Sonar - Disc is full

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Pszczoła
Re: Sonar - Disc is full

Post autor: Pszczoła » czwartek 09 lis 2006, 20:54

Witam.
Kiedyś mój Sonar miał problemy i to podobne do twoich,po pary dniach przez przypadek znalazłem przyczynę ,mój syn przyszedł i opróżnił folder TEMP w Windowsie, i zaczęło grać.
Pozdro......
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 09 lis 2006, 21:04

... Witam.
Kiedyś mój Sonar miał problemy i to podobne do twoich,po pary dniach przez przypadek znalazłem przyczynę ,mój syn przyszedł i opróżnił folder TEMP w Windowsie, i zaczęło grać.
Pozdro.........

Dzięki wszystkim za cenne rady. Właśnie oprózniłem ten folder i zaczęło grać.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 14 lis 2006, 07:35

Dzięki wszystkim za cenne rady. Właśnie oprózniłem ten folder i zaczęło grać....

Ale na krótko.... Zwiększyłem partycję systemową. Mam teraz prawie 4 G wolnego i dalej wywala ten komunikat.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 14 lis 2006, 08:44

Ja znowu mialem taka komende jak zrobilem Bounce to disk i po tym naciskalem SAVE,to sa jaja.Ale ale.....mialem takie jaja wlasnie na MOTU i pod ASIO,jak przelaczylem Sonara na WDM,jak reka odjal i co ciekawe spadlo obciazenie dysku i procesora o ok.40-50%.Z Sonarem pod MOTU sa jaja,np.na ASIO nie widzial mi parzystych wejsc(tylko 1,3,5 itd) na WDM wszystko dzialalo OK.Ale to na MOTU z FireWire(828,896HD)na 24 I/O jest troche inaczej,wejscia widzi wszystkie i na ASIO i WDM ale obciazenie procka i dysku spadlo jak wyzej. Sonar byl ostatnim softem po calej rzeszy Cubase samplitude itd w ktorych szukalem nastepcy Logica,w koncu kupilem Maca,Logica 7 i mam swiety spokoj, moge pracowac a nie walczyc z niedorobionymi driverami, humorami Windowsa i innymi pulapkami.Oczywiscie to jest moje zdanie, ja nikogo nie namawiam na Maca bo zdaje sobie sprawe z kosztu tej operacji, sam pracowalem kupe lat na Windzie i byly mile chwile........ale za malo. Pozdrawiam
[addsig]

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » wtorek 14 lis 2006, 09:37

Ale na krótko.... Zwiększyłem partycję systemową. Mam teraz prawie 4 G wolnego i dalej wywala ten komunikat. ...

Tu bez flachy tego nie rozbierze .Ale poważnie ,tu nie chodzi o ilość miejsca na dysku bo tu są inne zależności , może masz ztuningowane programy Winde albo Sonara,U mnie ten problem istniał na Sonar3 ,po przejściu na S 5 jakoś przestało,tyle że zrobiłem nową instalacje systemu odłączyłem kompa od internetu i nie wprowadzam żadnych gierek ,jest poprostu sterylny.Jeszcze mam zamontowane w kompie to .....kliknij

Zapomniałem o kłopotach z kompem
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 14 lis 2006, 21:34

na WDM jest opóźnienie w nagrywaniu jakieś 5 milisekund. Musze zostać przy Asio

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 14 lis 2006, 22:29

...problemem w przypadku innego popularnego programu, który pomimo ustawienia ścieżki nagrywania na dedykowanym dysku i tak składował tymczasowe pliki audio na dysku systemowym, co powodowało spore problemy....
Ależ to oczywiste. Przy przepełnionym dysku systemowym nie wystarcza wskazanie innego dysku do zapisu audio. Chyba zawsze programy domyślnie lokują katalog na pliki undo na dysku systemowym. Należy w opcjach programu okreslić inną lokalizację (wskazać katalog na innym dysku).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 14 lis 2006, 22:57

Ależ to oczywiste. Przy przepełnionym dysku systemowym nie wystarcza wskazanie innego dysku do zapisu audio.
Akurat problem nie polegał na przepełnieniu, tylko na tym, że dysk systemowy był starszy i o mniejszej pojemności, a więc po prostu dużo wolniejszy. W efekcie Logic (bo o nim mowa) miał problemy z równoczesną rejestracją więcej niż kilkanaście śladów, pomimo, że dysk roboczy był bardzo szybki, z dużym zapasem pojemności i po defragmentacji.

Chyba zawsze programy domyślnie lokują katalog na pliki undo na dysku systemowym.
Szczerze mówiąc nie wiem czy tak jest - Cubase na tym samym systemie bez mrugnięcia okiem rejestrował sesje testowe liczące 24 ślady. Z moich obserwacji wynika, że segmenty klipów są lokowane w katalogu z projektem.

Należy w opcjach programu okreslić inną lokalizację (wskazać katalog na innym dysku)....
Pomimo przewertowania całego programu na wylot nie znalazłem opcji, która zmienia lokalizację plików tymczasowych. Może ktoś wie, gdzie tego szukać w Logicu?

WG

Post autor: WG » wtorek 14 lis 2006, 23:06

Chyba zawsze programy domyślnie lokują katalog na pliki undo na dysku systemowym. Należy w opcjach programu okreslić inną lokalizację (wskazać katalog na innym dysku)....
Ale czasami może być tak, że programy sobie te główne pliki składują gdzie inndziej a na przykład pliki undo jak tu wspomniano wraz trafiają do windowsowego katalogu TEMP

Mała wskazówka może czasami lepsza, od szukania ustawień w danym programie, aby zmusić go do składowania plików innym miejscu.

Można sobie przenieść tymczasowy katalog w inne miejsce, zmieniając "zmienne środowiskowe" TEMP i TMP.

W angielskiej wersji systemu:
Okno System Properties -> Advanced -> Environment Variables
W polskiej:
Okno Właściwości systemu -> Zaawansowane -> Zmienne środowiskowe

Dalej szukać TEMP i TMP.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 15 lis 2006, 10:09

Może ktoś wie, gdzie tego szukać w Logicu?...
Logic nie robi plikow tymczasowych,albo ja nic o tym nie wiem.Naciskasz literke A wybierasz katalog docelowy i wszystko co nagrasz a pozniej jest potzrebne lub nie znajduje sie w tym jedny katalogu(wave,ovm itp.pliki).W Nuendo/Cubase jest tak samo,tylko w Sonarze zamieszali,zupelnie niepotrzebnie.Nie rozumiem tej filozofii.
[addsig]

ODPOWIEDZ