Reaper i MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Respectus
Re: Reaper i MIDI

Post autor: Respectus » czwartek 18 paź 2007, 22:50

Pytanie do ekspertów reapera: Załóżmy, że wklepuję sobie myszką nutki (np. dla scieżki fortepianu VSTi), wszystkie mają wartość velocity 100. Po wklepaniu wszystkich nutek odsłuchyje to i co słysze? gra sztucznie ponieważ velocity dla wszystkich nutek ma wartość 100. I tu pytanie czy jest taka możliwość aby po zaznaczeniu wybranych nut automatycznie przypisać dla każdej z nich wartość losową w zakresie przypuśćmy od 70 do 110? Można pojechać hardcorem i recznie przypisywać im różne wartości ale co wtedy gdy mamy 2000 nutek? W muzealnym już sekwenserze KORG'a X3 była taka opcja i miała nazwę "Modify Velocity" a już nawet w takim kombajnie jak CUBASE SX nie ma takiej opcji...

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 19 paź 2007, 09:26

...Pytanie do ekspertów reapera: Załóżmy, że wklepuję sobie myszką nutki (np. dla scieżki fortepianu VSTi), wszystkie mają wartość velocity 100. Po wklepaniu wszystkich nutek odsłuchyje to i co słysze? gra sztucznie ponieważ velocity dla wszystkich nutek ma wartość 100. I tu pytanie czy jest taka możliwość aby po zaznaczeniu wybranych nut automatycznie przypisać dla każdej z nich wartość losową w zakresie przypuśćmy od 70 do 110? Można pojechać hardcorem i recznie przypisywać im różne wartości ale co wtedy gdy mamy 2000 nutek? W muzealnym już sekwenserze KORG'a X3 była taka opcja i miała nazwę "Modify Velocity" a już nawet w takim kombajnie jak CUBASE SX nie ma takiej opcji......
I jak już losowo przydzielisz velocity fortepianu, to będzie dobrze? Nie przeceniałbym takiej funkcji. Nie wszystko da się wklepać myszką. A w Reaperze (pewnie za pomocą macro) da się zrobić to o co pytasz.

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 19 paź 2007, 10:13

I jak już losowo przydzielisz velocity fortepianu, to będzie dobrze? Nie przeceniałbym takiej funkcji. Nie wszystko da się wklepać myszką. A w Reaperze (pewnie za pomocą macro) da się zrobić to o co pytasz....
Nie koniecznie chodzi o fortepian, sa brzmienia w różnych instrumentach VSTi, w których filtry reagują na siłę uderzenia. Super sprawa w muzyce elektronicznej. Tutaj takie losowe velocity sprawdziłoby się w stu procentach. Z resztą myślę, że nawet jak przydzielę losowe velocity dla fortepianu to będzie lepiej niż wszystkie nutki wyrównane do linijki, prawda?

WG

Post autor: WG » piątek 19 paź 2007, 12:05

a już nawet w takim kombajnie jak CUBASE SX nie ma takiej opcji......
Ależ jest
W Cubase:
Midi -> Logical Presets -> standard set 1 -> random velocity (60 to 100)
albo
Logical Editor -> Preset: standard set 1
i mamy możliwość definiowania dokładnego zakesu rozrzucanej dynamiki nut

W Reaper podejrzewam, że też jest, program stosunkowo szybko się rozwija. Ostatecznie pewnie można to wykonać za pomocą jakiegoś polecenia macro w Repaer.

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 19 paź 2007, 14:37

...a już nawet w takim kombajnie jak CUBASE SX nie ma takiej opcji......
Ależ jest
O kurcze! Dzięki WG! w końcu ktoś kto mi to pojaśnił, zadawałem to pytanie już chyba ze trzy razy na tym forum i nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. Najwięcej odpowiedzi były typu "A po co ci to...".

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 19 paź 2007, 18:38

A jak edytujecie perke w midiedytorze Reapera? Brakuje tutaj takich mozliwości jak ma Cubase, ale może w przyszłych wersjach coś się zmieni.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 19 paź 2007, 18:46

...zadawałem to pytanie już chyba ze trzy razy na tym forum i nikt nie potrafił mi odpowiedzieć. Najwięcej odpowiedzi były typu "A po co ci to...

Ależ o Logical Editor (rodem z Atari ST ) było już z kilkanaście razy, w tym kilka naprawdę mocno obszernie.
To chyba najpotężniejsze (i najczęściej "olewane" jako ponoć zbyt skomplikowane) rozwiązanie w temacie MIDI, jakie można spotkać wśród edytorów współczesnych DAW'ów. Warto się mu bliżej przyjrzeć, bo to jednak całkiem prosty edytor. Wystarczy trochę pomyśleć na zasadzie: mam konkretny materiał i chcę coś z nim zrobić (przerobić), np. w innym zakresie przy tym wedle określonych założeń.

...Z resztą myślę, że nawet jak przydzielę losowe velocity dla fortepianu to będzie lepiej niż wszystkie nutki wyrównane do linijki, prawda?...

Nie prawda, będzie po prostu inaczej.
Jeśli zrobisz przypadkowe velocity to uzyszkasz efekt zbliżony do "wykręconego" (pijanego?) pianisty, który o dziwo wygrywa porawnie technicznie partię na fortepianie nie mając przy tym za cholerę drygu i czucia w paluchach. Nic więcej .
Aby całość trzymała się pianistycznego ładu musisz sam zaingerować, czując się przy tym rasowym pianistą.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 19 paź 2007, 21:15

Nie prawda, będzie po prostu inaczej.
Jeśli zrobisz przypadkowe velocity to uzyszkasz efekt zbliżony do "wykręconego" (pijanego?) pianisty, który o dziwo wygrywa porawnie technicznie partię na fortepianie nie mając przy tym za cholerę drygu i czucia w paluchach. Nic więcej .
Aby całość trzymała się pianistycznego ładu musisz sam zaingerować, czując się przy tym rasowym pianistą.
...
No ale własnie chcę uzyskać taki efekt zbliżony do "wykręconego" (pijanego?) pianisty, który o dziwo wygrywa porawnie technicznie partię na fortepianie nie mając przy tym za cholerę drygu i czucia w paluchach. Ktos mi tego zabroni?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 19 paź 2007, 21:38

No ale własnie chcę uzyskać taki efekt zbliżony do "wykręconego" (pijanego?) pianisty, który o dziwo wygrywa porawnie technicznie partię na fortepianie nie mając przy tym za cholerę drygu i czucia w paluchach. Ktos mi tego zabroni?...

A..., absolutnie nie ja
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 19 paź 2007, 22:14

...No ale własnie chcę uzyskać taki efekt zbliżony do "wykręconego" (pijanego?) pianisty, który o dziwo wygrywa porawnie technicznie partię na fortepianie nie mając przy tym za cholerę drygu i czucia w paluchach. Ktos mi tego zabroni?...

A..., absolutnie nie ja
...
Widzisz Preceli, sie nie znasz i ja też

ODPOWIEDZ