Cubase 6 - zawieszanie się dźwięków

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Tomektt
Re: Cubase 6 - zawieszanie się dźwięków

Post autor: Tomektt » niedziela 05 lut 2012, 11:35

......Trochę się przesuneło ale mam nadzieje, ze wiesz o co chodzi. ...

wysłałem ci na priv numer tel. zadzwoń to coś poradzimy...

Problem z zawieszającymi dźwiękami powrócił. Tym razem zrobiłem pewien eksperyment. Sciągnąlem sobie zwykły, prosty programik do grania midi o nazwie Piano Roll Composer. Pozamykałem wszystkie inne programy, wyłączyłem dostęp do neta i zacząłęm grać dwolnym instrumencikiem dostępny w Paino Roll Composer z brzmień general midi - np: organy. Po kilku minutach dochodzi do tego samego, czyli nagle klika dźwięków zawiesza się i trwa nadal oraz na wirtualnej klawiaturze nadal są wciśnięte. 

Jakies propozycje? Żadnych VST, żadnego Cubase tylko prosty program Piano Roll i sytuacja wraca. 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 05 lut 2012, 13:38

...Jakies propozycje?...

A czy istnieje choć cień szansy, że wreszcie napiszesz z jakiej klawiatury korzystasz, z jakiego interfejsu MIDI i jak to wszystko łączysz?
Bo od tego powinieneś tu wręcz zacząć!
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 05 lut 2012, 13:45

......Jakies propozycje?...

A czy istnieje choć cień szansy, że wreszcie napiszesz z jakiej klawiatury korzystasz, z jakiego interfejsu MIDI i jak to wszystko łączysz?
Bo od tego powinieneś tu wręcz zacząć!...

Dokładnie.

Ja natomiast proponuję sprawdzić, czy na klawiaturze nie masz czasem włączonej opcji Latch.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Tomektt

Post autor: Tomektt » niedziela 05 lut 2012, 18:51

...
......Jakies propozycje?...

Bo od tego powinieneś tu wręcz zacząć!...

Dokładnie.

Ja natomiast proponuję sprawdzić, czy na klawiaturze nie masz czasem włączonej opcji Latch.
...

Koledzy. Sprzęt jakim dysponuje widnieje w stopce pierwszego postu jaki napisałem w tym temacie. 

Poszedłem do kolegi i pożyczyłem klawiaturę sterującą M-Audio KeyRig 49 na usb i podłączyłem ją do laptopa omijając przez to interfejs Alesisa. Wszystko działa bez problemów. Żadna wtyczka się nie wiesza, wszystko działa idealnie.

Teraz jest pytanie, czy to była wina interfejsu i wejścia midi, kabla midi czy może mojej Yamahy p140. Choć do tego samego zestawu podłączyłem kilka dni temu inny klawisz przez port midi i również dźwięki się zacinały. Zostaje tylko interfejs lub kabel. Tak mi się wydaje

Pozdrawiam 

krzysztofjurgow

Post autor: krzysztofjurgow » wtorek 31 mar 2015, 11:45

Witam Wszystkich!!!

Odkopałem ten stary temat,bo mam identyczny problem jak autor tego wątku,czyli zawieszające się dzwięki midi,vst w cubase. Mój interface to presonus Audiobox,klawiatura kurzweil sp2x wpięta do midi in w presonus. Wygląda to tak,że czasem można grać bez zwiechy nawet pół godziny,czasem wcale ,bo dzwięki się zacinają.Zmieniałem kabel midi,pedał sustain,oraz kilka innych klawiatur i zawsze to samo. Jedynie klaw. wpięta pod USB bezpośrednio do laptopa nie powoduje takich zwiech.Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?

krzysztofjurgow

Post autor: krzysztofjurgow » wtorek 21 kwie 2015, 20:18

Witam ponownie i proszę o pomoc... Okazuje się ,że dźwięki zawieszają się tylko wtedy ,gdy używam pedału sustain i to niezależnie czy klawiatura wpięta jest przez midi do presonusa,czy prosto do laptopa przez USB. Podpinałem kilka sustainów w tym jeden nowy i za każdym razem tak samo,więc wykluczam wine pedału.Zawieszony dzwięk odwiesza się po ponownym kilkukrotnym wciśnięciu pedału,zresetowaniu w zakładce midi,lub po zmianie brzmienia.Zawieszone dzwięki midi nie nagrywają się na ścieżkę,ale w ten sposób nie da się nagrywać. W ustawieniach Cubase niby wszystko jest ok. i do tej pory wszystko działało jak trzeba,aż pewnego dnia po prostu dzwięki w midi zaczęły się zawieszać. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc,albo chociaż naprowadzić gdzie szukać problemu???...

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » wtorek 21 kwie 2015, 23:49

Pedał sustain ma wbudowany tylko mikrowyłącznik. Sprawdz miernikiem albo zestawem żarówka + bateria
jego działanie. Objawy wskazują, że padł. Mogą być w środku zamiast mikrusa blaszki ze stykami
wówczas wystarczy je przeczyścić drobnym papierem ściernym.
Uszkodzony może być kabel, wtyk Jack lub gniazdo w instrumencie albo lut.

krzysztofjurgow

Post autor: krzysztofjurgow » środa 22 kwie 2015, 08:34

Niestety ,ale to nie wina sustainu,ani klawiatury. Jak pisałem wcześniej,podpinałem kilka klawiatur i sustainów.Wszystkie nie mogą być uszkodzone,a po za tym działają normalnie,gdy używam ich do grania na instrumencie bez laptopa. Z presonusem też raczej wszysko ok. bo gdy podłączyłem klawiature bezpośrednio poprzez USB omijając interface ,to tak samo dzwięki się wieszały..

ODPOWIEDZ