Pewnie banalne pytanie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
cichydd
Re: Pewnie banalne pytanie

Post autor: cichydd » środa 07 sty 2004, 23:45

no chyba że nagrywasz np: gitarkę i innaczej-lepiej ją zagrasz z zapiętym przy nagraniu delay'em)

...

Ale wtedy ma znaczenie tylko czy słysze ten delay a nie czy on się nagrywa - to można zrobić na Cubase SX 1.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 08 sty 2004, 08:26

Korzyść jest konkretna: jeśli oczywiście wiemy że dany efekt ma już pozostać w projekcie - brak obciążenia projektu wtyczkam podczas późniejszej pracy, bo skoro nagram już np. gitarę z chorusem to mam jużo jeden plug in mniej do maglowania przez procesor. Gorzej sie sprawy maja z pluginami, których efekt słyszalny jest synchronizowany z tempem projektu, wtedy też możan ale pod warunkiem że nie zmienimy tempa....bo jak zmienimy to niestety wszytko sie rozjedzie ( chyba że ktoś tak zamierzył)

i tak dalej...i tak dalej...
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 08 sty 2004, 11:58

...Korzyść jest konkretna: jeśli oczywiście wiemy że dany efekt ma już pozostać w projekcie - brak obciążenia projektu wtyczkam podczas późniejszej pracy, bo skoro nagram już np. gitarę z chorusem to mam jużo jeden plug in mniej do maglowania przez procesor.

eee, to jest raczej słaby argument. przeciez SX oferuje offline processing. po co ryzykować złe ustawienie wtyczki przy nagrywaniu, skoro po nagraniu można "destruktywnie" zaaplikować ją na ślad robiąc wielokrotne próby i przymiarki i mając w każdej chwili możliwość cofnięcia i poprawienia błędu (undo) ?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 08 sty 2004, 12:44

eee, to jest raczej słaby argument. przeciez SX oferuje offline processing. po co ryzykować złe ustawienie wtyczki przy nagrywaniu, skoro po nagraniu można "destruktywnie" zaaplikować ją na ślad robiąc wielokrotne próby i przymiarki i mając w każdej chwili możliwość cofnięcia i poprawienia błędu (undo) ?

Wiesz MB, to nie tylko jest słaby argument... to w ogóle nie jest argument....bo ja przeciez z nikim na argumenty nie walczę. To po prostu jest nowa możliwość stworzona przez Steinberga i po prostu tak widze jej najlogiczniejsze wykorzystanie. No bo skoro wybrazimy sobie gitarzyste, który na okrągło używa chorusa i wiadomo że go użyje w nagraniu i na dodatek chce to słyszeć podczas wgrywania na ślad no to mamy dwie sroki za ogon chwycone, prawda? Gitarzysta ma i słyszy swój pięęęękny chorus (czy co tam jeszcze), i mamy zarejestrowany materiał gotowy do odwtorzenia bez obciążania CPU kolejną wtyczką. Oczywiście masz rację, że można czystą gitare stratnie obrobić i tez po krzyku. To po prostu kolejne, inne rozwiązanie. Ani lepsze, ani gorsze...

z drugiej strony: o jakim ryzyku mówisz? Jak żle zagra to powtórzy, a swego (co do chorusa ) to on jest pewny do tego stopnia, że nic go od tego brzmienia nie odwiedzie: zapnie chorus i tyle - spróbuj mu go odpiąć ) ) Myślę, że zycie jest pełne takich przypadków i takich muzyków....

pozdrowiska
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 08 sty 2004, 14:12

z drugiej strony: o jakim ryzyku mówisz? Jak żle zagra to powtórzy, a swego (co do chorusa ) to on jest pewny do tego stopnia, że nic go od tego brzmienia nie odwiedzie: zapnie chorus i tyle - spróbuj mu go odpiąć ) ) Myślę, że zycie jest pełne takich przypadków i takich muzyków....

Kamil pytał o kompresor lub limiter, a tutaj jak najbardziej istnieje ryzyko popełnienia pomyłki i błędnego ustawienia progu, którego potem cofnąć się nie da (zwłaszcza gdy przy pracy nad miksem naraz okaże się, że brzmi źle, a muzyk sesyjny już sobie poszedł). Co do powtarzania, być może owszem niektórzy gitarzyści są zdolni to zrobić idealnie, ale z wokalistkami już gorzej - wiadomo, że najlepsze są te pierwsze "tejki", pełne zapału i emocji. Niewiele gwiazd potrafi dwukrotnie zaśpiewać tak samo.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » czwartek 08 sty 2004, 14:20

Panowie, mi chodziło tylko o to żeby zapiąć cyfrowy limiter na wejście karty bo mnie już szlag trafia z pokrętłem gain jak nagrywam kolegi gitarę. Gra On jeszcze do tego dość dynamicznie więc czasem pojawiają mi się piki rzędu +0,5dB a wiadomo że wszystko podczas gry i nagrywania może się zdarzyć. Dzięki za odpowiedzi ale widzę że bez zewn. limitera się nie obejdzie.
Nie ma co

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » czwartek 08 sty 2004, 14:44

...Panowie, mi chodziło tylko o to żeby zapiąć cyfrowy limiter na wejście karty bo mnie już szlag trafia z pokrętłem gain ...

A panowie próbują Ci uświadomić, że po przesterowaniu przetwornika a/d trzasku limiterem nie usuniesz.

Rada: nagrywaj 24 bitowo, pokrętło czułości obróć jeszcze o 12 dB w lewo, a potem sygnał obrobisz kompresorem.

Pozdrawiam.

Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » czwartek 08 sty 2004, 14:50

Dodam jeszcze:

limiter miałby sens przed przetwornikiem a/d

tego cubase nie potrafi nawet SX2
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » czwartek 08 sty 2004, 15:36

przed przetwornikiem a/d

Wiecie co, fakt, jednak "gupi" jestem teraz jak sie zastanowiłem no to dobrze piszecie że jak przesteruję A/D no to i tak nici z limitera. Jejku pani od miernictwa by mnie chyba za .... powiesiła za taką gafę.

Przepraszam, nastepnym razem się zastanowię:-)
Nie ma co

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 08 sty 2004, 15:47

Niewiele gwiazd potrafi dwukrotnie zaśpiewać tak samo.

...

********************** itd itp

Nie sposób się tym nie zgodzić.

Tak czy owak, mozliwość założenia pluginów na Input w SX2 ja uznaję za dobrodziejstwo "procesoro-oszczędne"

pozdrowienia

ODPOWIEDZ