Algorytmy Time Strech

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
amis
Re: Algorytmy Time Strech

Post autor: amis » czwartek 02 sie 2007, 19:25

......W Nuendo2 przyspieszałem kawałek i było ok wszystko. A nie lepiej byłoby zastosować Pitch? 1,5% to prawie niesłyszalna różnica......
Dokładnie. Przeciez to set, nie ma znaczenia czy tonacja będzie trochę niższa czy wyższa, a jakość dźwięku po zwykłym pitchshiftingu jest bezporównywalnie większa....
tak, tylko rzecz w tym że sklejałem tego seta z dwóch części i dlatego nie wiedziałem że już jest za dużo... normalnie też przyspieszyłbym sobie na playerze...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » czwartek 02 sie 2007, 19:45

.........W Nuendo2 przyspieszałem kawałek i było ok wszystko. A nie lepiej byłoby zastosować Pitch? 1,5% to prawie niesłyszalna różnica......
Dokładnie. Przeciez to set, nie ma znaczenia czy tonacja będzie trochę niższa czy wyższa, a jakość dźwięku po zwykłym pitchshiftingu jest bezporównywalnie większa....
tak, tylko rzecz w tym że sklejałem tego seta z dwóch części i dlatego nie wiedziałem że już jest za dużo... normalnie też przyspieszyłbym sobie na playerze... ...
Wrzuć całość do jakiegoś programu typu nawet FL i podkręć pitcha. Chyba da się...
Brak pomysłu w tej chwili...

amis

Post autor: amis » czwartek 02 sie 2007, 20:06

............W Nuendo2 przyspieszałem kawałek i było ok wszystko. A nie lepiej byłoby zastosować Pitch? 1,5% to prawie niesłyszalna różnica......
tak, tylko rzecz w tym że sklejałem tego seta z dwóch części i dlatego nie wiedziałem że już jest za dużo... normalnie też przyspieszyłbym sobie na playerze... ...
Wrzuć całość do jakiegoś programu typu nawet FL i podkręć pitcha. Chyba da się......
no to fruit ma sobie dac rade a Cubase nie?
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 02 sie 2007, 20:41

kolegom chodzi o co innego - o zmiane wysokosci ( w tym przypadku niewielka) BEZ korekcji czasowej, co zaowocuje skroceniem czasu trwania calosci przy nieznacznym podwyzszeniu tonalnym. i rzeczywiscie, przy takich skomplikowanych strukturach (polifoniczny gesty aranz) jest to dzialanie mniej narazone na ryzyko bledu (zwlaszcza nautry rytmicznej!) niz timestretching. chociaz i tak jakies przeklamania mogo powstac, gdy wspolczynnik zmiany wysokosci bedzie nieproporcjonalny do czest. probkowania. najlepiej byloby na tasmie :)
fan dobrego brzmienia ;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 02 sie 2007, 23:17

a na jaka plyte wrzucales??standartu 74 minuty czy 80??

amis

Post autor: amis » piątek 03 sie 2007, 13:00

80 minut...

rozumiem, że w Cubase też można podnieść pitch? może to spróbuje... ale i tak przyznam, że nie moge uwierzyć że Time Strech tak słabo działa... w takiej postaci ta funkcja jest kompletnie bezużyteczna...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 03 sie 2007, 15:39

bezuzyteczna jest do takich dlugich kawalkow, sprobuj podzielic na mniejsze i moze niektore sie da bardziej, niektore mniej

a potem z powrotem w set zmontowac

fan dobrego brzmienia ;)

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 03 sie 2007, 15:46

A próbowałeś różne algorytmy z C4?

- Piotr

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 03 sie 2007, 19:06

...A próbowałeś różne algorytmy z C4?

- Piotr...
Aha,ponoc w Nuendo 3.x(nie wiem jak w Cubase)wlacza sie na tracku nutke a wewnatrz wave(edytor sladu)mozna zalozyc slice i wtedy zmieniajac tempo projektu zmienia sie tempo wave,jest to nie niszczace i ponoc wlasnie dziala bez trzaskow,znieksztalcen.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 04 sie 2007, 00:01

zasada podana przez Oducka dziala i w Nuendo - duza polifonia - problem ze slice polega na tym ze w zasadzie dziala tylko to na intrumentach opartych raczej na transjencie niz wybrzmieniu - perce, basie, gitarze, fortepianie - ale napewno nie na calym mix

a teraz IMHO :) :

Pitchowanie tez uwazam za zbrodnie - co maja powiedziec ludzie ze sluchem absolutnym lub z mocno wystrojonym uchem jak to uslysza... Zapewne - skoro roznice w trwaniu sa tak male (ze wystarczy pitch) to 2-4 takty mozesz skads usunac (trudno........., z praktyki zakladam ze raczej z poczatku), DJ-owanie czule na rytm i transjent - od razu widac "strukture" rytmiczna utworu - usuwasz kawalek - na ten moment zakladasz jakis efekt zwiazny z czasem (delay, reverb) i fertig

ODPOWIEDZ