Filtr FFT do wycięcia 1 częstotliwości

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
ast
Re: Filtr FFT do wycięcia 1 częstotliwości

Post autor: ast » środa 25 maja 2011, 12:54

... A jeżeli chodzi Ci o podcięcie dudniącego pasma podczas grania, to niestety, jedyne co doraźnie pozostaje to ciąć szerzej - niestety, taki urok fal stojących, że G prawie nie słychać (bo założyliśmy filtr) a G# dudni pomimo tego
I co zyskasz tym, że wytniesz w audio to, co akurat być może nie powinno być ucięte? 

Nic nie zyskam, to właśnie ten nieszczęsny wywód miał wykazać. Nieprecyzyjnie się wyraziłem, przepraszam. Chodziło mi o powiązanie z dalszą częścią - czyli wykazanie, że w przypadku rezonansów pomieszczenia korekcja jest zwykle nieskuteczna. Ciąg logiczny był następujący (sytuacja hipotetyczna): gram sobie, ale coś mi dudni -> nie ma wąskich filtrów, więc tnę wszystko w okolicy, załóżmy optymistycznie że tercję -> wyciąłem tę nieszczęsną tercję, ale jedyne co dostałem to stłumienie tego czego nie chciałem tłumić, bo pik pomieszczenia jest dużo większy niż tłumienie korektora -> wniosek końcowy: korekcję w takich wypadkach można o kant d... rozbić.

Nie w najgorszych sytuacjach, a zazwyczaj tak jest.

Tak właśnie myślałem, ale nie chciałem przestrzelić na oślep.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 25 maja 2011, 14:24

Piszecie że nie warto ciać a co z systemami które korygują charakterystykę typu np KRK ERGO przecież ten system opiera się na korekci czyż nie?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 25 maja 2011, 14:46

...
Piszecie że nie warto ciać a co z systemami które korygują charakterystykę typu np KRK ERGO przecież ten system opiera się na korekci czyż nie? ...

Po pierwsze odnosisz się do cięcia po stronie odsłuchu, to co innego. Po drugie, jesteś pewien, że te systemy, o których piszesz _wyeliminują_ fale stojące? Otóż nie wyeliminują ich wcale. Nawet w ułamku procenta.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 25 maja 2011, 15:26

...
...
Piszecie że nie warto ciać a co z systemami które korygują charakterystykę typu np KRK ERGO przecież ten system opiera się na korekci czyż nie? ...

Po pierwsze odnosisz się do cięcia po stronie odsłuchu, to co innego. Po drugie, jesteś pewien, że te systemy, o których piszesz _wyeliminują_ fale stojące? Otóż nie wyeliminują ich wcale. Nawet w ułamku procenta....

Wiem tylko że istnieją, nie testowałem ich. Płacić taką kasę aby generalnie nic nie zyskać? Nie produkowali by tego, nie sprzedawali gdyby nie dawało efektu.

Wydawało mi się że cały czas rozmawiamy o cięciu po stronie odsłuchu ? To oczywiste że skończony projekt nie będzie miał tak owego cięcia.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 25 maja 2011, 16:01

Wiem tylko że istnieją, nie testowałem ich. Płacić taką kasę aby generalnie nic nie zyskać? Nie produkowali by tego, nie sprzedawali gdyby nie dawało efektu.

Wydawało mi się że cały czas rozmawiamy o cięciu po stronie odsłuchu ? To oczywiste że skończony projekt nie będzie miał tak owego cięcia.

... 

Nie wynika jednoznacznie, że piszesz o equalizacji odsłuchu,zwłaszcza że piszesz o dźwiękach na klawiaturze, a to wykracza poza obróbkę kompleksową gotowego materiału.
Co do KRK i podobnych: fala stojąca może degradować charakterystykę silnymi rezonansami, nie jest niczym szczególnym dziura np. na aż kilkadziesiąt decybeli. Żaden korektor nie zrekompensuje tego, poza tym jaka musiała by być dynamika przetwornika, by kompensować wzloty i upadki ch-ki o kilkadziesiąt dB zarówno w gòre jak i w dòł? Ponadto jakie byłyby błedy w sygnale po takim silnym EQ?
Takie coś może się jedynie sprawdzić do powierzchownej korekcji, wyrownania pływającej ch-ki głośnika w danym pomieszczeniu itp. - a nie jak wspominasz - skoku głośności na jednym wybranym tonie skali, bo to ewidentnie wskazuje na problem pomieszczenia (pomijam wadliwie zrobione ssmple, a znam takie przypadki, gdzie musiałem naprawiać pojednyncze dźwięki z jakiegoś VST, bo nierówno był spróbkowany).
Ponadto: jaki jest sens inwestowania w dobry sprzęt, od mikrofonu zaczynając, a na ostatnim elemencie toru czyli głośniku kończąc, dbając o ich płaskie ch-ki, żeby to potem poszatkować przesuwającym fazę niedokładnym notch filtrem?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 25 maja 2011, 17:00

Ale JAKIEGO efektu? Może warto byłoby sprawdzić, do czego służą takie systemy zanim zacznie się wypisywać bzdury? Przecież ich przeznaczeniem nie jest likwidacja fali stojącej w pomieszczeniu.

ODPOWIEDZ