UBUNTU Studio 10.10 i ARDOUR - dobra alternatywa?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: UBUNTU Studio 10.10 i ARDOUR - dobra alternatywa?

Post autor: szkudlik » wtorek 01 mar 2011, 14:30

Osobiście używam Linuxa w pracy, ten post piszę z Fedory. OpenOffice wystarcza mi w 100%, nie mam specjalnie problemów z edycją i kompatybilnością. Co do używalności - po 2 latach codziennej pracy na Fedorze/Gnome interface windowsa wydaje mi się równie nielogiczny co kolegom interface linuxa :) poważnie, kwiestia przyzwyczajenia.

Są też obszary gdzie nie wyobrażam sobie użycia windows, chociaż wiem że można i działa z powodzeniem. Dla mnie są to wszelkie zastosowania sieciowe, serwery, programowe routery itd. Chociażby ze względu na łatwość zarządzania zdalnego za pomocą interface textowego vs. konieczności używania grafiki.

Nie zgodzę się też co do baz danych. Nie ma tam Microsoft SQL, natomiast już Oracle jest dostępny jak najbardziej (za poważną sumę dolarów oczywiście) i póki co w pojedynku peorformace: windows+oracle vs. RedHat+Oracle czy Solaris+Oracle windows jest cały czas w tyle

Niestety muszę także stwierdzić że Linux nie nadaje się absolutnie do zastosowań muzycznych.Powody:

• brak wsparcia dla specjalistycznego sprzętu

• brak oprogramowania komercyjnego, wersje open niestety im ostro ustępują

• niekompatybilne wtyczki (jak wyżej)

No i dlatego mam w domu Windowsa... i wściekam się na interface.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » środa 02 mar 2011, 13:05

...
...
A tak na marginesie: Wiecie na jakim systemie jest oparty Korg Oasys?...

Niech zgadne. Na linuxie? Wink   

Pewnie dlatego ze darmowy/tańszy.

Za darmo i z mniejszymi problemami licencyjnymi masz choćby NetBSD czy inne systemy na licencji BSD. Wbrew pozorom jednak Linux pracuje na całej masie urządzeń nie tylko sieciowych, ma całą masę rozszerzeń i sterowników (chociaż niekoniecznie do urządzeń dla zwykłych śmiertelników) oraz wsparcie komercyjne (RedHat, Novel, Wind River). Sam w ramach pracy dyplomowej robiłem ze zwykłego Slackware system czasu rzeczywistego z wizualizacją procesu i nie potrzebowałem do tego żadnej specjalistycznej wiedzy. Wszystko za darmo, legalnie i łatwo.

Dlatego jeszcze kilka lat temu byłem pewien, że branża audio się rozkręci na tym systemie. Niestety wciąż jest słabo. Lekkie ciśnienie jest, ale brakuje jakiegoś impulsu (albo lidera), który by to wszystko złożył do kupy i nadał sensowny kierunek.

Pozdrawiam
Janusz

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 02 mar 2011, 18:05

Męczyłem różne dystyrbucje Linuxa i powiem, że straciłem nie potrzebnie prawie rok czasu, żeby przekonać się o zupełnej nieużyteczności tego systemu dla dźwięku. Oczywiście wszystko ewoluuje, więc może za jakiś czas ta sytuacja się zmieni. Na dzień dzisiejszy nie warto - strata czasu i nerwów.

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 02 mar 2011, 18:58

Jeśli używasz Linuxa i poszukujesz jakiegoś DAW pod ten system, to Ardour jest świetnym (o ile nie najlepszym) rozwiązaniem. Ale przesiadka na Linuxa po to, by używać Ardour nie ma sensu, bo będziesz się uczył i systemu i aplikacji.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 03 mar 2011, 10:21

...Jeśli używasz Linuxa i poszukujesz jakiegoś DAW pod ten system, to Ardour jest świetnym (o ile nie najlepszym) rozwiązaniem. Ale przesiadka na Linuxa po to, by używać Ardour nie ma sensu, bo będziesz się uczył i systemu i aplikacji.... 

Ok dziękuje Wam, Drodzy Koledzy, zatem wszystko jasne, jak dla mnie: na razie Ubuntu nie ma wiekszego sensu pod audio... Niniejszym zamykam temat.

Dziękuję i pozdrawiam.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

ODPOWIEDZ