MIDI dump

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
WG
Re: MIDI dump

Post autor: WG » czwartek 01 mar 2007, 18:05

Zapomniałem też dodać:
Poprawiono inne błędy o których wspominał PiotrK.

Awatar użytkownika
riptskin
Kontakt:

Post autor: riptskin » czwartek 01 mar 2007, 18:09

...Dzięki PiotrK i za testy. Sądzę, że problem został usunięty ale wolałbym jeszcze mieć potwierdzenie kolegi riptskin. Tak czy inaczej nowa wersja jest już do pobrania. Plus kilka fajnych wizualnych ulepszeń w kolorkach.

Pozdr.
Włodek
...

jak pisałem parę postów wyżej, u mnie już nic nie działa, nawet 1.22 ani sendsx. ale to chyba jakieś licho w moim zestawie:
acer travelmate - emu Xmidi - korg ERmkII

teraz próbuję w kółko reload, żeby zniszczone okazały się te najmniej cenne paterny. w końcu trafię może jakiś szczęśliwy układ

ogólnie rzecz biorąc, nie poddam się bez morderczej walki
no f**kin' way

WG

Post autor: WG » czwartek 01 mar 2007, 18:22

Tiaaa....
wracam do wątku Korga ERmkII.
Ech. Z pośpiechu wskoczyłem nipotrzebnie na koniec tematu.

W tym momencie ja się już poddaję od strony software. Zrobiłem chyba wszystko co było możliwe w tym kierunku. Soft wysyła i dzieli komunikaty tak samo jak Bome SendSX.

Owszem, wypróbowałem nowsze wersje Transmitera i już 1.21 wydawał się radzić z moim przypadkiem. Właśnie, "wydawał się" tylko niestety. Zmieniałem tylko jeden patern, żeby stwierdzić, czy dane z pliku zrzutowego nadpisują wewnętrzny zapis Korga i obie wersje tu się sprawdziły. Niesiony optymizmem zacząłem odsłuchiwać pozostałe paterny dla małego przypomnienia i tu..
ZGROZA!

Z tego co pamiętam masz zapisane, zarchiwizowane banki z tego Korga zarówno zapis był Sysex Transmiter-em jak i Bome SendSX.
Zakładam, że masz dwa pliki zapisane dwoma czy nawet trzema różnymi aplikacjami. Można je porównać i sprawdzić co do bitu. Np. Total Commander "Porównaj wg. zawartości..."

Nie widzę innego wyjścia jak:
1. Próbować z innym interfejsem MIDI.

2. Procedura inicjalizacyjna, oraz ponowne wgranie banków z zapisanych plików z tym że !!! CZY MASZ PEWNOŚĆ, że przerzucone banki z Korga faktycznie zgrały się poprawnie z Korga (czy masz pewność, że Korg prawidłowo wysłał te dane).

WG

Post autor: WG » czwartek 01 mar 2007, 18:32

... (czy masz pewność, że Korg prawidłowo wysłał te dane)....

Patrząc na perypetie z Twoją konfiguracją MIDI mogę się mylić, ale nie wiem czy te dane zrzucone z Korga są faktycznie prawidłowe i czy gdzieś nie występują przekłamania na drodze Korg - xMidi - PC.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 01 mar 2007, 18:53

...Procedura inicjalizacyjna, oraz ponowne wgranie banków z zapisanych plików z tym że !!! CZY MASZ PEWNOŚĆ, że przerzucone banki z Korga faktycznie zgrały się poprawnie z Korga (czy masz pewność, że Korg prawidłowo wysłał te dane)....

To dobry trop.

Osobiście zrobiłbym tak (o ile rzeczywiście "skopane" sety są naprawdę ważne):

- ustawiam default w Korgu (full inicjalizacja?)

- zrzucam sety za pomocą najnowszego Sysex Transmitera

- porównuję pliki i patrzę gdzie ew. jest "awaria"

- np. Notatnikiem poprawiam, wysyłam do Korga i patrzę co się dzieje

- jeśli sprawa wygląda na beznadziejną to w pierwszej kolejności zmieniam interfejs MIDI
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 02 kwie 2007, 16:35

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:07 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 03 kwie 2007, 03:39

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:07 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 03 gru 2007, 15:54

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:13 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

COBAR

Post autor: COBAR » środa 09 sty 2008, 14:11

...Wracam do sprawy, gdyż mam nową informację.

Otóż, nawet program zasłużonego wielce WG - SysEx Transmiter miał problem z obsłużeniem konfiguracji RME Fireface 400 i bulk dump Yamahy AN1x. Co ciekawe, radził on sobie doskonale z rzeczoną Yamahą i kilkunastoma innymi syntezatorami, wraz z interfejsem Midimana BiPort 2x4s (choć dla AN1x zawsze trzeba było opóźniać wysyłanie bajtów, musi mieć ona jakieś "ciężkie SysExy").

Tymczasem przy jakichkolwiek ustawieniach SysEx Transmitera, wraz z FF400 jako interfejsem MIDI, Yamaha ta pokazuje na końcu transmisji, różne komunikaty błędów (SysEx Size Error, Check Sum Error, MIDI Buffer Full - zależnie od nastaw programu, a wypróbowałem chyba wszystkie ). Sytuacja żywcem przypomina tę z Korgiem!

Walczyłem z pół dnia, by zarchiwizować poprawnie banki AN1x, aż wpadłem na program:
Bome's Send SX 1.2

Ta aplikacja obsłużyła mi AN1x poprzez FF400 jak nalezy, bez jakichkolwiek błędów. Co więcej, domyślnie w programie parametr Options/Delay while sending... był ustawiony na 100 ms. Zmniejszyłem go do 60 ms (czyli krótsze oczekiwanie na koniec transmisji) i Yamaha nadal poprawnie współpracowała w zrzutach BulkDump w obie strony.

hmm...Piotrze a nie prościej było użyć AN1X EDITOR??
Napisałeś ze miałes problem zeby zarchiwizowac banki do an1x a to przeciez jest edytor w ktorym mozna to zrobic bez problemu i ktory jest dedykowany dla an-a i ,ktory co najwazniejsze nigdy nie sprawia problemu

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 09 sty 2008, 15:15

Post został usunięty.

ODPOWIEDZ