Apple Garage Band - problemy z latencją

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
przemal
Re: Apple Garage Band - problemy z latencją

Post autor: przemal » sobota 29 mar 2008, 00:05

Na PODzie gram już od 8 lat , a teraz szukam czegoś nowego. Ale chyba nie zaryzykuje z pluginami bez gwarancji, że będzie bardzo dobrze.

Nie będzie nic nowego bo toneport to to samo co POD a nawet mniej, w sensie ilości efektów i symulacji (oczywiście można dokupić modelpacki). No chyba że ty masz PODa 2.0 a nie XT, to przepraszam.
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » sobota 29 mar 2008, 00:12

...traci dla grającego tzw. feeling.
A sprawa jest dla mnie ważna o tyle, że zastanawiam się nad kupnem pluginów (Line6 GerBox). A jeżeli nie da się zredukowac latencji do pomijalnie niskiej - nie ma to sensu....

Jeżeli wybrałeś Gearbox Plugin to nie przejmuj się latencjami. We wszystkich wersjach Toneporta jest coś takiego jak tonedirect monitoring, co w praktyce pozwala uniknąć opóźnienia niezależnie od tego czy w GB (lub innym programie do rejestracji audio) masz latencję 5 ms, 10, czy 50ms.
Oczywiście musi być spełniony podstawowy warunek, tonedirect monitoring działa tylko w gearboxie uruchomionym jako samodzielna aplikacja, ale nie przeszkadza to w nagraniu gitary nieobrobionej, bo mimo że słyszysz sygnał z nałożonymi efektami i symulacjami, jest możliwość nagrania surowej ścieżki i później obrabiać gearboxem już wersji pluginowej a wtedy latencja nie ma żadnego znaczenia....
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Czy tonedirect monitoring polega tu na nałożeniu na sygnał obrobiony sygnału, który interfejs audio przyjmuje na wejściu (czyli tego całkiem surowego), czy też aplikacja uruchomiona w trybie samodzielnym radzi sobie calkowicie z latencją - eliminując ja ? Jeżeli tak - to jest to rozwiązanie moich wątpliwości.

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » sobota 29 mar 2008, 00:17

...

Na PODzie gram już od 8 lat , a teraz szukam czegoś nowego. Ale chyba nie zaryzykuje z pluginami bez gwarancji, że będzie bardzo dobrze.

Nie będzie nic nowego bo toneport to to samo co POD a nawet mniej, w sensie ilości efektów i symulacji (oczywiście można dokupić modelpacki). No chyba że ty masz PODa 2.0 a nie XT, to przepraszam. ...
Tak, mam 2.0, a dokładniej jest to wersji 1.x upgradowana potem przeze mnie (wymiana Epromu) do wersji 2.0. A zależy mi przede wszystkim na efektach - zwłaszcza tych, które pojawiły się w serii "modellerów".

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 29 mar 2008, 00:22

Czy tonedirect monitoring polega tu na nałożeniu na sygnał obrobiony sygnału, który interfejs audio przyjmuje na wejściu (czyli tego całkiem surowego), czy też aplikacja uruchomiona w trybie samodzielnym radzi sobie calkowicie z latencją - eliminując ja ? Jeżeli tak - to jest to rozwiązanie moich wątpliwości....

Nie aplikacja a sprzet - monitoring odbywa sie w samej karcie audio (tutaj -> POD)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ