Cubase SX - mały problem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
lep
Re: Cubase SX - mały problem

Post autor: lep » czwartek 29 lip 2004, 22:00

dlaczego moje posty znikają z forum????
www.homstudio.com.pl

AdminEiS

Post autor: AdminEiS » czwartek 29 lip 2004, 22:18

...dlaczego moje posty znikają z forum????...

A dlaczego rozpoczynasz nowy temat, zamiast go kontynuować?
[addsig]
Administrator serwisu

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » czwartek 29 lip 2004, 23:49

temat który rozpocząłem dotyczył czegoś innego. no ale niech już bedzie w tym

cubase duży problem problemy z nagrywaniem

problem pojawia się przy nagrywaniu w momęcie uzbrojenia śladu sygnał nie pojawia się na kosolecie cubase, dopiero po aktywacji monitoringu zaczynam mieć sygnał ale bardzo zniekształcony i taki się właśnie nagrywa[po efektach]. Czy jest możliwość abym miał kątrole sygnału w konsolecie cubase ale bez monitoringo po efektach [jak np w logic]. Sprawdzałem wszystkie opcje i ustawienie w cubase i nic nie udało mi się wykombinować. zaniepokoiła mnie jedynie martwa funkcja w zakładce direct monitoring. pracuje na pc p4,win 2000,terratec ews 88mt.Proszę o pomoc
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 30 lip 2004, 00:38

Jedno po drugim, Twoje elementarne pytania świadczą o tym, że nie przeczytałeś manuala, w którym wszystko jest dokładnie opisane. Czyżby nie było go w pudełku?

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » piątek 30 lip 2004, 01:03

...Jedno po drugim, Twoje elementarne pytania świadczą o tym, że nie przeczytałeś manuala, w którym wszystko jest dokładnie opisane. Czyżby nie było go w pudełku?...

jak narazie to widze że nik nie potrafi na te elementarne pytania odpowiedzieć [czyżby nikt nie przeczytał manuala bo niebyło go w pudełku?]. Poza tym przekopałem helpa i nic, na codzień korzystam z logic audio a sesja w cubase jest dorywcza. zresztą nie będe sie tłumaczyć nie chcesz pomóc to nic niepisz i tyle.
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » piątek 30 lip 2004, 14:30

a gdyby tak w "VST Connections" dodać stereo bus, a potem zająć się ustawieniem I/O..?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » piątek 30 lip 2004, 15:38

...a gdyby tak w "VST Connections" dodać stereo bus, a potem zająć się ustawieniem I/O..?

pozdrawiam...

chodzi ci o to żeby sygnał wychodził na inne wyjście a po nagraniu przestawić go na wyjście główne??. Jeżeli tak to już tak robiłem ale przełączanie wyjść przed i po nagraniu jest idiotyczne chodźby dlatego że w czasie podrzutek musiałbym wygospodarować wejście w konsolecie[co niejest łatwe] i podawać sygnał grającemu to są już kombinacje, a ja poprostu chciałbym przy nagrywaniu ominąć całą sekcje konsolety cubase i mieć tylko podgląd na poziom sygnału[jak w logic].
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » piątek 30 lip 2004, 21:05

problem pojawia się przy nagrywaniu w momęcie uzbrojenia śladu sygnał nie pojawia się na kosolecie cubase, dopiero po aktywacji monitoringu zaczynam mieć sygnał ale bardzo zniekształcony i taki się właśnie nagrywa[po efektach].

"wsadź" efekty w kanał śladu, a nie w kanał wejściowy. Nagra się bez efektów, choć efekty będziesz słyszał.

...zaniepokoiła mnie jedynie martwa funkcja w zakładce direct monitoring. pracuje na pc p4,win 2000,terratec ews 88mt.Proszę o pomoc...

Jest martwa, ponieważ karta nie wspiera "direct monitoring" (też mam Terrateca)

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » piątek 30 lip 2004, 21:55

"wsadź" efekty w kanał śladu, a nie w kanał wejściowy. Nagra się bez efektów, choć efekty będziesz słyszał.

tak właśnie robie. Chodzi właśnie o to żeby efektów nie było słychać, żeby w ogóle miikser cubase nie wysyłał mi tracków nagrywanych na wyjście[żeby podczas nagrywania na wyjściu pojawiały się tylko traki już obecne w projekcie] bo odsłuch biorę z konsolety fizycznej. czy jest to możliwe w tym programie
www.homstudio.com.pl

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » sobota 31 lip 2004, 11:55

...Chodzi właśnie o to żeby efektów nie było słychać...

to po co te efekty

...żeby w ogóle miikser cubase nie wysyłał mi tracków nagrywanych na wyjście[żeby podczas nagrywania na wyjściu pojawiały się tylko traki już obecne w projekcie] bo odsłuch biorę z konsolety fizycznej. czy jest to możliwe w tym programie

Po prostu wyłącz monitoring w Cubase. A jeżeli sie sam uaktywnia po uzbrojeniu ścieżki, to zmień Auto monitoring na Manual.(File\\Preferences\\VST)

ODPOWIEDZ