Cubase 4 - update

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
WG
Re: Cubase 4 - update

Post autor: WG » sobota 31 maja 2008, 12:55

Ja działam na wersji 4.0.3 na razie nie instaluję update-y bo praktycznie nie spotkałem problemów, które powodowały to, że trzeba sięgac bo update. Możliwe że nie dotykam akurat tych spraw, żeby nie było że jest idealny potrafi się zawiesić ale IMO stosunkowo rzadko a tak po za tym to nieźle się na tym pracuje i obrabia nutki

WG

Post autor: WG » sobota 31 maja 2008, 13:00

Cubase 4 i trójka o ile dobrze pamiętam też, czasami wywala się na Logic Edytor :)
Tutaj najlepiej zrobić save projektu zanim się zacznie coś grzebać za pomocą logicznego edytora :)

Btw:
Wie ktoś jak można wykonać taki manewr w Cubase w miarę sprawnie i automatycznie
W każdym takcie malejąco ustawić dynamikę nutek np. szesnastek ?

Przydałabo by się coś w rodzaju template danego taktu i w tego jednym posunięciem możnaby to stosować na pozostałe takty

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 31 maja 2008, 13:09

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:11 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 31 maja 2008, 13:36

.........odkąd ten prog jest na pc to trakuje go jak syf......opinie i problemy tylko to potwierdzają
po co sie ludzie męczycie?
ok rozumiem omf...reszty wogóle...
Jedynie ten program zaspokaja moje potrzeby w 100%
....

A jakie to na przykład potrzeby, jakich nie dają rady spełnić inne programy? Poważnie pytam.

...
Jasne.ok.rozumiem. Przedew wszystkim chiałbym sprostować, że nie miałem do czynienia z ze wszystkimi hostami ( moje prównanie raczje ogranicza się do reasona abletona i fl studio) Powiem wiecej - wydaje m isie ze taki przykładowo sonar też mógłby spełnić moje oczekiwania jednak - wiadomo - zupełnie inaczej się nim steruje i do określonych patentów pewnie trzeba by dojść innymi drogami.
Z takich cenionych przeze mnie funkcji C4 mógłbym wymienić przede wszystkim możliwość edycji audio. Nie używam żadnych sampleri - poprostu ew. sample i loopy ładuje bezpośrednio do projektu na poszczególne ślady - to mi daje(tak w dużym skrócie bez rozpisywania się) b. duże możliwości edycji (przykład - efekt side chain na jakimś fx typu szum bez wykorzystania kompresora a wykorzystujac co jedynie ciecie i fadeowanie).
wtyczka midi : autopan. (zauważyłem, że dużo moich znajomych nie docenia możliwości tej wtyczki)
freezowanie (no tutaj wiadomo ableton sprawdzi się pewnie lepiej,a le fl odpada)
od Cubase nr. 4 bardzo ułatwiono operowanie presetami (wyszukiwanie kategoryzowanie itd) - często z tego korzystam; na pewno w jakimś stopniu to przyspiesza pracę.
-jakis tam stopeiń przejrzystości okna miksera na pewno tez ma istotne znaczenie (ma wrażenie, że wspomniane programy wypadaja w stosunku do cubase blado w tym kontekscie)
= to takie kilka kwestii, które mi sie pierwsze nasunęły na myśl (pisanych ad hoc de facto ). Nie chciałbym natomiast wzbudzać wojny i patrzeć jak zaraz się pojawia argumenty "za" programem, który używa inna osoba.
Mi cubase po prostu odpowiada i uważam, że patenty w nim zastoswane sa bardzo logiczne i intuicyjne przez to łatwe do zrozumienia. Miałem z nim torhce problemów przy okazji update 4.1 dlatego go reinstalowałem (pamietam że wówczas wzburzyła mi się troche krew :) ), ale tak poza tym to jest to stosunkowo solidny program, mozna by rzec ze swoimi humorami ,które ja akceptuję (symbioza hehe).

WG

Post autor: WG » sobota 31 maja 2008, 13:39

Niestety, wiem tylko jak to zrobić w Reaperze. Po prostu oddzielnie potraktować komunikaty Velocity i nutki.

Tak się domyślałem :)

P.S. A Logicala już w 4-ce nie ma? Na Atari dałoby to radę w nim zrobić.
Edytor logic jest i w C4, teraz się skapnąłem, że w sumie da radę to zrobić tutaj i oprogramować to ale będzie to nieźle długi taki kod z warunkami logicznymi
Chyba, że możnaby quantize groove jakoś użyć w tym celu

No właśnie Atari, w Atari to było wiele fajnych rzeczy - znam sprawę
I pamiętam jak dziś chyba opcję do zmiany dynamiki nutek od ... do .... i nawet chyba z wprowadzaniem wartości losowych po drodze, ech.
W C4 brak

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 04 cze 2008, 09:53

Jaka testowa wersja?. toż to już od marca jest hehe :) . wogle jaki brak mp3 przy exporcie??
akurat przy tym update wyeliminowano kilka fajnych bugów (np przy odpalaniu dwóch projektów na raz i przełączaniu pomiędzy nimi. No ale oczywiscie nie wszystkie i cubase jak to cubase potrafi nadał się zwiesić....
Może czas na reinstalacje systemu ;)
nie dosc że nowa aktualizacja nie exportuje do mp3 to jeszcze nie importuje (nie widzi plików mp3)
ktos wie co sie dzieje?

Tox, masz wersje 4.1.3 Build 853?
pozdr

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » środa 04 cze 2008, 10:20

...
Jaka testowa wersja?. toż to już od marca jest hehe :) . wogle jaki brak mp3 przy exporcie??
akurat przy tym update wyeliminowano kilka fajnych bugów (np przy odpalaniu dwóch projektów na raz i przełączaniu pomiędzy nimi. No ale oczywiscie nie wszystkie i cubase jak to cubase potrafi nadał się zwiesić....
Może czas na reinstalacje systemu ;)
nie dosc że nowa aktualizacja nie exportuje do mp3 to jeszcze nie importuje (nie widzi plików mp3)
ktos wie co sie dzieje?

Tox, masz wersje 4.1.3 Build 853?(
pozdr...
Dla pewności sprawdziłem. Tak; mam wersję 4.1.3 853 (feb 28 2008) eksport/ import działa mi bez problemu wraz z drag & drop do samego projektu w przypadku importu.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » środa 04 cze 2008, 11:02

...Jedynie ten program zaspokaja moje potrzeby w 100%....
Włącznie z potrzebą kompletnej reinstalacji systemu...

Też się za głowę chwytam, jak czytam doświadczenia ludzi z Cubase 4. Coraz bardziej cieszę się, że zatrzymałem się na wersji SX2....

100% zgody.
Mimo ze fajnie byloby miec mozliwosc korzystania z kilku udogodnien, ktore pojawily sie w pozniejszych wersjach (np. drag&drop pluginow w mixerze), to korzysc nie jest warta komplikacji...

Wole zajac praca nad muzyka, niz ciagla walka z bezsensownie napisanym progamem, wieczna konfiguracja i reinstalacjami...

Strasznie jestem wkurw**iony na Steinberga ze tak zdziadzial. To byla taka porzadna firma i fajny soft...
A teraz swoim partactwem praktycznie zamkneli droge rozwoju wielu wieloletnim uzytkownikom...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 04 cze 2008, 11:07

może czas najwyższy przesiąść się na coś lepszego?
po co tracić włosy na dziadostwie?

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » środa 04 cze 2008, 11:28

...może czas najwyższy przesiąść się na coś lepszego?
po co tracić włosy na dziadostwie?...
Na co lepszego?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ