątek 05 lis 2010, 19:33

...
No to w takim razie zastanów się nad inną metodą. Zapisuj wszytskow  wav bez kompresji. Potem albo uzyjesz programu to obróbki zbiorczej jak np. Easy CD Extractor (ma moduł konwertowania do wszelkich formatów, i ma dobry kodek, mozesz podłączyć do niego najlepszy kodek lame), ktory zrobi to za jednym zamachem. Lub uzyć opcji (wave musi o posiadac)  wrodzaju Batch Processing. Gdzie zrobi to automatycznie. Klikasz raz i leci wszystkei na raz. Ja tak zawsze robie. Cala konwersja odbywa sie automatycznie....

Dzięki za poradę. W sumie to ja tak robię na Wavelabie, który też ma automat do kodowania dużej ilości plików. Ale sprawdzę Twoją metodę. Chciałem przejść na windowsy 7/ 64 bitowe, bo myślałem, że zwiększy się wydajność i szybkość programów muzycznych i szybciej przegram te płyty. Jak na razie z trudem osiągam wydajność, którą miałem w Win XP, a różnych kłopotów ze sprzętem (przestała działać klawiatura PRODIKEYS), drobnymi programami pomocniczymi itp. (nie zdawałem sobie sprawy, że tyle ich używam) jest tyle, że na razie wracam do XP. Ale jak widać na przykładzie Wavlaba 7 jest coraz lepiej i kiedyś trzeba będzie zmienić system. Więc, mimo wydania kasy, odkładam Win 7 do pudełka na jakiś czas.

ODPOWIEDZ