To wspaniała wiadomość.
Zagadka: iloma głosami zagra sampler odtwarzając tylko ride?
Zagra tyloma głosami ile musi i i ile potrzeba.
Hm, no niepotrzebne takie trochę dziecinne przepychanki jak w sejmie

Dalsza część brzmiała: Po co ma odtwarzać tyle głosów i jak to będzie brzmiało? Otóż brzmiało będzie tak jakby partia grana była na tylu oddzielnych czynelach ile gra owych głosów, a to zupełnie nie tak, jak jest w rzeczywistości.. Tak więc po co?
No to teraz moja zagadka.
Czy perkusista ogranicza swoją polifonię ?

Ta polifonia ogranicza się sama - z konieczności liczba głosów nie przekroczy nigdy liczby wszystkich elementów zestawu perkusyjnego(razy możliwa do wydobycia na raz z każdego elementu ilość głosów - w praktyce jeden do maksimum kilku) + ..głos perkusisty

Jeden Ride uderzany np. pośrodku będzie grał jednym głosem jednego ride, a nie wieloma niezależnymi głosami identycznych ride. Przynajmniej mam nadzieję, że tak jest sensowniej przyjąć. Nie mam też zamiaru dłużej akurat nad tym dyskutować, bo to są rzeczy dość oczywiste i dotyczące również wielu innych instrumentów akustycznych.
Moim zdaniem konstruktywniej byłoby podyskutować nad wprowadzeniem jakiejś funkcji polifonii, której konkurencja nie posiada, a która byłaby sensowna i pożyteczna. Jako człowiek zajmujący się całe dotychczasowe życie bębnami mam oczywiście sugestie dotyczące tej działki..
Odwieczny problem z zamykaniem Hi-hatu

Chodzi właśnie o możliwość wyciszania(fade out) zamiast ucinania wybrzmienia poprzednio wyzwolonego sampla z grupy jednogłosowej. Gdyby jeszcze była możliwość zdefiniowania czasu trwania tego fade out, to już byłby cios..

pozdrawiam konstruktywnie
[addsig]