Sciszenie sticka w loopie perkusyjnym

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Sciszenie sticka w loopie perkusyjnym

Post autor: grembo » poniedziałek 31 mar 2008, 14:54

Oduck osiagnal podobny efekt jakos inaczej, Ty chyba troche bardziej oszczedziles hi-hat, na co on sam zwrocil uwage.

Co to jest edytor to nie wiem, znam tylko analizery.

Rozumiem ze to co ma Izotope RX czy Algorythmix co ma pomoc w usuwaniu kaszlu z widowni podczad koncertów klasycznych?

Nie mam takich softow - ale widmo ktore pokazuja analizatory - podoba sie jednej ze znajomych wokalsitek - powiedziala ze chcialaby miec dywan w taki desen... ujelo ja to , ze komputer tak artystycznie odmalowuje jej glos :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 31 mar 2008, 15:02

Rozumiem ze to co ma Izotope RX czy Algorythmix co ma pomoc w usuwaniu kaszlu z widowni podczad koncertów klasycznych?

Ja uzylem na szybko tego z Wavelaba, Algorithmixa znam i dlatego raczej w ciemno zakladam, ze efekty z niego bylyby lepsze.
Ale - jak mowilem wczesniej, zrobilem to w ciagu chwili. Gdyby sie pobawic dluzej, efekty bylyby lepsze.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 31 mar 2008, 16:03

Ty chyba troche bardziej oszczedziles hi-hat,

Byc moze ;)
do teraz nie przesluchalem tego na normalnych glosnikach czy sluchawkach, wiec ciezko mi cokolwiek powiedziec ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

CLS

Post autor: CLS » poniedziałek 31 mar 2008, 23:44

Moze ktos umie mi pomoc?

nie czytalem calego watku wiec moze ktos juz to zrobil.
dodawanie sticka z odwrocona faza.

http://www.sendspace.com/file/xwtpac

Pozdrawiam
CLS

CLS

Post autor: CLS » poniedziałek 31 mar 2008, 23:47

ahh

brak edycji...

zapomniałem dodać, ze zrobiłem tylko fragmencik żeby pokazać, że to chyba dobra metoda.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 01 kwie 2008, 00:05

no tak - ale jakies kichniecia zostaly takie ciche w tle, jakby fragment urwanego transjentu, albo kawalek sticka nagrany mikiem od spodu werbla

Przypuszczam ze w prawdziwych garach (te to ezdrummer), to by wogole nie przeszlo

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 01 kwie 2008, 00:12

ja tez robilem z odwracaniem fazy wlasnie, tzn wyciety kazdy stick (mozna na piechote albo plasterkowaniem) i na drugim sladzie w przeciwfazie (fade'y dopracowac trzeba w kazdym jednym troszke inaczej z uwagi na okoliczne dzwieki rozne za kazdym razem), oraz na kolejnym sladzie te same wyciete sticki zgodne w fazie z loopem, ale juz z konkretnym poziomem pozadanym w danym momencie.

zalety: gotowy slad ze stickiem do striggerowania w razie potrzeby; poza tym nie trzeba wychodzic "na zewnatrz", tylko miec na sciezkach i po dolozeniu innych isntrumentow adjustacje na biezaco wykonywac
wady:czasami nie da sie uniknac minimalnych strat w stopie czy hihacie, kiedy razem ze stickiem graja. ale duzo uratowac mozna wlasnie odpowiednim doborem fade'ow i dlugosci wycietych fragmentow

grembo juz to wprawdzie dostal wczesniej, ale wrzucam tez tutaj mp3 zeby sie dolozyc do tego watku ;)

tu
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 01 kwie 2008, 00:17

JEszcze raz dziekuje - w sumie to ciekawe zadanie chyba i ma praktyczne zastosowanie.

Zastanwiam sie - jakim utrudnieniem bylo to, ze plik zrodlowy - ktory wyslalem na serwer to bylo mp3. Nie przypuszczalem, ze ktos bedzie probowal z tym walczyc :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 01 kwie 2008, 00:20

fajne slowo - adjustacje!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 01 kwie 2008, 00:26

...ja tez robilem z odwracaniem fazy wlasnie, tzn wyciety kazdy stick (mozna na piechote albo plasterkowaniem) i na drugim sladzie w przeciwfazie (fade'y dopracowac trzeba w kazdym jednym troszke inaczej z uwagi na okoliczne dzwieki rozne za kazdym razem), oraz na kolejnym sladzie te same wyciete sticki zgodne w fazie z loopem, ale juz z konkretnym poziomem pozadanym w danym momencie.
ależ ludzi kombinujecie jak koń pod górkę. wycięcie kawałka sygnału i dodanie go w przeciwfazie to jest dokładnie to samo jak by zrobić ręcznie sciszenie w tym miejscu. Identyczny efekt bo operacje są matematycznie tożsame.

ODPOWIEDZ