Kto napisze taki program?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
pawelq
Re: Kto napisze taki program?

Post autor: pawelq » wtorek 01 lis 2005, 14:40

W czym piszesz?

Dzięki za poradę. Piszę w Delphi (obecnie należy uściślić: w Object Pascal, bo nowe Delphi obsługują też C# a niedługo C++)

Do tej pory użwałem gotowej biblioteki BASS, ale muszę się zabrać za to porządnie i napisać na niższym poziomie*, jeśli chcę zaspokoić moje potrzeby

Ściągnąłem też bibliotekę fmod - jakoby poważniejszą niż BASS, ale nie mam na razie czasu nawet helpa od niej poczytać, a co dopiero poeksperymentować.

*hehe, będzie prawie jak za dawnych czasów... Kiedyś oprogramowałem SoundBlastera pod DOSem na najniższym możliwym poziomie - łącznie z programowaniem DMA i dosyłaniem danych z pamięci rozszerzonej...

WG

Post autor: WG » wtorek 01 lis 2005, 15:54

... W czym piszesz?

Piszę w Delphi (obecnie należy uściślić: w Object Pascal, bo nowe Delphi obsługują też C# a niedługo C++)

Ja do Delphi się chyba nigdy nie przekonam, chodź podchodziłem do tego wielokrotnie

Męczące są dla mnie te ich wskaźniki i strasznie dużo trzeba się opisać aby coś wykonać, nie mówiąc już o czytelności kodu.

Inna sprawa, że kod z Delphi jest ciężko przenieść na Maca, więc siłą rzeczy wolę pozostać przy sprawdzonym C++.

Co do startu wave-ów jest dokładnie tak jak to opisał Jacek.

Pozdro dla "one man developers"

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 01 lis 2005, 18:47

Ja do Delphi się chyba nigdy nie przekonam, chodź podchodziłem do tego wielokrotnie

Męczące są dla mnie te ich wskaźniki i strasznie dużo trzeba się opisać aby coś wykonać, nie mówiąc już o czytelności kodu.

he he, chyba kwetsia przyzwyczajenia... Dla mnie kod ObjectPascal/Delphi jest znacznie czytelniejszy niż C... A o co Ci chodzi ze wskaźnikami? Mam wrażenie, że w C dużo więcej ich się stosuje.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 01 lis 2005, 20:27

> Piszę w Delphi (obecnie należy uściślić: w Object Pascal, bo nowe Delphi obsługują też C# a niedługo C++)

Chyba odwrotnie ;) Obecnie to nie jest już Object Pascal tylko Delphi Language, jak donosi help i reference manual.

> Ja do Delphi się chyba nigdy nie przekonam, chodź podchodziłem do tego wielokrotnie

To tak jak ja z C++ :D Nie powiem, podoba mi się. Po przestudiowaniu literatury na podstawowym poziomie stwierdziłem, że faktycznie wiele rzeczy napisałbym szybciej i prościej. Tyle, że w Delphi to już siedzę po uszy i nie zastanawiam się nad tym, jak "to" zapisać, czy jak nazywa się funkcja/prodecura/metoda czy właściwość. A w C++ ciężko mi wyjść poza aplikacje konsolowe. Spróbowałem w C++ Builderze i w miarę poszło, bo to jak Delphi tylko z inną składnią. Problem leży również myśleniu pascalowym, ciężko przestawić się na konstruowanie kodu w "obcym narzeczu" :)

> Męczące są dla mnie te ich wskaźniki i strasznie dużo trzeba się opisać aby coś wykonać, nie mówiąc już o czytelności kodu.

To znaczy? Wydawało mi się, że to akurat jest uproszczone... Wiele typów tak naprawdę jest wskaźnikowych, choć jawnie nie są tak zadeklarowane.

> Inna sprawa, że kod z Delphi jest ciężko przenieść na Maca, więc siłą rzeczy wolę pozostać przy sprawdzonym C++.

Tu racja.

Generalnie nie mam zamiaru wzorem wojen Makowo-Pecetowych wszczynać wątków o wyższości jednego nad drugim, bo to kompletnie bez sensu. Gdybym mógł wybrać - moja dzisiejsza "wiedza" delphiowa w zamian za połowę tego w C++ - wybrałbym to drugie, bo w tym widzę przyszłość, bliżej stąd do C#, php itp. I dochodzę do wniosku, że Borland jest za drogi. Zapłaciłem za D2005 Pro netto 999 USD, a teraz D2005 Personal zezwala na komercyjną sprzedaż i jest za free... Trochę mi ciśnienie skoczyło, jak się o tym dowiedziałem. Mało tego, MSowe Visuale są również za free... Ech.

Jacek

WG

Post autor: WG » wtorek 01 lis 2005, 20:39

To tak jak ja z C++ :D Nie powiem, podoba mi się.

Grębosz wydał nową wersję Symfonii.

Może warto zajrzeć do niej a nuż nowa edycja Ciebie przekona

Chociaż do komercyjnego pisania aplikacji to i tak 50% tej książki a może i więcej będzie bezużyteczne

Ja dochodzę do wniosku chodź to może bydź mylne wrażenie, że tak w sumie niewiele trzeba z tego C++ aby napisać porządną komercyjną aplikację. I tak większość kodu to wywołania komend w API, MFC itp.

WG

Post autor: WG » wtorek 01 lis 2005, 20:45

w Delphi to już siedzę po uszy i nie zastanawiam się nad tym, jak "to" zapisać, czy jak nazywa się funkcja/prodecura/metoda czy właściwość.

No i o to chodzi.

Czyli można by rzec, wszedłeś w następny etap wtajemniczenia

Generalnie nie mam zamiaru wzorem wojen Makowo-Pecetowych wszczynać wątków o wyższości jednego nad drugim, bo to kompletnie bez sensu.

Jasne. Ewentualnie można gdybać nad przyszłością jednego a drugiego.

Zdania i tak będą podzielone.

D2005 Personal zezwala na komercyjną sprzedaż i jest za free... Trochę mi ciśnienie skoczyło, jak się o tym dowiedziałem. Mało tego, MSowe Visuale są również za free... Ech.

Trochę "przegięcie" chodź nie za bardzo w to wierzę aby było to w pełni funkcjonalne środowisko. Z pewnością gdzieś jest haczyk

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 01 lis 2005, 20:53

> ...w Delphi to już siedzę po uszy i nie zastanawiam się nad tym, jak "to" zapisać, czy jak nazywa się funkcja/prodecura/metoda czy właściwość.

> No i o to chodzi.

> Czyli można by rzec, wszedłeś w następny etap wtajemniczenia

No, żeby nie było tak, że wszystkie rozumy pozjadałem :D Po prostu pewne mechanizmy, które kiedyś omijałem wreszcie przetestowałem. I choć nie pamiętam wszystkiego, to przynajmniej w helpie znajdę, bo wiem, że takie coś istnieje. Najgorzej jest nie wtedy, kiedy czegoś nie można znaleźć, tylko kiedy nie wiadomo czego szukać:)

> Ewentualnie można gdybać nad przyszłością jednego a drugiego.

Zdania i tak będą podzielone.

No nie wiem... Czarno widzę przyszłość Delphi... Oczywiśćie z sensie Object Pascala. Bo, że Delphi przestało być tym, czym było to już widać od D8, a D2005 to potwierdziło. D2006 (upgrade dla mnie to 1400 zł i zastanawiam się...) to również C++ Builder i jeszcze bardziej w kierunku .NET. Więc pytanie, w którym momencie VS będzie różnił się od Delphi, no i czym...

> D2005 Personal zezwala na komercyjną sprzedaż i jest za free...

> Trochę "przegięcie" chodź nie za bardzo w to wierzę aby było to w pełni funkcjonalne środowisko. Z pewnością gdzieś jest haczyk ...

I tak i nie. Teoretycznie wzorem poprzednihc wersji nie ma wbudowanych mechanizmów bazodanowych, ale na to jest rada - zewnętrzne VCL. No i sprzedaż oprogramowania możliwa jest jedynie dla osób nie prowadzących działaności. Co akurat jest chyba lekką bzdurą...

Jacek

pawelq

Post autor: pawelq » środa 02 lis 2005, 01:27

I tak i nie. Teoretycznie wzorem poprzednihc wersji nie ma wbudowanych mechanizmów bazodanowych, ale na to jest rada - zewnętrzne VCL. No i sprzedaż oprogramowania możliwa jest jedynie dla osób nie prowadzących działaności. Co akurat jest chyba lekką bzdurą...

Jak zwykle edytor jest też zubozony. Nie działa zdaje się (zdaje sie po 2005 Personal lezy na dysku a ja pisze w 7) refactoring, prewnie - tak jak w poprzednich wersjach lista TODO czy automatyczne przeskakiwanie z deklaracji do implemetacji metody (och, jak mi tego brakuje... ale nie az tak zeby $1000 wydać ).

Bzdurą to wielką nie jest - jak prowadzisz działalność i sprzedajesz duzo to kupujesz professional. Jak jesteś mały człowiek i od czasu do czasu skrobniesz coś dla kogoś na umowę o dzieło to Professional by się nie zwrócił nigdy. Myslę, że to o to chodzi...

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 02 lis 2005, 20:11

Bzdurą to wielką nie jest - jak prowadzisz działalność i sprzedajesz duzo to kupujesz professional. Jak jesteś mały człowiek i od czasu do czasu skrobniesz coś dla kogoś na umowę o dzieło to Professional by się nie zwrócił nigdy. Myslę, że to o to chodzi...

...

Mam na myśli to, że nawet prowadząc jednoosobową działaność wcale nie musisz pod jej szyldem sprzedawać oprogramowania, tylko sygnujesz nazwiskiem i wtedy jesteś "mały człowiek" - nie potrzebujesz wersji płatnej. Nie chodzi mi o idee darmowego oprogramowania, bo to akurat jest jak najbardziej wskazane, tylko o warunki licencji. Chyba, że się mylę - nie mam dostępu do wersji Personal. Zerknij do licencji i wyprostuj, żebym nie namieszał ;)

Jacek

WG

Post autor: WG » czwartek 03 lis 2005, 18:05

... to również C++ Builder i jeszcze bardziej w kierunku .NET. Więc pytanie, w którym momencie VS będzie różnił się od Delphi, no i czym...

Borland C++Builder 2006 nadchodzi

http://www.borland.com/us/products/cbuilder/

Zagadką jest efektywność kompilatora. Mimo to mam przeczucie, że to będzie BC6 ubrany w ładniejsze szaty z dodanym wsparciem dla .NET i ulepszonymi kilkoma funkcjami debuggera, który trzeba przyznać jest genialny jak choćby CodeGuard.

W sumie jestem nastawiony sceptycznie bez żadnego "wow factor" no ale zobaczymy.

ODPOWIEDZ