...oduck - program musi byc napisany odpowiednio - procesor nie ma tu nic do rzeczy
przeciez ja pisalem o wielosladowych nagraniach, a nie o wielordzeniowosci....
co do dyskow to zgadzam sie - 7200 obr i duzy cache.
ale z tymi interfejsami to nie rozumiem co ma nie wyrabiac ? przypominam, ze mowimy o rejestracji
juz ladnych pare lat temu bez problemu gralem ponad 50 sladow (a to tez nie jest kosmiczna ilosc) na raz. a wtedy procesorem wypasionym bylo cos chyba okolo pentium4/PPC G4
a dla dobrego interfejsu nie ma znaczenia przeciez wiekszego, czy routuje wszystkie slady na jeden output, czy tez kazdy na osobny
Aplikacje audio a procesory wielordzeniowe
fan dobrego brzmienia ;)
Re: Aplikacje audio a procesory wielordzeniowe
no tak - a predkosc i stabilnosc/synchronizacja transferu po laczu Firewire?
ano tak. to jest pewne ograniczenie. zapomnialem. ja pracuje na kartach wewn
fan dobrego brzmienia ;)
jest ten standrat Firewire 800 - juz pare lat, ale jakos nie odpala - nawet karte do tego ciezko kupic.
Wtedy transfer (zakladajac ze bylby stabilny) rzedu kilkudziesieciu MB (czyzby 100? slabo licze ) daje duzemozliwosci
16/44,1 to ca.760 KB sekunda bodajze (w mono) wiec poszalec juz by mozna. Niestety nie znam szczegolow protokolu (ile moze wlatywac i wylatywac przez Firewire800 jednoczesnie + dane buforujace, korekcja bledow, daen jakies stabilizacdyjne)
HdTune przy testach predkosci transferu - dla mojego Dysku z danymi (wypasna Sata, ale pojedyncza) jako srednio predkosc podawal ok. 70 MB/S (to raczej w szczycie, a dluzsza sesja wymagalaby zapewne dodatkowego cloedzenia dla dysku)
PCI-E i nawet PCI ma wciaz duza przewage - szczegolnie przy dobrodziesjtwach szybkich transferow miedzy mostkami.
Wtedy transfer (zakladajac ze bylby stabilny) rzedu kilkudziesieciu MB (czyzby 100? slabo licze ) daje duzemozliwosci
16/44,1 to ca.760 KB sekunda bodajze (w mono) wiec poszalec juz by mozna. Niestety nie znam szczegolow protokolu (ile moze wlatywac i wylatywac przez Firewire800 jednoczesnie + dane buforujace, korekcja bledow, daen jakies stabilizacdyjne)
HdTune przy testach predkosci transferu - dla mojego Dysku z danymi (wypasna Sata, ale pojedyncza) jako srednio predkosc podawal ok. 70 MB/S (to raczej w szczycie, a dluzsza sesja wymagalaby zapewne dodatkowego cloedzenia dla dysku)
PCI-E i nawet PCI ma wciaz duza przewage - szczegolnie przy dobrodziesjtwach szybkich transferow miedzy mostkami.
- somebody-someone
Z racji, że temat zszedł na nieco inne tory, ponawiam swoje pytanie:
Orientujecie się jak wygląda z obsługą 8 rdzeni (np. nowy Mac Pro) w aplikacjach DAW?
Orientujecie się jak wygląda z obsługą 8 rdzeni (np. nowy Mac Pro) w aplikacjach DAW?
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..
oprocz wymienionych powyzej programow na maka sa jeszcze: Logic Pro - na razie obsluguje 4 rdzenie, Pro Tools - niedawno wyszedl update (do HD, nie wiem jak z innymi ale chyba tez?) do 8core, oraz Digital Performer (uzywa ktos teog tutaj w ogole? ja nie mam pojecia jak tam sie ma sprawa z multicore)
ale szczerze mowiac to nie wybrazam sobie, jaka sesje trzeba by miec, zeby zapchac 4 rdzenie nawet..
ale szczerze mowiac to nie wybrazam sobie, jaka sesje trzeba by miec, zeby zapchac 4 rdzenie nawet..
fan dobrego brzmienia ;)
...jest ten standrat Firewire 800 - juz pare lat, ale jakos nie odpala - nawet karte do tego ciezko kupic.
Nowy standard FireWire nazwany S3200 jest ponad 30x szybszy od FW800 i to na linii 100m, z jednoczesnie zwiekszona wydajnoscia zasilania przez FW.
Do tego jeszcze niedlugo zawita USB3.0, ktore zaczyna sie tam, gdzie dzis sie konczy USB2.0 i leci sporo wyzej.
Nowy standard FireWire nazwany S3200 jest ponad 30x szybszy od FW800 i to na linii 100m, z jednoczesnie zwiekszona wydajnoscia zasilania przez FW.
Do tego jeszcze niedlugo zawita USB3.0, ktore zaczyna sie tam, gdzie dzis sie konczy USB2.0 i leci sporo wyzej.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!