Reaper 3.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Doomy
Re: Reaper 3.0

Post autor: Doomy » wtorek 08 wrz 2009, 21:48

Witam!

A mnie się coś zdaje, że testu Reaper'a nie będzie jeszcze długo w EiS (obym się mylił). Powodów jest kilka, ale chyba najważniejszym jest brak dużego dystrubutora oprogramowania, któy by lobbował za swoim produktem. Dlatego częściej ukazują się testy programów, na których ktoś może zarobić i to niezłe pieniądze. Przykładem jest chociażby test w ostatnim numerze EiS programu typu DAW, przez grzecznośc nie wspomnę nazwy i dystrybutora, żeby nie wzbudzać kolejnej fali niezdrowych emocji i licznych postów w obronie rzeczonego. Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to z pewnością chodzi o pieniądze, jak już to ktoś, gdzieś trafnie zauważył. :).

Pozdrowienia

PS.

Peace

pi_ro

Post autor: pi_ro » czwartek 10 wrz 2009, 09:29

Witam,

Zachęcony pozytywnymi opiniami zabrałem się do testowania Reapera i jestem bardzo mile zaskoczony. Gdy już się trochę pozna ten DAW, życie staje się prostsze Smile.

Ponieważ skłaniam się do zakupu mam pytanie. Jak to jest czy aktualizacje są zawsze bezpłatne?

[addsig]
Piotrek

jodadoj

Post autor: jodadoj » czwartek 10 wrz 2009, 10:49

Witam,

Zachęcony pozytywnymi opiniami zabrałem się do testowania Reapera i jestem bardzo mile zaskoczony. Gdy już się trochę pozna ten DAW, życie staje się prostsze Smile.

Ponieważ skłaniam się do zakupu mam pytanie. Jak to jest czy aktualizacje są zawsze bezpłatne?

do wersji 4.99 włącznie są darmowe :)

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » piątek 11 wrz 2009, 09:16

Witam Szanownych Żniwierów.

1. Taka, a taka sprawa jest. Czy mamy gdzieś do włączenia funkcję automatycznie powiększajacego się WYBRANEGO tracka? Coś na wzór logicowego "track autozoom". Przydatne przy rozbudowanych projektach,by reszta zwężonych maksymalnie ścieżek nie wyjeżdżała poza dół ekranu monitora i także automatycznie się kurczyła do jednego rozmiaru.

2. Czy mogę za pośrednictwem litery M ustawić włączanie Mute wskazanego "klocka" ? Czy można to ustawić, bowiem pod prawym przyciskiem myszy funkcja owa jest tam gdzieś do wyboru, lecz nie posiada dedykowanego skrótu klawiaturowego.Czy w takim wypadku mozna go przypisać?

3. Czy mogę tak ustawić cofanie się "odtwarzającego" projekt markera, by po pierwszym wciśnieciu litery W nie cofał się do początku sekwencera, a jedynie do początku dedykowanej horągiewki markera, lub ewentualnie tylko do początku kawałka - zaczynajacego się np.od 17 paternu/taktu? Zawsze wraca mi na sam początek sekwencera do diaska,a ja czasem zmieniam wstęp songa dlatego też nigdy nie rozpoczynam projektu od pierwszego taktu..O numerowaniu markerów wiem, bądź co bądź wygodnie byłoby mi mieć tą operację pod literką W.

4. Jak szybko zmieniać kolory "klocków" wszelakich - nie mylić ze zdarzeniami midi. Mówię o tych,które widzimy układajac schemat utworu.W logicu było to ctrl+alt+c i wyskakiwało okno z kolorami.

5. Czy działa Wam główny suwak głośności i panoramy Waszego zewnętrznego instrumentu MIDI na tracku? Mi cholercia to nie działa! Muszę na sekwencerze pobudzać automatykę, a w piano roll stosowny kontroler, no albo ściszać moduł (czy tam grooveboxa) jego gałką volume..? Moja wersja to jeszcze Reaper 3.05.

Natenczas serdecznie się kłaniam.Sebson.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » piątek 27 lis 2009, 12:58

Panowie mam dosyć 17tu odcieni szarości na planszy sekwencera w REAPER...męczące to niezmiernie - szczególnie przy kilkunastu trackach z wtyczkami podczas operacji "rozciągania"w towarzystwie podziałek,markerów projektu dzieje się koszmar..

Muszę podczas tego procesu działać intuicyjnie i stąd,jak nie będę mógł zmienić "itemy" (klocka) midi-VST na inny kolor to zwariuję.Wiecie że w opcjach zmieniając kolor ścieżki lub menu obiektu,zmieniamy TYLKO kolor - zdarzeń midi..
Ze śladami audio jest oczywiście dużo lepiej.W Logicu - zmieniałem każdy "klocek" na dowolny kolor,co było wspaniałe..

Więc jak zatem w Reaperze zmienić KOLOR OBIEKTU ?

Skórki są bardzo ciekawe i mam ich sporo - jednak mi nie chodzi o szatę,czy czcionkę (tam także na obiektach midi są jednostajne kolory ...).

Bardzo proszę o podpowiedź,jeżeli takowa istnieje.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 27 lis 2009, 14:41

Jak najbardziej istnieje: Options > Preferences > Apperance > Media > Tint backgrounds to custom track colors oraz Tint backgrounds to custom items colors. No i  jeszcze warto zaznaczyć Tint item background even when selected

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » piątek 27 lis 2009, 18:07

Jak najbardziej istnieje: Options > Preferences > Apperance > Media > Tint backgrounds to custom track colors oraz Tint backgrounds to custom items colors. No i  jeszcze warto zaznaczyć Tint item background even when selected

A niech mnie ... !

W tamtych rejonach nie grasowałem zbytnio,niesiony weną koncentrowałem się na muzyce..w miarę rozrastania się projektu po paru dniach włączjąc go ponownie,dostałem w pysk tabelką z "exela" i zdębiałem..Nie byłem w stanie skojarzyć gdzie i co gra..Naprawdę już nielichej schizy dostawałem przez jednokolorowy projekt ..

Poustawiałem - serdecznie dziękuję Afterze, doprawdy przeskok w komforcie pracy niebywały.

Kłaniam się.Sebson.

Wronek

Post autor: Wronek » piątek 27 lis 2009, 20:09

A czy da się zrobić w Reaperze Disolve Part? Jak sobie z tym radzicie? Może rzadko, ale czasami ta funkcja z Cubase bardzo by się mi przydała Frown

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 15 gru 2009, 19:36

Witam czcigodnych Żniwiarzy!

Ja tylko przywitać się chciałem, bo nowy jestem {#śmiech}

Nadejszła wiekopomna chwila i przesiadam się na Reapera. Możecie dopisać mnie do listy.

Decyzja nie była prosta, ale przypuszczam i zakładam, że rozczarowany nie będę. Mam nadzieję, że problemy będą mnie omijać i nie będę miał okazji do zadawania Wam tutaj żadnych banalnych pytań

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » wtorek 15 gru 2009, 21:36

...
Witam czcigodnych Żniwiarzy!

Ja tylko przywitać się chciałem, bo nowy jestem {#śmiech}

Nadejszła wiekopomna chwila i przesiadam się na Reapera. Możecie dopisać mnie do listy.

Decyzja nie była prosta, ale przypuszczam i zakładam, że rozczarowany nie będę. Mam nadzieję, że problemy będą mnie omijać i nie będę miał okazji do zadawania Wam tutaj żadnych banalnych pytań  
...

Very good decisionCool

jak się tylko na początku ogarniesz to będzie z górki, a o ile pamiętam byłeś sonarowcem a tak się składa że na forum Reapera większość to osoby które się definitywnie przesiadły z sonara albo używają Reapera tam gdzie nie muszą PT.

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

ODPOWIEDZ