Ja wszystkie wtyki mam w Program Files (x86) - to nie ma kompletnie żadnego znaczenia
instalacja wtyczek 32bit i 64bit na Win 7
Re: instalacja wtyczek 32bit i 64bit na Win 7
wielkie dzieki za pomoc:)
Co do tego że czasem moge byc zmuszony zainstalować wersje 32 bit i 64 bit w odrębnych folderach np. Program Files (x86) /VstPlugins/U-he/32bit/ oraz Program Files (x86) /VstPlugins/U-he/64bit/
, to rozumiem ze ręcznie utworzyc takie foldery po instalacji i popszenosic wersje 32bit i 64bit do odpowiednich folderow, tak?
to rozumiem ze ręcznie utworzyc takie foldery po instalacji i popszenosic wersje 32bit i 64bit do odpowiednich folderow, tak?...
Zdecydowanie lepiej będzie jak sobie je założysz foldery podczas instalacji (jak okno wyboru w instalatorze daje taką mozliwość), lub przed instalacją.
Jak pisałem wyżej, niektóre pakiety dodają wpisy w rejestrze Windows. I ścieżki dostępu będą się nie zgadzać jak ręcznie przeniesiesz po instalacji. W niektórych przypadkach działa bez problemu, a w niektórych nie. Dlatego lepiej jest pilnować finalnej lokalizacji przed instalacją lub w trakcie.
Dla bliżej obeznanych z rejestrem windows mozna sobie klucze wyeksportować a potem w takim wyeksportowanym kluczu zmienić wartości na odpowiedni i zaimportować do rejestru
Jednak czesto dochodzą inne klucze z którymi tak łatwo nie ma :)
Jeszcze takie pytanko:
Jesli w starym projekcie uzylem divę 32bit, a na nowym PC zainstalowalem tylko dive 64bit - FL pokazuje mi ten synth jako Diva(x64) – to czy na PC odpali mi sie diva w tym starym projekcie?
Z tego co pamiętam FL nie odpali tej wtyki - dla niego to inna wtyczka będzie niestety

możecie mi powiedzieć dlaczego niektóre wtyki nie są widoczne w jakimś DAW a w innym są

Progsy zainstalowane na tej samej maszynie, korzystają z tego samego folderu VST.

możecie mi powiedzieć dlaczego niektóre wtyki nie są widoczne w jakimś DAW a w innym są

Progsy zainstalowane na tej samej maszynie, korzystają z tego samego folderu VST. ...
Tez czasem mam taki problem, ale wystarczy ponowne przeskanowanie folderu na świeżo, tak by utworzona została nowa lista plugin'ow. W tym celu usuwam plik ..ini z folderu Samplitude i nowe skanowanie uwzglednia wszystkie zmiany wlacznie z podfolderami. Czasem też kwestia tego czy host jest kompatybilny z VST3, lub instalacja wersji nie kompatybilnych bitowo, lub instalator zle ulokowal pliki. Zdarzało mi też że pluginy były źle napisane lub mialy błędy w instalatorach. Wtedy pomaga tylko skanowanie waryjne, i wykrywa nawet nieprawidlowe dll'e. Lub sprawdzenie czy faktycznie dll są ta gdzie powinny. Czynników może być wiele. Mowie na bazie doswiadczen z Samplitude, nie wiem jak jest u was.
Jeżeli nie to zostaje zapisanie ustawień presetu i odtworzenie go we wtyczce 32 bit.
-----------------------------------
1) Ale jesli zainstaluje na PC rowniez wersje 32bit divy, to juz chyba odpali mi sie diva w tym starym projekcie, tak?
(i nie bede musial sie bawic w zapisywanie presetu)
2) jest w ogole jakas roznica pomiedzy pracą z wtyczka 32bit a 64bit? 64bit chodza szybciej? (mowa o tym samym instrumencie/efekcie oczywiscie)