Sciszenie sticka w loopie perkusyjnym

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
oduck
Re: Sciszenie sticka w loopie perkusyjnym

Post autor: oduck » wtorek 01 kwie 2008, 00:50

MB, ales pojechal, jak zwykle :) przeciez wyraznie napisalem, ze zaleta jest gotowy slad z samym stickiem, ktory moze posluzyc do zapiecia chociazby drumagoga
poza tym dla mnie osobiscie duzo latwiej dopracowac stopien "wyciszenia" majac dwa tlumiki [nawet wirtualne] pod palcami, niz sleczec z olowkiem odtwarzac w petli kazdy strzal, az bedzie dobrze

zreszta glowy nie dam, czy ja jakiegos filtru HP nie zapialem na tej przeciwfazie, zeby jak najmniej kastrowac stope
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 01 kwie 2008, 00:55

...ja tez robilem z odwracaniem fazy wlasnie, tzn wyciety kazdy stick (mozna na piechote albo plasterkowaniem) i na drugim sladzie w przeciwfazie (fade'y dopracowac trzeba w kazdym jednym troszke inaczej z uwagi na okoliczne dzwieki rozne za kazdym razem), oraz na kolejnym sladzie te same wyciete sticki zgodne w fazie z loopem, ale juz z konkretnym poziomem pozadanym w danym momencie.

zalety: gotowy slad ze stickiem do striggerowania w razie potrzeby; poza tym nie trzeba wychodzic "na zewnatrz", tylko miec na sciezkach i po dolozeniu innych isntrumentow adjustacje na biezaco wykonywac
wady:czasami nie da sie uniknac minimalnych strat w stopie czy hihacie, kiedy razem ze stickiem graja. ale duzo uratowac mozna wlasnie odpowiednim doborem fade'ow i dlugosci wycietych fragmentow

Ale zeby nie zniszczyc za mocno reszty, trzeba by miec sam wzorzec, ktory podajesz w obroconej fazie juz bez poglosu i reszty brzmienia (hh czy blachy itp) ponadto taki zabieg zajmie najprawdopodobniej sporo wiecej czasu
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 01 kwie 2008, 01:16

ale chyba chodzi o to ze wzorca nie ma? tzn golego sticka bez poglosu? stad kompromis trzeba zawrzec przy moim podejsciu

poza tym przeciez ja wcale nie napisalem, ze uwazam swoja probe za najlepsza :) tylko skoro grembo o mnie wspomnial wczesniej tez, to napisalem, jak do tego podszedlem majac do dyspozycji narzedzia, ktore mam pod reka

dynamiczny EQ mi przyszedl do glowy tez do tego konkretnego zadania, ale nie mam zadnego u siebie
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 01 kwie 2008, 01:30

dynamiczny EQ?

do usuniecia sticka?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 01 kwie 2008, 01:31

...ale chyba chodzi o to ze wzorca nie ma? tzn golego sticka bez poglosu? stad kompromis trzeba zawrzec przy moim podejsciu

tak, ale wtedy sie zaczyna problem z ustawianiem tego, by sie w miare dobrze wstrzelic w 'antyfaze' itp.

poza tym przeciez ja wcale nie napisalem, ze uwazam swoja probe za najlepsza :) tylko skoro grembo o mnie wspomnial wczesniej tez, to napisalem, jak do tego podszedlem majac do dyspozycji narzedzia, ktore mam pod reka

OK

dynamiczny EQ mi przyszedl do glowy tez do tego konkretnego zadania, ale nie mam zadnego u siebie...

hmm, nie wiem, ale wydaje mi sie, ze degradacja moze byc spora, dlatego ze chodzi o bardzo szybki czas ataku, po ktorej natychmiast nastepuje powrot, a te zalozenia moga byc ciezkie do spelnienia w przypadku tego typu narzedzi
inna sprawa, to ch-ka wycieca filtra, ktora chyba niezbyt bedzie odpowiadac zalozeniom - tu bardziej chodzi o ustawienie pasma od-do, a typowy filtr tego nie spelnia

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 01 kwie 2008, 02:03

tak, ale wtedy sie zaczyna problem z ustawianiem tego, by sie w miare dobrze wstrzelic w 'antyfaze' itp.

"wstrzelic" tzn? chodzi ci rozumiem o odpowiednie przyciecie sticka w przeciwfazie? bo w pionie kopiujac bez ruszania przeciez wstrzeliwanie odpada jako takie?

hmm, nie wiem, ale wydaje mi sie, ze degradacja moze byc spora, dlatego ze chodzi o bardzo szybki czas ataku, po ktorej natychmiast nastepuje powrot, a te zalozenia moga byc ciezkie do spelnienia w przypadku tego typu narzedzi
inna sprawa, to ch-ka wycieca filtra, ktora chyba niezbyt bedzie odpowiadac zalozeniom - tu bardziej chodzi o ustawienie pasma od-do, a typowy filtr tego nie spelnia
...

no tak tak - wszystko zalezy od priorytetow, ja zalozylem, ze jest problem z tymi wystajacymi clickami, zeby byly ciszej, bez ruszania niuansow w reszcie. tak to mniej wiecej grembo okreslil
bo jak chodzi o wywalenie calkowicie (tzn ile sie da) wszystkich stickow, to rzeczywiscie tego typu machinacje odpadaja; ale jesli o "zmiekczenie", to tez bym probowal z ciekawosci dla czystej przyjemnosci rozwiazywania lamiglowki ;)

w kazdym razie jak widac, problem zlozony (rozne glosnosci sticka, w sasiedztwie coraz to innych dzwiekow, na dodatek z roznym poziomem poglosu w zwiazku z tymi zmianami dynamiki), a wiec wniosek jeden - nie wywalac plikow zrodlowych :D albo klepac od nowa, a nuz wyjdzie jeszcze cos innego fajniejszego ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 01 kwie 2008, 13:46

z geekowskiego obowiazku uprzejmie zainteresowanym donosze, ze dynamicznyEQ nie dal rady zgodnie z przewidywaniami Joachima. wprawdzie sciagnalem pierwszy lepszy z internetu zeby sprawdzic tylko, ale bogactwo widma tej ramki jest za duze na kulturalne jego wyjecie (atak i release akurat daly rade zareagowac wedle potrzeby)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 01 kwie 2008, 13:59

(atak i release akurat daly rade zareagowac wedle potrzeby)

OK, ale tu bardziej ma znaczenie krzywa ch-ki narastania i opadania, ktora wg moich doswiadczen musi sie bardzo miekko zaginac dla tego typu narzedzi (mowie wg wlasnych rozwazan, nie mam tego paparte konkretna wiedza)

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 01 kwie 2008, 18:20

Co to jest edytor to nie wiem, znam tylko analizery.

Grembo, dodam jeszcze że Audition bodajże od wersji 1.5 ma edytor spektralny.

Generalnie działa to tak (opisuję wersję najnowszą 3.0):

wyświetlasz plik jako spektrogram, czyli na osi poziomej czas, na pionowej częstotliwość, natężenie skłądowych oznaczone kolorem. Oś pionowa może być logarytmiczna ("w oktawach/półtonach") lub liniowa ("w hercach"). Wyświetlane są zawsze herce, chodzi o skalowanie. Można też włączyć (przydaje się przy skali logarytmicznej) coś, co się nazywa multiresolution - nie wiem, jak to działa, ale efektywnie poprawia rozdzielczość czasową kosztem częstotliwościowej w wysokich częstotliwościach. Tak jakby rozmiar FFT dla niskich był taki jak wpiszesz w okienko (duży, np 8192) a dla wysokich mniejszy. W sumie daje to moim zdaniem bardzo dobre odwzorowanie graficzne dźwięku.

I teraz jak już widzisz ten swój spektrogram, możesz na nim narysować prostokąt albo nawet dowolny kształt (jak zaznaczanie w Photoshopie). Od razu pojawi Ci się gałka do przyciszenia lub pogłośnienia zaznaczonego fragmentu, możesz też zastosować dowolny efekt tylko do tego narysowanego obszaru.

Jeśli plik jest stereo, to są dwa dodatkowe tryby wyświetlania - na poziomej jest zawsze czas, na pionowej w jednym trybie faza, w drugim pan (wyliczony z fazy i częstotliwości, jak sądzę). Kolorem jest chyba oznaczona częstotliwość. Tu też możesz zaznczać i aplikowac efekty do dźwięku znajdującego się w konkretnym miejscu panoramy. Tak przynajmniej twierdzi producent, ja nie próbowałem.

Ale edycję na klasycznym spektrogramie (czętotliwość na pionowej osi) robiłem, i mogłem bardzo precyzyjnie usunąć odgłos o zmiennej częstotliwości "przecinający" kilka harmonicznych innego dźwięku, zachowując ten inny dźwięk w dobrym stanie.

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » wtorek 01 kwie 2008, 18:38

No dobra: ale jak to teraz brzmi, ze z ciekawosci zapytam?
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

ODPOWIEDZ