Ableton - 2 monitory LCD

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
a
Kontakt:
Re: Ableton - 2 monitory LCD

Post autor: a » poniedziałek 28 lip 2008, 22:38

Live - jak wskazuje przypadkiem nazwa :) - to program wymyślony do wykorzystania głównie w sytuacjach po za studiem (tak samo przyjazny na malych ekranach laptopów i dużych "telewizorach") .
Rzeczywiście teraz Live przeistoczył się w bardzo wygodny program studyjny - wygodny dzięki mega prostocie. Jest więc możliwe że w nast. wersji zrobią funkcję niezależnego otwierania okienek :). Teraz można chyba efekty zobaczyć/przeciągnąć na drugim ekranie. Pisze 'chyba', bo mam tylko małego laptopa i "telewizor" i nie sprawdzałem
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » poniedziałek 28 lip 2008, 23:34

...Live - jak wskazuje przypadkiem nazwa :) - to program wymyślony do wykorzystania głównie w sytuacjach po za studiem (tak samo przyjazny na malych ekranach laptopów i dużych "telewizorach") .
Rzeczywiście teraz Live przeistoczył się w bardzo wygodny program studyjny - wygodny dzięki mega prostocie. Jest więc możliwe że w nast. wersji zrobią funkcję niezależnego otwierania okienek :). Teraz można chyba efekty zobaczyć/przeciągnąć na drugim ekranie. Pisze 'chyba', bo mam tylko małego laptopa i "telewizor" i nie sprawdzałem ...
Vst i VSTI możesz spokojnie trzymać sobie na 2gim monitorku no problem wszystkie oprócz efektów abletonowych możesz ustawiać gdzie chcesz. Wiesz nie wydaje mi się aby ableton radykalnie się zmienił. Nie jestem programista nie znam się, ale to chyba było by sporo pracy pozmieniać to wszystko na bardziej "płynne". Poza tym cały czas największą grupą odbiorców abletona są ludzie grający live. Ja osobiście używam do studyjnych robótek (robię sobie na nim muzykę, jakieś sound designy, czasem co nieco dogrywam żywych instrumentów) bo najbardziej pasuje mi do takowych celów, z tego wszystkiego co miałem okazje testować, ze względu na prostotę i szybkość + komfort pracy:> Ale to jak ze wszystkim kwestia przyzwyczajenia:>
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 07:07

LIVE jest wg innej filozofii zaprojektowany i wszystkie przypały które chcą aglądać jakieś piękne skórki musza teraz / i oby póżniej też/ przesiąsć sie na inne programy ,których jest kilka !!!

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 29 lip 2008, 08:53

piłeś coś?
co w tym złego że ktoś chce pracować na dwóch monitorach dla wygody?

idz się przewietrzyć

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 09:45

może ty nie widziałes nigdy abletona , PO CO 2 MONITORY W LIVE !!!

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 10:11

Przypały, w abletonie NIE DA SIĘ ODDZIELIC MIKSERA NA JAKIŚ OSOBNY MONITOR , wtyczki vst i vsti można obsługiwać bez problemu nawet nie otwierając ich skórek kontrolując parametry , a widoki skórek vst można otworzyc na innym monitorze ale po co . Zbynia jeśli nie wiesz to nie pisz pierdół.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 29 lip 2008, 10:21

dodam jeszcze zbynia , że świetnych instrumentów z liva tez nie da się otworzyć na 2 monitorze w oddzieleniu od zasadniczego widoku programu. szok no nie? i nie widze potrzeby.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » wtorek 29 lip 2008, 13:52

...dodam jeszcze zbynia , że świetnych instrumentów z liva tez nie da się otworzyć na 2 monitorze w oddzieleniu od zasadniczego widoku programu. szok no nie? i nie widze potrzeby....
Spokojnie kolego - Napisałem to po ludzku parę postów wyżej - nie musisz się rzucać, bo tylko forum śmiecisz. A Zbynia - owszem abletona można sobie rozciągnąć na 2 pulpity (pracować w rozszerzonym pulpicie) - ale niestety nie 2 widoki naraz / mixer i śladowy.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 29 lip 2008, 17:28

no to troszke lipa ale zawsze wejdzie wiecej wiec kolego mr.x idz sie stasuj dla swietego spokoju
dwa monitory to wieksza powierzchnia niz jeden i samo to jest plusem
bez przewijania widoku czy w multitracu czy mikserze

beatnick

Post autor: beatnick » wtorek 29 lip 2008, 18:48

...może ty nie widziałes nigdy abletona , PO CO 2 MONITORY W LIVE !!!...
................po co chłopu zegarek.

brak możliwości równległej pracy w trybie session i arrangement na dwóch LCD to spora wada ergonomiczna Live'a, dla mnie na tyle irytująca że aż zmusiła mnie do przymierzenia się do Logica :]

pracuje na notebooku 15,4 "i brak takiej możliwosci w momecie jezeli obok stoi LCD 26" to czyste marnotrawstwo. mam nadzieje ze w wersji 8 Live uzyska ta funkcjonalnosc, zgodna z aspiracjami tworcow do konkurowania z Kubusiem czy z Logic'iem.

ODPOWIEDZ