Jak myslisz, na jakim systemie bym pracowal, gdyby istnial dzisiaj logic7 na pc?
Podaję wiele argumentów, gdyż pracowałem na obu platformach i poznałem ich wady i zalety. Dla mnie mniej wad ma Mac i dlatego na nim obecnie pracuje. Poza tym, z wiekiem staję się nieco leniwy i nie chce mi się już bawić w "power usera" i dłubać w konfiguracji PC
Myślę, że pracowałbyś na systemie, który lepiej Ci odpowiada
Reasumując:
1. Wybieramy program który będziemy używać i sprawdzamy czy wolimy WinXP czy OSX.
2. Określamy swoje możliwości finansowe
3. Sprawdzamy, czy w ramach naszych możliwości finansowych będzie nas stać na komputer, na którym działa wybrany program. Jeśli nie, to wracamy do pkt.1
To, że w każdym studio zachodnim jest ProTools wynika z tzw. wartości postrzeganej, tzn. klientom się wydaje, że jak studio ma ProTools to jest git. Niektórzy trzymają Digi 001, tylko po to, żeby pokazać że mają PT jak klient sobie zażyczy
Oczywiście, dochodzi też kwestia kompatybilności, bo OMF to bardzo popularny format i głupio go nie mieć czym odczytać...
Bronię i będę bronił Maca, jako pełnoprawnej platformy do zastosowań studyjnych, bo nad Wisłą to nie dla wszystkich jest oczywiste. Natomiast staram się również reagować, kiedy ktoś wpada w ślepy zachwyt nad Apple, bo to tylko powoduje krzywe uśmiechy na twarzach ludzi, którzy mieli do czynienia z obiema platformami. Obie platformy są tak samo stabilne, obie kosztują podobne pieniądze (pominąwszy kwestię składaków).
Pozdrawiam,
Maciej R.