E-mu 1212m vs Presonus Studio Project
-
bardziej w porównaniu do Emu martwi mnie ten tytułowy Presonus... który.. nie lubi się z moim Cubase chyba.. bo przy pierwszym rozruchu cubase nie chce podjąć współpracy... muzę gasić i włączać ponownie Daw... by się odważył na współpracę... choć i za 2 razem czasami ma wątpliwości...
może to karta PCI FIREWIRE ma jakiś problem. (bo nie mam FW na głównej płycie)
Re: E-mu 1212m vs Presonus Studio Project
A czy ktoś powiedział o podkręcaniu?są różne metody procesory i nie zawsze pci podkręca się wraz z szyną FSB
...
A czy ktoś powiedział o podkręcaniu?są różne metody procesory i nie zawsze pci podkręca się wraz z szyną FSB...
Akurat Ty powiedziałeś, że masz C2D e8200 podkręcony. A że ten model ma zablokowany mnożnik, to pozostaje kręcenie FSB. Często w tym wypadku karty na PCI są ograniczeniem - robią się błędy (np. BSOD), system jest niestabilny.
Nie pamiętam panelu tego Presonusa (względem latencji), ale to nie jest normalne żeby nie dało się zmienić. Natomiast coś z brakiem komunikacji mi świta. Ktoś go chyba miał i co jakiś czas musiał odpiąć i podpiąć kabel USB (nawet podczas pracy w DAW). O ile dobrze pamiętam, zakończyło się wymianą na gwarancji. Tylko podkreślam, nie mam 100% pewności czy chodziło o ten model.
"...A że ten model ma zablokowany mnożnik, to pozostaje kręcenie FSB. Często w tym wypadku karty na PCI są ograniczeniem - robią się błędy (np. BSOD), system jest niestabilny.... "
Ziom779, przepraszam bardzo, co Ty tu kombinujesz? Kto przy zdrowych zmysłach, na płycie nie mającej blokady PCI, kręci FSB? Może dla sportu, 10 MHz.
...
Nie pamiętam panelu tego Presonusa (względem latencji), ale to nie jest normalne żeby nie dało się zmienić. Natomiast coś z brakiem komunikacji mi świta. Ktoś go chyba miał i co jakiś czas musiał odpiąć i podpiąć kabel USB (nawet podczas pracy w DAW). O ile dobrze pamiętam, zakończyło się wymianą na gwarancji. Tylko podkreślam, nie mam 100% pewności czy chodziło o ten model.
"...A że ten model ma zablokowany mnożnik, to pozostaje kręcenie FSB. Często w tym wypadku karty na PCI są ograniczeniem - robią się błędy (np. BSOD), system jest niestabilny.... "
Ziom779, przepraszam bardzo, co Ty tu kombinujesz? Kto przy zdrowych zmysłach, na płycie nie mającej blokady PCI, kręci FSB? Może dla sportu, 10 MHz....
Chodzi o to, że podkęcając procesor (czyli szynę FSB, bo co innego?) podkręcamy automatycznie wydajność/zwiększa częstotliwość pracy portów PCI. Karta włożona w PCI może powodować niestabilność, błędy - tutaj teoria, że może gubi bity danych przez co pierdzi = trzeba zwiększyć ilość buforu = wzrasta latencja.
Niektóre płyty można zablokować na stałą czestotliwość taktowania PCI.
Płyta Zbyni może nie miała tej blokady, a że kręcił, to karta MOŻE gubiła dane, ale to tylko teoria... nie znam się aż tak...
Przestań wymyślać - tamta płyta miała blokadę PCI i nie było to żadnym problemem
Obecna nie ma blokady ale za to procek ma odblokowany mnoznik...
Ale dalej to nie ma nic wspólnego z tematem - napisałem już dawno - wszystko zależy od chipsetu