Siema!
Dzięki Banan za porady , również motywację do drążenia tematu, powoli coś u mnie zaczyna się rozjaśniać. Wiesz opory praktykujacego muzyka są spore. Obawa, że odłoży sie instrument żywy i zacznie zbyt dużo czasu poświęcać powyższym zagadnieniom również. Ale cóż ... rozwijać trzeba sie na wielu frontach jednocześnie.
Żeby później nie było zdziwienia, że IN się wpina do OUT i tym podobne wiekopomne odkrycia...
Artykuł przestudiowałem, choć tej kwestii to on nie wyjaśnia, ale mniejsza o to
2. Wgrywając Sysex powinieneś mieć kanał MIDI ustawiony na 1
3. Wyłącz blokadę pamięci (memory protect)
Zrobiłem, ale nie daje to rezultatu. Tzn. program z kompa coś przesyła, na M1 żadnych zmian nie widzę.
Z wspomnianego artykułu o midi:
Wyjście MIDI z komputera podłączamy do wejścia instrumentu, który przełączamy w tryb odczytu nadchodzących komunikatów SysEx (szczegóły w instrukcji obsługi dostarczonej przez producenta). Teraz należy włączyć odtwarzanie w sekwencerze i nie robić nic aż do momentu całkowitego zakończenia procesu, co zostanie zasygnalizowane przez urządzenie odbierające komunikaty.
Odnalazłem tez instrukcję do M1, ale tam szczegółów tam nie znalazłem dot. tego transferu, za to ciąg kolumn, tabel, liczb...
Pytanie jest takie: jak M1 przełączyć w tryb odczytu komunikatów sysex? Czy jest wspomniane wcześniej przez Banana dwa punkty są wystarczające i nic już więcej majstrować nie trzeba. Czy może jest gdzieś ta opcja wymagana.
Dalej: czy podczas transferu danych klawisz powinien cokolwiek sygnalizować? Jakiś napis w stylu processing, etc.?
4. Znajdź interface, który zadziała z M1 (miałem taki sam problem, i tylko stary badziew działa z M1 - cały twój problem to kwestia interface MIDI - wiem co mówię)
Ok. Pytanie o konkretną nazwę czegoś co z M1 działać powinno. Wspomniałeś wcześniej o Creative Soundblaster. Zrobie rozeznanie wśród znajomych i jeśli kogoś takiego znajdę to co wtedy? Chodzi Ci o coś takiego: creative-soundblaster-pci-vx-5-1-eax
Klawisz dalej wpinam do portu usb przez ten mój kabelek?
A może znów jakąś wpadkę popełniam i chodzi tu o interfejs midi np. interfejs-midi-miditech-midiface-2x2-usb-mondo24
Jeśli tak to dasz jakieś konkrente nazwy?
Na forum korga znalazłem podobny temat dot. korga X5D. Chyba popróbuje jeszcze w ten sposób. Oni tam używają midi-ox. I są podane konkretne parametry, aby była szansa na transfer. Mógłbyś mi podać konkretne parametry w sysex GW. Nie zdiwiłbym się gdyby się okazało, że zamiast zmniejszyć - zwiększyłem szybkość tranfseru
już mnie nic nie zaskoczy (tak mi sę teraz zdaje..._)
powodzenia w opanowaniu wszystkiego w 2 tygodnie
Dzięki, dzięki, 9 dni
Pozdrawiam!
Tomasz
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/06/2011]