Automatyka w Live 8

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
dust
Re: Automatyka w Live 8

Post autor: dust » czwartek 16 lut 2012, 19:18

Wszystkie wyżej opisane problemy z Live wynikają jedynie z niewiedzy/nieznajomości tego oprogramowania.

Aranzacja oraz wielokrotna automatyka jest prosta jak cep i robi się to o wiele szybciej niż w jakimkolwiek innym DAW.

Jak ktoś nie chce marnować czasu na czytanie instrukcji w sieci znajdzie mnóstwo tutoriali.

Może tu taka podopowiedź dla redakcji aby pokusiła się o wydanie w formie dodatku lub podobnie jak EiS plus kursu Abletona.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » czwartek 16 lut 2012, 21:12

...
Wszystkie wyżej opisane problemy z Live wynikają jedynie z niewiedzy/nieznajomości tego oprogramowania.

Aranzacja oraz wielokrotna automatyka jest prosta jak cep i robi się to o wiele szybciej niż w jakimkolwiek innym DAW.

Jak ktoś nie chce marnować czasu na czytanie instrukcji w sieci znajdzie mnóstwo tutoriali.

Może tu taka podopowiedź dla redakcji aby pokusiła się o wydanie w formie dodatku lub podobnie jak EiS plus kursu Abletona....

Dokładnie!!! Przedmówcy stworzyli problemy których nie ma :)

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 17 lut 2012, 00:56

...

Może tu taka podopowiedź dla redakcji aby pokusiła się o wydanie w formie dodatku lub podobnie jak EiS plus kursu Abletona....

Niestety na systemach x64 się wysypuje. Muszę odpalać Live w wersji kompatybilnej z XP. No chyba, że masz solucję do tego, panie mundryCool

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » piątek 17 lut 2012, 10:27

Robi się teraz dobra konkurencja dla Live (robiona przez byłych pracowników Ableton'a ) nazwana Bitwig Studio. Ma wszytko to czego nie ma ableton + jeszcze kilka bajerów.

Z bardzo ciekawych "Features":
- możliwość wspólnego grania na jednym projekcie po LAN, z p-ełną synchronizacją MIDI i audio, wykorzystując tylko jedną kartę dźwiękową - jeśli to będzie dzielenie procesów na kompy, to mamy to, za co płaci się lupując MoL CP, FX Teleport i Audioport Universal.
- praca w 64 bitach i obsługa 64bit wtyczek - czyli coś, czego nie ma w Abletonie do dzisiaj.
- obsługa dwóch monitorów
- multitrack edit
- fale na klipach a nie pod nimi

Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » piątek 17 lut 2012, 11:14

Ma wszytko to czego nie ma ableton + jeszcze kilka bajerów.

... 

Ja liczę że Ableton nie osiadł na laurach i 9 wywali wszystkich w kosmos. Inaczej zostaną w tyle, a szkoda bo nie znam bardziej przyjaznego i inspirującego programu.

BTW. dziwi mnie, że tylko Live ma obsługę miksera ścieżek po prawej stronie - przecież to jest najwygodniejsze rozwązanie dla osób praworęcznych :)

Co do FL Studio, to ja mówię sorry :) jest fajny, ale za nic nie rozumiem filozofii pracy w tym. Moze to jest tak proste że nie trzeba kombinować, ale intuicyjnie nie mogłem rozgryźć a pracuję na wielu różnych DAWach.

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » piątek 17 lut 2012, 12:57

Co do FL Studio, to ja mówię sorry :) jest fajny, ale za nic nie rozumiem filozofii pracy w tym. Moze to jest tak proste że nie trzeba kombinować, ale intuicyjnie nie mogłem rozgryźć a pracuję na wielu różnych DAWach....

OJJJ TAK
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 17 lut 2012, 14:30

...
Ma wszytko to czego nie ma ableton + jeszcze kilka bajerów.

... 

Ja liczę że Ableton nie osiadł na laurach i 9 wywali wszystkich w kosmos. Inaczej zostaną w tyle, a szkoda bo nie znam bardziej przyjaznego i inspirującego programu.

BTW. dziwi mnie, że tylko Live ma obsługę miksera ścieżek po prawej stronie - przecież to jest najwygodniejsze rozwązanie dla osób praworęcznych :)

Co do FL Studio, to ja mówię sorry :) jest fajny, ale za nic nie rozumiem filozofii pracy w tym. Moze to jest tak proste że nie trzeba kombinować, ale intuicyjnie nie mogłem rozgryźć a pracuję na wielu różnych DAWach....

Praca w FL nie jest prosta, tylko po prostu irytująco banalna. Tyle, że nadal przez wielu "PRO" jest postrzegany jako zabawkaWink

A prawda jest taka, że na nim można zrobić numer ekspresowo. Do grania live jednak się obecnie nie nadaje. Ma wiele bugów, z czego największym problemem jest wydajność (w stosunku do Live jest spora przepaść, niestety), algorytmy do stretchingu/warpa przy dłuższych próbkach są po prostu tragiczne etc. etc. Ale, cholera, uwielbiam :)

Może z tego przyzwyczajenia prostoty FL-a ciężko jest mi się połapać w Live. Bo ma kilka fajnych patentów, owszem, jakieś podstawy się zrobić też da. Ale numer zrobić? Naah... Nie da rady

Stay Psychedelic People!

dust

Post autor: dust » sobota 18 lut 2012, 20:20

...
...

Niestety na systemach x64 się wysypuje. Muszę odpalać Live w wersji kompatybilnej z XP. No chyba, że masz solucję do tego, panie mundryCool...

Kup sobie MACa

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 19 lut 2012, 01:30

Te wasze porady (zwłaszcza powyższa) określiłbym odpowiednio, ale obawiam się, że słowa cisnące mi się na usta nie nadają się do publikacji. :)

Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ