Filtr FFT do wycięcia 1 częstotliwości

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
delorjan
Re: Filtr FFT do wycięcia 1 częstotliwości

Post autor: delorjan » wtorek 24 maja 2011, 10:26

Świetny temat, sporo się dowiedziałem, dzięki Koledzy za fachowe i rzeczowe podejście do sprawy filtrów, analizatora, tranformaty itd. :) takich wątków tu potrzeba, a nie mieszania się z błotem :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 24 maja 2011, 11:27

No dobra może inaczej.

Wcześniej korzystałem z Flux Epure który podobno jest jednym z lepszych korektorów. Przy bardzo dużej dobroci generalnie spełniał swoje zadanie i usuwał dudnienie, ale zabierał też część pasma z sobą.

Ten program o którym wcześniej wspomniałem wyciął dudnienie przy tym nie słyszę aby znikło coś więcej. Owszem latencja jest tutaj problemem.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 24 maja 2011, 12:17

pisząc wyciąć miałem na myśli wytłumić na tyle że są niesłyszalne.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 24 maja 2011, 12:42

...
No dobra może inaczej.

Wcześniej korzystałem z Flux Epure który podobno jest jednym z lepszych korektorów. Przy bardzo dużej dobroci generalnie spełniał swoje zadanie i usuwał dudnienie, ale zabierał też część pasma z sobą.

Bo daleko mu z dobrocią, by tak stromo wycinać, jak tego oczekujesz.

Ten program o którym wcześniej wspomniałem wyciął dudnienie przy tym nie słyszę aby znikło coś więcej. Owszem latencja jest tutaj problemem. ... 

No właśnie. Do tego jeśli chcesz to naprawdę w miarę bezinwazyjnie wyciąć przy takiej stromości, potrzebujesz filtrów wysokich jakości. To z kolei wymusza stosowanie aliasingu, który powoduje problemy fazowe, a żeby nad tym wszystkim zapanować, trzeba mieć odpowiedni bufor dla odpowiednio stromego filtra typu IRR. Z kolei model filtra FIR jest "szybszy" w działaniu, nie da się go tak stromo używać bez konsekwencji, jednak FIR ma latencje identyczną w całym paśmie, dlatego host może go skompensować. Jedno przeczy drugiemu, dlatego sprawa nie jest prosta.

A teraz zupełnie o czymś innym: dlaczego nie doprowadzisz miksu do takiego stanu, by nic nie buczało w tym paśmie, tylko próbujesz naprawiać to "po fakcie"?

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 24 maja 2011, 13:00

Jak mam to zrobić skoro ilekroć wduszę C3 to mi dudni ? Tu nawet nie chodzi o mix a o samo granie na czystym piano.

[addsig]

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 24 maja 2011, 13:11

Aksel, a nie myslales moze zeby pulapki basowe dostroic w pomieszczeniu?

:)

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 24 maja 2011, 13:32

...Aksel, a nie myslales moze zeby pulapki basowe dostroic w pomieszczeniu?
:)...

No właśnie! Tak przypuszczałem, że to pomieszczenie buczy. Niestety, kolega piętro wyżej ma rację, tu nie ma co działać korektorami i filtrami, tylko trzeba zadziałać u źródła problemu.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 24 maja 2011, 14:11

Oczywiście że to pomieszczenie powoduje buczenie. Na obecną chwilę nie chce się bawić w akustykę pomieszczenia, brak mi czasu i funduszy.

[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 24 maja 2011, 14:20

To musisz się liczyć z tym, że wytniesz/podbijesz nie to, co należy i nigdy nie będziesz wiedział, jak to powinno brzmieć, a co gorsze, zrobisz produkt błędnie brzmiący tam, gdzie powinien on brzmieć.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 24 maja 2011, 15:14

...To musisz się liczyć z tym, że wytniesz/podbijesz nie to, co należy i nigdy nie będziesz wiedział, jak to powinno brzmieć, a co gorsze, zrobisz produkt błędnie brzmiący tam, gdzie powinien on brzmieć.... 

No więc właśnie. Odpowiednia akustyka pomieszczenia to podstawa. Inaczej będziesz błądził i szukał dziury w całym. Popieram przedmówców.

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ