Reaper 3.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: Reaper 3.0

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 15 gru 2009, 22:17

jak się tylko na początku ogarniesz to będzie z górki

Trochę się już ogarnąłem, bo nieco testowałem, ale poważniejszej pracy dotąd nie było. Teraz zdarzyła się dobra okazja na definitywną przesiadkę, częściowo być może nawet konieczność, więc zrobiłem to

a o ile pamiętam byłeś sonarowcem

Prawda.

a tak się składa że na forum Reapera większość to osoby które się definitywnie przesiadły z sonara

Nie wiedziałem... Ciekawe dlaczego?

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » wtorek 15 gru 2009, 22:48

a tak się składa że na forum Reapera większość to osoby które się definitywnie przesiadły z sonara 

Nie wiedziałem... Ciekawe dlaczego? ...

chyba się trochę zagalopowałem, był taki temat "z jakiego DAWa się przesiadliście" i odniosłem wrażenie, czy nawet zostało to w owym czasie zawuażone że bardzo dużo osób było właśnie z Sonara. Obecnie ma się to pewnie nijak do prawdy. 

W każdym bądź razie odkrywaj program i jego zakątki  

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » wtorek 29 gru 2009, 11:32

Czy mógłby ktoś światły mi podpowiedzieć jak ustawić sobie takie prześwitujące okienko midi edytora jak na obrazku niżej?

http://www.reaper.fm/screenshots3/synced_transp_MIDI.png

IMAO

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 29 gru 2009, 17:38

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:12 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » środa 30 gru 2009, 08:36

Witajcie,

gdzie znajdę fajne "skórki" do Reapera, choćby takie jak ta Twoja Piotrze lub ta z tego linku? I jak sie je instaluje?

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 30 gru 2009, 11:12

...
Witajcie,

gdzie znajdę fajne "skórki" do Reapera, choćby takie jak ta Twoja Piotrze lub ta z tego linku? I jak sie je instaluje?

pozdrawiam
...

Oficjalne repozytorium różnych różności (w tym skórek) jest TUTAJ.

Skórkę trzeba wypakować z zipa i cały folder wrzucić do folderu Reapera - podfolder ColorThemes. Potem tylko wybierasz skórkę z menu Options->Themes.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » środa 30 gru 2009, 18:24

Oficjalne repozytorium różnych różności (w tym skórek) jest TUTAJ.

Skórkę trzeba wypakować z zipa i cały folder wrzucić do folderu Reapera - podfolder ColorThemes. Potem tylko wybierasz skórkę z menu Options->Themes.
...

thx! :) Wszystko gra!

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
kuba-core

Post autor: kuba-core » piątek 15 sty 2010, 15:12

czy da się w reaperze odpalić coś w rodzaju midi learn ale działające na mikserze tym wbudowanym?

mam akai mpk49 i chciałem sterować przez niego suwakami np.

a za nic nie moge do tego dojsc zeby działał jako control surface pod reaperem.

z góry dziekuję za pomoc

IMAO

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » środa 20 sty 2010, 13:07

Witam.Panowie, albo ja mam mały problem, albo w ewolucji Reapera w wer.3.2 czegoś nie skontrolowano.

Chodzi mianowicie o edycję obiektu midi. Po wejściu w obiekt ze zdarzeniami midi ukazuje nam się "piano roll" wraz z owymi zdarzeniami. Kiedy chcę tam coś poprawić/zlikwidować i powiększam interesujący mnie obszar i po dokonaniu korekt zamykam okno edytora, to proporcjonalnemu powiększeniu ulega cała plansza sekwencera. Widzę rozciągnięte obiekty w cholerę, a nie okno całego projektu.

Tego "z automatu" nie robiły wcześniejsze wersje Reapera. Za każdym razem muszę wszystko zmniejszać myszką, co jest diabelnie irytujące.

Niestety działa to także w drugą stronę. Mianowicie program nie zapamiętuje formatu widoku edycji "piano" dowolnych obiektów.No i w zależności jak "skurczony/ekspansywny" mamy widok projektu, to po wejściu w "itemkę midi" widzimi proporcjonalny i irytujący "przykurcz" edycji "piano". To jest parodia.Dwukrotne klikanie na suwak horyzontalny (czyli kalibracja/optymalizacja widoku) za każdym razem - to nonsens.

Tego "z automatu" nie robiły wcześniejsze wersje Reapera.One zapamiętywały widok. Za każdym razem muszę wszystko zmniejszać myszką, co jest diabelnie irytujące.

Czy ktoś wie gdzie powinienem postawić ptaka? Co odznaczyć lub aktywować w opcjach ?

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 21 sty 2010, 00:13

> program nie zapamiętuje formatu widoku edycji "piano" dowolnych obiektów.No i w zależności jak "skurczony/ekspansywny" mamy widok projektu, to po wejściu w "itemkę midi" widzimi proporcjonalny i irytujący "przykurcz" edycji "piano". To jest parodia.Dwukrotne klikanie na suwak horyzontalny (czyli kalibracja/optymalizacja widoku) za każdym razem - to nonsens.
> Czy ktoś wie gdzie powinienem postawić ptaka? Co odznaczyć lub aktywować w opcjach ?

Nie mam pod ręką, ale spróbuj prawy klawisz na menu piano roll i wyłącz options > synchronize. Reaper oferuje (chyba) z trzy mozliwosci synchronizacji zoomu piano roll z głównym oknem projektu. Po kombinacji na pewno uda ci sie dojsc, która ci najbardziej odpowiada.nullnull

ODPOWIEDZ