Sample perkusyjne cz.2

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
msieczko
Re: Sample perkusyjne cz.2

Post autor: msieczko » środa 16 lip 2003, 13:11

No więc stało się - jako uzupełnienie swoich NI Studio Drums - zamówiłem dziś DRUMKIT FROM HELL - także jak dojdzie CD to spodziewajcie się jakiejś recenzji / próbek.

[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » środa 16 lip 2003, 15:40

...No więc stało się - jako uzupełnienie swoich NI Studio Drums - zamówiłem dziś DRUMKIT FROM HELL - także jak dojdzie CD to spodziewajcie się jakiejś recenzji / próbek.

...

A gdzie kupiłeś DFH? Zagranicą wysyłkowo czy u nas? Szukałem jakiś czas temu tych próbkek u polskich dystrybutorów softu muzycznego, ale nic nie znalazłem. Ile zapłaciłeś za te próbki łącznie z wysyłką?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » środa 16 lip 2003, 16:57

A gdzie kupiłeś DFH? Zagranicą wysyłkowo czy u nas? Szukałem jakiś czas temu tych próbkek u polskich dystrybutorów softu muzycznego, ale nic nie znalazłem. Ile zapłaciłeś za te próbki łącznie z wysyłką?

Pozdrawiam. ...

zamówiłem bezpośrednio na stronie producenta - pakiet z dodatkową płytą ADD-ON, razem 149 USD i darmowa wysyłka. Teraz czekam na potwierdzenie zamówienia ...
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » środa 16 lip 2003, 17:41

...A gdzie kupiłeś DFH? Zagranicą wysyłkowo czy u nas? Szukałem jakiś czas temu tych próbkek u polskich dystrybutorów softu muzycznego, ale nic nie znalazłem. Ile zapłaciłeś za te próbki łącznie z wysyłką?

Pozdrawiam. ...

zamówiłem bezpośrednio na stronie producenta - pakiet z dodatkową płytą ADD-ON, razem 149 USD i darmowa wysyłka. Teraz czekam na potwierdzenie zamówienia ...

...

No, to troche kasy kosztuje... w sumie dwa razy więcej niż Studio Drums Ja nie mam ani tego ani tego... ale właśnie się zastanawiam co wybrać... Jak już to kupiłbym jeden z nich... Było w tym temacie kilka opinii, ale jakie jest Twoje zdanie - do muzyki metalowej który pakiet lepszy? Czy ten droższy rzeczywiście warty jest swojej ceny?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » środa 16 lip 2003, 23:13

No, to troche kasy kosztuje... w sumie dwa razy więcej niż Studio Drums Ja nie mam ani tego ani tego... ale właśnie się zastanawiam co wybrać... Jak już to kupiłbym jeden z nich... Było w tym temacie kilka opinii, ale jakie jest Twoje zdanie - do muzyki metalowej który pakiet lepszy? Czy ten droższy rzeczywiście warty jest swojej ceny?

Pozdrawiam....

choć do finalnych wniosków poczekam aż dostanę DFH - to początkowo niedoceniłem tego zestawu gdyż nie do końca zrozumiałem jak jest on skonstruowany.

Podtawowa różnica - w Studio drums masz olbrzymie ilości kombinacji i świetne zestawy - ale nagrane całkowicie bez akustyki pomieszczenia - więc cały efekt przestrzenny musisz stworzyć samemu (i jest to np. koszt zakupu dobrej wtyczki reverbu, delaya - jeżeli ich jeszcze nie masz i tego że będą one założone na wyjściach VSTi obciążały system).

DFH - masz te same banki nagrane 'na sucho' i te same 'room miced' tak więc tą samą ścieżkę midi puszczas na 'closed miced' i 'room miced' i regulując proporcje dostajesz więcej lub mniej poprawnie wykreowanej przestrzeni (możesz oczywiście wziąść tylko 'closed miced' i kreować przestrzeń od zera samemu).

Także tu myślę duży plus dla DFH ponieważ od razu masz poprawnie wykreowaną przestrzeń w zestawie perkusyjnym ... a jak to się sprawdzi w praktyce to zobaczymy jak dojdą do mnie płyty
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » środa 16 lip 2003, 23:15

a dodatkowo DFH w podstawowej wersji kosztuje chyba 109 USD więc nie tak dużo więcej niż Studio drums.

Zresztą jeżeli się wachasz to chętnie - jak już dotrą próbki - zrobię eksperyment - podeślesz mi pattern midi a ja nagram ci go przez DFH - także zobaczysz
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Ryba

Post autor: Ryba » czwartek 17 lip 2003, 09:00

...a dodatkowo DFH w podstawowej wersji kosztuje chyba 109 USD więc nie tak dużo więcej niż Studio drums.

Zresztą jeżeli się wachasz to chętnie - jak już dotrą próbki - zrobię eksperyment - podeślesz mi pattern midi a ja nagram ci go przez DFH - także zobaczysz

...

W Audiofactory jest promocja na studiodrum i synthetic drum w cenie 235 zeta za szt.ryba

Awatar użytkownika
Niegomir.

Post autor: Niegomir. » czwartek 17 lip 2003, 14:00

...

OK! Dzięki msieczko!

Na dniach "emigruje" za chlebem do Germanii i raczej nie będe miał tam dostępu do sieci, więc jak tylko się zjawię to napiszę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » piątek 25 lip 2003, 23:10

do cd "Drumkit From Hell" dołączona jest druga płyta "Loops from hell", czy nie orientuje się ktoś z użytkowników DFH, czy są to partie zagrane przez żywego perkusistę (jak np. Discrete Drums), czy też po prostu prezentacja możliwości tego zestawu perkusyjnego zaprogramowana w sekwenserze?

Na forum drumkit.toontrack.com, ktoś zapytał czy można te pętle wykorzystać, np. w Acidzie, oczywiście okazało się że można, ale i tak dalej nie wiem czy to są żywe bębny czy też programowane (chociaż po przesłuchaniu demonstracyjnych mp-trójek odnoszę wrażenie ze to gra żywy człowiek, wiadomo że choćby nie wiem jak dobre próbki i ile wartw dynamiki, to nie da się oddać pewnych niuansów gry na perkusji wklejając nutki myszką w programie)
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » sobota 26 lip 2003, 11:55

...do cd "Drumkit From Hell" dołączona jest druga płyta "Loops from hell", czy nie orientuje się ktoś z użytkowników DFH, czy są to partie zagrane przez żywego perkusistę (jak np. Discrete Drums), czy też po prostu prezentacja możliwości tego zestawu perkusyjnego zaprogramowana w sekwenserze?

Na forum drumkit.toontrack.com, ktoś zapytał czy można te pętle wykorzystać, np. w Acidzie, oczywiście okazało się że można, ale i tak dalej nie wiem czy to są żywe bębny czy też programowane (chociaż po przesłuchaniu demonstracyjnych mp-trójek odnoszę wrażenie ze to gra żywy człowiek, wiadomo że choćby nie wiem jak dobre próbki i ile wartw dynamiki, to nie da się oddać pewnych niuansów gry na perkusji wklejając nutki myszką w programie)...

sample dotarły po czterech dniach od zmówienia

dosyć trudno ocenić czy pliki na loopcd to żywy perkusista czy nie. na 1-szej płycie są z nich zrobione pliki midi i studiując je myślę że to żywy perkusista zagrał na trigerach (v-drum lub podobnych) - wpuścili to do midi > zapieli DFH - i porobili loopy. Timing wydaje się naprawdę ludzki (niektóre nuty poprzesuwane o 1/64 !)
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ