Logic Audio Platinum 5.5 i CoreDuo
Jak wyglada w praktyce wsparcie dla dwurdzeniowych z poziomu samego programu?...
Bardzo dobrze. Obciazenie generowane przez wtyczki rozkladane jest w miare rownomiernie miedzy rdzenie. Projekt udzwignie duzo wiecej wtyczek.
Natomiast zdarza sie, ze przy niektorych wtyczkach (m.in. dla Minimooga Arturii) przy bardzo skomplikowanej automatyce program lekko gubi sie generujac bardzo wysokie chwilowe obciazenie. Nie wiem po czyjej stronie lezy problem, niemniej przy jednordzeniowym procesorze problem taki nie wystepuje (przynajmniej u mnie).
Hubi
Bardzo dobrze. Obciazenie generowane przez wtyczki rozkladane jest w miare rownomiernie miedzy rdzenie. Projekt udzwignie duzo wiecej wtyczek.
Natomiast zdarza sie, ze przy niektorych wtyczkach (m.in. dla Minimooga Arturii) przy bardzo skomplikowanej automatyce program lekko gubi sie generujac bardzo wysokie chwilowe obciazenie. Nie wiem po czyjej stronie lezy problem, niemniej przy jednordzeniowym procesorze problem taki nie wystepuje (przynajmniej u mnie).
Hubi
Re: Logic Audio Platinum 5.5 i CoreDuo
Co w praktyce oznacza ze Logic nie obsługuje dwóch rdzeni ? a co by było gdyby obsługiwał.. ? ...
To, ze Logic i jego wtyczki beda chodzily na jednym rdzeniu. Zaleta jest taka, ze czesc pozostalych zadan bedzie wykonywana przez drugi rdzen odciazajac ten pierwszy.
Hubi
To, ze Logic i jego wtyczki beda chodzily na jednym rdzeniu. Zaleta jest taka, ze czesc pozostalych zadan bedzie wykonywana przez drugi rdzen odciazajac ten pierwszy.
Hubi
tzn. jaką? w SE3 też jest??...
Tylko SL i SX. W SE jest obsluga kilku procesorow oraz HT.
Hubi
Hubi
...Nuendo też ma multiprocessing??...
Od wersji 3.1 w gore jest wsparcie dla wielu rdzeni.
Hubi
Od wersji 3.1 w gore jest wsparcie dla wielu rdzeni.
Hubi
...tzn. jaką? w SE3 też jest??...
Hubi
...
A ta opcja tez wymaga włączenia?
Hubi
...
A ta opcja tez wymaga włączenia?
Jak wyglada w praktyce wsparcie dla dwurdzeniowych z poziomu samego programu?
Wyglada smiesznie i mozna sie "przejechac" podczas testow. Na przyklad Cubase (inne programy pewnie tez) przydziela zasoby dla wtyczek w zaleznosci od umieszczenie ich na sladach - to znaczy "mocozerna" wtyczka (ja uzywam do testow redunoise) zapieta na jeden slad szesc razy zapcha jeden procesor, natomiast bardziej "zyciowa" sytuacja jest lepsza, ta sama wtyczka zapakowana po trzy razy na dwa slady (lub po prostu po razie na szesc sladow) zapcha rownomiernie dwa procesory po polowie mniej wiecej.
Wyglada smiesznie i mozna sie "przejechac" podczas testow. Na przyklad Cubase (inne programy pewnie tez) przydziela zasoby dla wtyczek w zaleznosci od umieszczenie ich na sladach - to znaczy "mocozerna" wtyczka (ja uzywam do testow redunoise) zapieta na jeden slad szesc razy zapcha jeden procesor, natomiast bardziej "zyciowa" sytuacja jest lepsza, ta sama wtyczka zapakowana po trzy razy na dwa slady (lub po prostu po razie na szesc sladow) zapcha rownomiernie dwa procesory po polowie mniej wiecej.
Hubi
...
No tak, w tym momencie , ja pracuje na Pentium 4 3,2 GHz . czyli kupujac nowy komputer z procesorem Core 2 Duo E6600 ktory jest taktowany 2,4 GHz , LOGIC bedzie działał wolnej ? ? poniewaz wykorzystuje tylko jeden rdzen ?
Wyglada smiesznie i mozna sie "przejechac" podczas testow. Na przyklad Cubase (inne programy pewnie tez) przydziela zasoby dla wtyczek w zaleznosci od umieszczenie ich na sladach - to znaczy "mocozerna" wtyczka (ja uzywam do testow redunoise) zapieta na jeden slad szesc razy zapcha jeden procesor, natomiast bardziej "zyciowa" sytuacja jest lepsza, ta sama wtyczka zapakowana po trzy razy na dwa slady (lub po prostu po razie na szesc sladow) zapcha rownomiernie dwa procesory po polowie mniej wiecej....
podobnie wydaje sie pracowac np taki powercore na 4 rdzeniach motoroli, troszke szkoda ze nie mozna miec wplywu w obciazenie kazdego z nich z osobnanull
podobnie wydaje sie pracowac np taki powercore na 4 rdzeniach motoroli, troszke szkoda ze nie mozna miec wplywu w obciazenie kazdego z nich z osobnanull
No tak, w tym momencie , ja pracuje na Pentium 4 3,2 GHz . czyli kupujac nowy komputer z procesorem Core 2 Duo E6600 ktory jest taktowany 2,4 GHz , LOGIC bedzie działał wolnej ? ? poniewaz wykorzystuje tylko jeden rdzen ? ...
Czestotliwosc taktowania nie ma wiekszego znaczenia. Procesory Core Duo wykonane sa w innej technologii niz te starsze, co umozliwilo obnizenie taktowania (m.in po to aby procesor wydzielal mniej ciepla) bez obnizenia wydajnosci. Logic wiec powinien dzialac szybciej, o ile bedzie w stanie poprawnie obsluzyc cala mase przypadkow zwiazanych obsluga dwoch rdzeni przez system operacyjny.
Hubi
A ta opcja tez wymaga włączenia?...
Nie znam wersji SE. Wszystko masz w Operation Manual.
Hubi
Nie znam wersji SE. Wszystko masz w Operation Manual.
Hubi