...Live - jak wskazuje przypadkiem nazwa :) - to program wymyślony do wykorzystania głównie w sytuacjach po za studiem (tak samo przyjazny na malych ekranach laptopów i dużych "telewizorach") .
Rzeczywiście teraz Live przeistoczył się w bardzo wygodny program studyjny - wygodny dzięki mega prostocie. Jest więc możliwe że w nast. wersji zrobią funkcję niezależnego otwierania okienek :). Teraz można chyba efekty zobaczyć/przeciągnąć na drugim ekranie. Pisze 'chyba', bo mam tylko małego laptopa i "telewizor" i nie sprawdzałem

...
Vst i VSTI możesz spokojnie trzymać sobie na 2gim monitorku no problem wszystkie oprócz efektów abletonowych możesz ustawiać gdzie chcesz. Wiesz nie wydaje mi się aby ableton radykalnie się zmienił. Nie jestem programista nie znam się, ale to chyba było by sporo pracy pozmieniać to wszystko na bardziej "płynne". Poza tym cały czas największą grupą odbiorców abletona są ludzie grający live. Ja osobiście używam do studyjnych robótek (robię sobie na nim muzykę, jakieś sound designy, czasem co nieco dogrywam żywych instrumentów) bo najbardziej pasuje mi do takowych celów, z tego wszystkiego co miałem okazje testować, ze względu na prostotę i szybkość + komfort pracy:> Ale to jak ze wszystkim kwestia przyzwyczajenia:>
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA