Upgrade do Cubase4 - warto?
Nowe wersje starych pluginów w C4 nie podczepiają się automatycznie pod projekt. trzeba je niestety ustawiać od nowa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
Re: Upgrade do Cubase4 - warto?
Panowie, z Cubsem 4 pracuje się teraz komfortowo - miło, przyjemnie i szybciej.
Wtyczki są dużo lepszej jakości, chociaż ja i tak pracuję tylko na wtyczkach PSP.
kolka
Wtyczki są dużo lepszej jakości, chociaż ja i tak pracuję tylko na wtyczkach PSP.
kolka

A miał ktoś z Was możliwość porównania C4 z Sonarem 6? Chodzi głównie o jakość wtyczek (sonistus)
Pozdrówka - Leff
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin
...Nowe wersje starych pluginów w C4 nie podczepiają się automatycznie pod projekt. trzeba je niestety ustawiać od nowa.
Przepraszam, co to znaczy 'nie podczepiają się automatycznie pod projekt'?
Czy te stare wersje wtyczek sa w ogole obslugiwane przez C4 ? Jesli tak, to powinny sie automatycznie otworzyc w projekcie (np. po skopiowaniu 'dll-ów do VST Pluggins - bo jakos nie wierze, ze wszystkie zostaly przepisane w VST3.0).
A jak z instrumentami wirtualnymi, np. od NI (ktore sa w standardzie Vst 2.0-2.3), dzialaja bez problemu?
Czy te stare wersje wtyczek sa w ogole obslugiwane przez C4 ? Jesli tak, to powinny sie automatycznie otworzyc w projekcie (np. po skopiowaniu 'dll-ów do VST Pluggins - bo jakos nie wierze, ze wszystkie zostaly przepisane w VST3.0).
A jak z instrumentami wirtualnymi, np. od NI (ktore sa w standardzie Vst 2.0-2.3), dzialaja bez problemu?
Nie podoba mi se ze piszecie C4. Wyszukiwarka bedzie szalała w momecie szukania frazy Wawes C4, poatym Cubase to Cubase a nie C4 (silny ładunek wybuchowy tudzież Kompresor czteropasowy)

Tzn., że np. Double Delay (chyba tak się nazywał) został zamieniony przez Stereo Delay i po załadowaniu projektu do Cubase 4 w slocie wyświetla brak tego pierwszego. Ale tak jak pisałeś można przenieść go do głównego katalogu Vstplugins i wszystko działa.
Pozdrawiam
Tzn., że np. Double Delay (chyba tak się nazywał) został zamieniony przez Stereo Delay i po załadowaniu projektu do Cubase 4 w slocie wyświetla brak tego pierwszego. Ale tak jak pisałeś można przenieść go do głównego katalogu Vstplugins i wszystko działa.
Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
Czytam i sie gubie.
Nie jestem uzytkownikiem Cubase i moze dlatego cos mi sie pomieszalo.
W kazdym razie z tego co czytam to:
- Cubase 4 nie obsluguje wtyczek DX
- ma problemy ze starymi wtyczkami VST = np. TC Works
Czy dobrze rozumuje?
Jesli wiec tak mialaby funkcjonowac nowsza wersja to zamiast postepu nalezalo by mowic o uwstecznieniu
Nie jestem uzytkownikiem Cubase i moze dlatego cos mi sie pomieszalo.
W kazdym razie z tego co czytam to:
- Cubase 4 nie obsluguje wtyczek DX
- ma problemy ze starymi wtyczkami VST = np. TC Works
Czy dobrze rozumuje?
Jesli wiec tak mialaby funkcjonowac nowsza wersja to zamiast postepu nalezalo by mowic o uwstecznieniu
Firmy ogolnie sa beztroskie :)
Dotyczy to np. Logic - zrezygnowali z rozwoju na PC, Digidesign nie przejmuje sie zbytnioprodukcja i midi inne tez nuie sa bez wad. Taka widac kolej rzeczy - nie chce Steinberg aby uzytkowniki problemy starych wtyczek mowili o niestabilnosci calego programu. Strategia bliska f-mie Apple
Dotyczy to np. Logic - zrezygnowali z rozwoju na PC, Digidesign nie przejmuje sie zbytnioprodukcja i midi inne tez nuie sa bez wad. Taka widac kolej rzeczy - nie chce Steinberg aby uzytkowniki problemy starych wtyczek mowili o niestabilnosci calego programu. Strategia bliska f-mie Apple
Ogolnie dziala dobrze, jest calkiem stabilny, na dzien dzisiejszy (po pierwszym update) sa drobne nie przeszkadzajace w pracy i nie niszczace sesji bledy. Troszke ciezej chodzi, ale i przy wielkich sesjach idzie jak czolg - nie za szybko ale caly czas do przodu :)
A ja wyciagne ten temat na wierzch, bo akurat w zwiazku z dosc sporym zamieszaniem wokol update'u 3.1.2 (ktorego nie bedzie) dosc gruntownie przejrzalem forum Cubase'a oraz Nuendo.
Otoz wrazenia uzytkownikow C4 sa troche odmienne od tych Joachimowych. Rzeczywiscie C4 jakos tam chodzi, ale ludzie sa niezadowoleni i w dodatku zaniepokojeni kiedy powstanie kolejny update do wersji 4. Jest sporo bledow do poprawienia (czesc uzytkownikow wrecz twierdzi, ze nie moze pracowac, nowe "featuresy" sa niedopracowane, niektore bledy z wersji 3 nie sa poprawione), a tymczasem Steinberg zajmuje sie integracja motifa8 z C4. Podobnie rzecz ma sie z Nuendo- sporo bledow, zero informacji nt. upgrade'u. Po tym co sie stalo 17 stycznia prawdopodobnie Steinberg juz nie bedzie w ogole informowal o poprawkach tylko albo je zrobi, albo sila rzeczy zmusi uzytkownikow do kolejnego platnego update'u do C5. Niestety wyglada na to, ze jest jeszcze duzo za wczesnie na upgrade... W ogole dosc ciezka atmosfera zrobila sie wokol Steinberga (podobna do tej, ktora miala miejsce jak Apple oglosil koniec Logica na PC).
Hubi
Po tym co sie stalo 17 stycznia
A CO sie stalo 17 stycznia???
[addsig]
A CO sie stalo 17 stycznia???
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)