Audition 2.0 - oficjalny komunikat

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
winnicki
Re: Audition 2.0 - oficjalny komunikat

Post autor: winnicki » wtorek 24 sty 2006, 12:10

Ano trzeba wyjść, ale mnie jakoś to nigdy specjalnie nie przeszkadzało. W sumie wydaje się nawet logiczne, bo przecież czasem implementujemy efekt na całym śladzie, a czasem na jego wybranym fragmencie....

Ale jesli chcesz sprawdzic jak zachowuje sie np.: kompresor w srodkowej czesci utworu gdzie jest akurat najwiekszy czad (no glosno... no.), a przez pierwsza minute, dwie (-nascie) cichusio costam pitoli, to nie sluchasz kawalka od samego poczatku, nie?

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 24 sty 2006, 12:36

...Pierwsze wrażenia : stabilniejszy, szybszy, lepiej obsługuje pluginy. W końcu jest ASIO. Wizualnie jak zwykle poczatkowo nie mogę się przyzwyczaić, ale na pewno nie jest to taka porażka jak przy przejściu z Cubase SX 1 do 2....

cichy, a jak z pluginami VSTi ?, bo nie mam jescze jak przetestowac
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 24 sty 2006, 12:50

Ale jesli chcesz sprawdzic jak zachowuje sie np.: kompresor w srodkowej czesci utworu gdzie jest akurat najwiekszy czad (no glosno... no.), a przez pierwsza minute, dwie (-nascie) cichusio costam pitoli, to nie sluchasz kawalka od samego poczatku, nie?...

Podglądu działania efektu mozna dokonac na dowolnym zaznaczonym fragmencie w dodatku w zapetleniu. Zawsze tak było

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 24 sty 2006, 14:08

Podglądu działania efektu mozna dokonac na dowolnym zaznaczonym fragmencie w dodatku w zapetleniu. Zawsze tak było ...

Dobra, nie rozumiemy sie. Mniejsza z tym.

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 24 sty 2006, 16:22

Ale jesli chcesz sprawdzic jak zachowuje sie np.: kompresor w srodkowej czesci utworu gdzie jest akurat najwiekszy czad (no glosno... no.), a przez pierwsza minute, dwie (-nascie) cichusio costam pitoli, to nie sluchasz kawalka od samego poczatku, nie?...

Chodzi o założenie kompresora na cały utwór ale sprawdzenie jego efektu tylko na zaznaczonym fragmencie? Niby dziwne, bo w końcu należałoby go sprawdzić wszędzie gdzie się go stosuje, ale chyba może się przydać.

O ile wiem możliwość zaznaczenia całego utworu z 'wnętrza' okna efektu istnieje tylko dla Noise Reduction, które z zasady stosuje się najpierw na fragmencie (zebranie profilu szumu) a potem na całym utworze (redukcja). Jest też oddzielne polecenie zebrania profilu szumu bez wchodzenia do okna NR.

devil:

ktos juz testowal triala...

ja wlasnie sie bawie,,, wszsytko ladnie pieknie, ale albo jestem slepy ale gdzie sie podzial mikser do efektow ?

dla przypomnienia, w CEP2.0 badz w A.A 1.5, jak sobie w fx dodalem np 3 rozne efekty, mozna bylo ustawic sobie ich glosnosc.

gdzie to sie podzialo w A.A. 2.0 bo nie moge znalezc ?

Ściągnąłem wczoraj trial i próbowałem do bezskutecznie rozgryżć. W końcu zapytałem na forumie Auditionowym i powiedzieli że można to teraz zrobić przez sendy. Nie mam pojęcia jak, bo jeszcze w to nie wszedłem.

Aha, jeszcze jedna uciążliwość. Envelopes wyświetla się teraz w Automation Lanes (poza Volume i Pan, które są i w Automation Lanes, i po staremu na klipie). W sumie ma to sens, bo jak wszystkie envelopy były na klipie to był bałagan. Problem polega na tym, że w trakcie odtwarzania nie można zmienić która envelope jest wyświetlona i edytowalna w danej Automation Lane. Trochę bez sensu.

A nie wiem, czy zauważyliście, jak zmienił się Spectral View. Ja zauważyłem, bo jestem bardziej edytarz niż mikser. Jak dla mnie postęp jest ogromny. Przede wszystkim jest ZNACZNIE szybszy.

Pod drugie można zmienić niemal wszystkie parametry (skalę kolorów, zakres dynamiczny itd) bez wchodzenia do opcji.

Po trzecie dodali logarytmiczną skalę częstotliwości - bosko!

I jeszcze jest genialna opcja Multi-resolution, która dopasowuje rozmiar FFT w zależności od zakresu częstotliwości. Poprzednio jak się ustawiło duży rozmiar FFT żeby mieć dobrą rodzielczość częstotliwościową w niskich czętotliwościach, to rozdzielczość czasowa spadała. Teraz program może zmniejszyć rozmiar FFT dla duzych częstotliwości (gdzie wysoka rozdzielczość częstotliwościowa nie jest potrzebna w skali logarytmicznej) co ratuje rozdzielczość czasową.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 24 sty 2006, 20:01

I jeszcze jest genialna opcja Multi-resolution, która dopasowuje rozmiar FFT w zależności od zakresu częstotliwości. Poprzednio jak się ustawiło duży rozmiar FFT żeby mieć dobrą rodzielczość częstotliwościową w niskich czętotliwościach, to rozdzielczość czasowa spadała. Teraz program może zmniejszyć rozmiar FFT dla duzych częstotliwości (gdzie wysoka rozdzielczość częstotliwościowa nie jest potrzebna w skali logarytmicznej) co ratuje rozdzielczość czasową.

myślę, że to nie jest FFT, bo rozmiar FFT nie może zmieniać się z częstotliwością - to po prostu liczba próbek w dziedzinie czasu, które są objęte oknem analizy.

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 24 sty 2006, 20:55

myślę, że to nie jest FFT, bo rozmiar FFT nie może zmieniać się z częstotliwością - to po prostu liczba próbek w dziedzinie czasu, które są objęte oknem analizy. ...

Możliwe. Doczytam jeszcze w helpie, ale jak ich znam to nic nie ma o tym jak to zrobili.

A w ogóle to myślałem raczej o obliczeniu FFT >1 raz z różnymi rozmiarami okna i wyświetleniu wyników z długiego okna w małych częstotliwościach a z krótkiego w dużych.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 24 sty 2006, 21:13

A w ogóle to myślałem raczej o obliczeniu FFT >1 raz z różnymi rozmiarami okna i wyświetleniu wyników z długiego okna w małych częstotliwościach a z krótkiego w dużych.

Słusznie, tak można zrobić, tyle, że wtedy będzie ostra granica pomiędzy częściami o większej i mniejszej rozdzielczości. A w nowym Audition to jest chyba płynne?

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 24 sty 2006, 21:36

Słusznie, tak można zrobić, tyle, że wtedy będzie ostra granica pomiędzy częściami o większej i mniejszej rozdzielczości. A w nowym Audition to jest chyba płynne?...

Przyjrzę się jak wrócę do domu

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 25 sty 2006, 01:15

Ja jeszcze się podzielę takimi całkiem zgrubsza wrażeniami. Na szczęście nie zepsuto ogólnej idei programu. Zamiast bawić sie opcjami robi się muzykę. Mimo braku VSTi więcej tworzę w Audition niż w Cubase mimo że obiektywnie ten drugi daje więcej możliwosci, ale jakoś bardziej absorbuje... Po prostu ma się wrażenie że jest to pzryjazny program.

ODPOWIEDZ