Generalnie wielozadaniowość przy renderingu rzeczy zmiennych w czasie jest nieco trudniejsza do uzyskania niż wielozadaniowość przy np projektach statycznych (patrz ray-tracing). Chyba niewiele firm potrafi jeszcze zaimpelementować pełne wsparcie dla wielowątkowości... Z pozycji procesorów czy systemów operacyjnych nie jest to problem, bo jakiś proces zarządza innymi procesami czy wątkami, którym wysyła odpowiednie dane do przetworzenia. A te właśnie wątki obsługiwane są przez inne rdzenie/procesory. Problem jest w tym, żeby soft potrafił to w pełni wykorzystać.
Ostatnio zakupiłem sobie licencję do programu Temper (teraz chyba będę żałował że zakupiłem, ale to nieistotne). Otóż program w pewnych momentach zachowuje się jakby wykorzystywał jeden rdzeń, a po załadowaniu go od nowa, nagle obciążone są dwa rdzenie (mam Core2Duo z 4MB cache).
Więc postanowiłem uczyć się od nowa nowego softu i padło na Sonara LE.
"Stosowny obrazek.png" można łatwo opisać. Program jest stary i przystosowany przede wszystkim do działania za pomocą jednego procesu (który w danym momencie jest aktywny), więc z zasady, zawsze będzie wykorzystywał 100% pierwszego rdzenia (coś jakby "dosowy" lub stary "windowsowy" kod był wrzucony w ładniejszą windowsową oprawkę (dokładnie to samo dzieje sie z jednymi z pierwszych gierek pod windowsa). W sumie szczęście, że działa i nie wysypuje się :)
[addsig]
Poszukuję niestandardowych brzmień i rytmów w elektronice. Od czasu do czasu stworze jakiś kawałek. Od roku jestem zafascynowany dubstepem i wszelkiej maści muzyką basową.