Aplikacje audio a procesory wielordzeniowe
Oczywiście te 16-20 ścieżek nagrywane w czasie rzeczywistym przy czym chciałbym aby latencja była jak najmniejsza.
Re: Aplikacje audio a procesory wielordzeniowe
Komputer będzie stosowany do nagrań wielośladowych nawet miejscami może pojawić się nagranie 16-20 śladowe.
Na komputerze sprzed kilku lat (P4 jednordzeniowy) spokojnie nagrasz jednoczesnie nie 20 sladow ale 3x tyle i to bez problemu
A jeżeli będzie problem czy to z rdzeniami czy z softem to jaka konfiguracja będzie w tym momencie najlepsza. A i czy windows XP obsługuje 4-rdzenie? A może potrzebna Vista? Pozdrawiam i czekam na odp....
XP obsluguje wiele rdzeni, przy czym XP Home obsluguje tylko _jeden_ fizyczny procesor (moze byc wielordzeniowy)
Na komputerze sprzed kilku lat (P4 jednordzeniowy) spokojnie nagrasz jednoczesnie nie 20 sladow ale 3x tyle i to bez problemu
A jeżeli będzie problem czy to z rdzeniami czy z softem to jaka konfiguracja będzie w tym momencie najlepsza. A i czy windows XP obsługuje 4-rdzenie? A może potrzebna Vista? Pozdrawiam i czekam na odp....
XP obsluguje wiele rdzeni, przy czym XP Home obsluguje tylko _jeden_ fizyczny procesor (moze byc wielordzeniowy)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Chodziło o nagranie 20śladów w czasie rzeczywistym.
...Chodziło o nagranie 20śladów w czasie rzeczywistym....
Przeciez napisalem ze _jednoczesnie_ duzo wiecej niz 20
Przeciez napisalem ze _jednoczesnie_ duzo wiecej niz 20
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
przy nagraniu to glownie dysk sie liczy juz od dluzszego czasu
PiotrzeK - ja wiem, w Reaperze to jest dobrze pomyslane (napisales to juz wczesniej) - chodzilo mi o to ze moze Samplitude jest tak zrobiony ze procesy sa na tyle jednolite ze jakby chciec je na rdzenie rozdzielac to by trzeba bylo od nowa engine pisac
PiotrzeK - ja wiem, w Reaperze to jest dobrze pomyslane (napisales to juz wczesniej) - chodzilo mi o to ze moze Samplitude jest tak zrobiony ze procesy sa na tyle jednolite ze jakby chciec je na rdzenie rozdzielac to by trzeba bylo od nowa engine pisac
fan dobrego brzmienia ;)
...przy nagraniu to glownie dysk sie liczy juz od dluzszego czasu
...
co jest ważne przy wyborze takiego dysku w takim razie?
...
co jest ważne przy wyborze takiego dysku w takim razie?
dyski juz od dawna daja rade - wymiekaja glownie interfejsy.......
i cala reszta osprzetu
powazne nagrywki wielosladowe robilem na athlonie xp 2000....
16 sladow wychodzilo i 16 wracalo.....owszem ograniczeniem byly pluginy no i interfejs n ale na szczescie emu dawalo rade tyle ze latencje zwiekszalem do 20ms.....
na zywca to 10 ale wychodzilo tylko 4 slady....16 juz nie chcialo
i cala reszta osprzetu
powazne nagrywki wielosladowe robilem na athlonie xp 2000....
16 sladow wychodzilo i 16 wracalo.....owszem ograniczeniem byly pluginy no i interfejs n ale na szczescie emu dawalo rade tyle ze latencje zwiekszalem do 20ms.....
na zywca to 10 ale wychodzilo tylko 4 slady....16 juz nie chcialo
oduck - program musi byc napisany odpowiednio - procesor nie ma tu nic do rzeczy
i to glowny problem bo wiele programow do tej pory nie potrafi korzystac z dwoch lbow.......
do kolegi wyzej - dysk 7200 obr/min i minimum 16 mb cache - moze byc 32 ale pamietaj ze zani dysk zapisze to trzyma to w cahce - jak zdechnie zasilane to 32 mega pojdzie w cholere a to moze byc dobre 3 minuty nagrania albo i lepiej........
jak potrzebujesz super wydajnosci to raid 0 ze wszystkimi swoimi problemami(czyli kompletna utrata wszystkich danych) albo raid 0+1 czyli szybkosc i buckup ale 4 dyski.........
jak cie stac mozesz zainwesowac w dysk ssd i miec sporo wiekszy transfer kosztem pustego portfela......
i to glowny problem bo wiele programow do tej pory nie potrafi korzystac z dwoch lbow.......
do kolegi wyzej - dysk 7200 obr/min i minimum 16 mb cache - moze byc 32 ale pamietaj ze zani dysk zapisze to trzyma to w cahce - jak zdechnie zasilane to 32 mega pojdzie w cholere a to moze byc dobre 3 minuty nagrania albo i lepiej........
jak potrzebujesz super wydajnosci to raid 0 ze wszystkimi swoimi problemami(czyli kompletna utrata wszystkich danych) albo raid 0+1 czyli szybkosc i buckup ale 4 dyski.........
jak cie stac mozesz zainwesowac w dysk ssd i miec sporo wiekszy transfer kosztem pustego portfela......
ps.na kiniec - czy twoj interfejs da rade?????
Na 2 dyskach tez mozna zrobic RAID1 - masz wtedy ta sama szybkosc zapisu, 2x szybszy odczyt, backup. Minus to oczywiscie 2x mniejsza pojemnosc
[addsig]
Na 2 dyskach tez mozna zrobic RAID1 - masz wtedy ta sama szybkosc zapisu, 2x szybszy odczyt, backup. Minus to oczywiscie 2x mniejsza pojemnosc
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej