...A nie wiecie gdzie można dostać jeszcze taką taśmę wzorcową?...
Jak slusznie napisal Dobmatt, taka tasma nie jest niezbedna, w koncu nie wymieniasz tasm z innymi. Z drugiej strony nie ruszalbym skosu glowicy, bo on rzadko sie przestawia "sam" - natomiast w polaczeniu z dobrym generatorem 10kHz z komputera i goniometrem rowniez z komputera mozesz ustawic skos glowicy nagrywajacej w stosunku do odczytujacej - bo odczytujacej nie ustawisz wlasnie ze wzgledu na brak tasmy testowej. Do regulacji pradu podkladu i pasma potrzebny jest dobry miernik, najlepiej V640, cyfrowy multimetr nie wystarczy... chociaz moze jakis dobry miernik programowy w stylu "pingwina" by dal rade..
Strojenie magnetofonów szpulowych - na czym to polega i kto się tym zajmuje?
Re: Strojenie magnetofonów szpulowych - na czym to polega i kto się tym zajmuje?
Ok - dziękuję wszystkim za posty. Wedle wskazówek odwiedziłem Radio Gdańsk i znalazł się człowiek który serwisował Mechlabory przez kilka lat - jak się okazało również mój egzemplarz, ponieważ mój węgier pracował wcześniej także w tym radiu. Jeśli jednak ktoś mógłby opowiedzieć jakie miał lub jeszcze ma doświadczenia ze szpulowcami to ja z przyjemnością poczytam. Dzięki.