Jeszcze o Cubase i Sonar
Tia i powoli rozgorzeje bitwa, który lepszy. Moim zdaniem lepszy jest ten na którym się komuś sprawniej i co najwazniejsze WYDAJNIEJ pracuje. TO chyba klucz do tej zagadki co wybrać. ;) Pozdr
Re: Jeszcze o Cubase i Sonar
no ale przeciez takie bylo pytanie poczatkowe - kolega niezadowolony z cubase pyta o opinie na temat przesiadki na sonara :)
fan dobrego brzmienia ;)
...Tia i powoli rozgorzeje bitwa, który lepszy...
Na razie nie widać przesłanek ku temu...
a od czego "nożyczki"? Oczwyiście można. Ustawiasz kursor gdzie chcesz ciąć wciskasz "S" z klawiatury i ciaaach...
Ale to sa zmiany niedestrukcyjne. Ten pocięty plik wav. poza Sonarem jest nadal w jednym kawałku...
... Oczywiście jest korekcja na trackach (...) PS. Ja cały czas piszę o Sonar 5 Producer...
A to przepraszam. W Sonarze LE nie ma. Myslałem, że tak jest i w pełnych wersjach.
Na razie nie widać przesłanek ku temu...
a od czego "nożyczki"? Oczwyiście można. Ustawiasz kursor gdzie chcesz ciąć wciskasz "S" z klawiatury i ciaaach...
Ale to sa zmiany niedestrukcyjne. Ten pocięty plik wav. poza Sonarem jest nadal w jednym kawałku...
... Oczywiście jest korekcja na trackach (...) PS. Ja cały czas piszę o Sonar 5 Producer...
A to przepraszam. W Sonarze LE nie ma. Myslałem, że tak jest i w pełnych wersjach.
Robi mu się "bounce to clip" i wtedy jest w innym kawakłu.
[addsig]
[addsig]
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
Z "ustów" mi to wyjąłeś
Ponadto Sonar jest cudownie wręcz otwarty na manipulacje dla odważnych: mam tu na myśli zmiany w plikach konfiguracyjnych: np dokonując dodoatkowych wpisów w plikach *.ini można zmienić wartość latencji dla niektórych procesów ( np. zwiekszyć latencję tylko na okazję exportu - mixdown ) czyli wykonując polecenie "Export" Sonar w tle podwyższy wartość latencji, wykona szybciej niż klasycznie mixdown, a nastepnie przywróci wartość latencji "do gry".....i kilka innych sztuczek typu przemieszczenie kluczowych przycisków do paska tytułowego tracka....itd.
A z tym Samplitudem to niezła myśl.....
pozdrawiam
Z "ustów" mi to wyjąłeś

Ponadto Sonar jest cudownie wręcz otwarty na manipulacje dla odważnych: mam tu na myśli zmiany w plikach konfiguracyjnych: np dokonując dodoatkowych wpisów w plikach *.ini można zmienić wartość latencji dla niektórych procesów ( np. zwiekszyć latencję tylko na okazję exportu - mixdown ) czyli wykonując polecenie "Export" Sonar w tle podwyższy wartość latencji, wykona szybciej niż klasycznie mixdown, a nastepnie przywróci wartość latencji "do gry".....i kilka innych sztuczek typu przemieszczenie kluczowych przycisków do paska tytułowego tracka....itd.
A z tym Samplitudem to niezła myśl.....
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Dziękuję Panowie za poinstruowanie amatora:) A jeszcze jedno, czy "Bounce to clip" wprowadzi do pliku wszystkie zmiany, jakie sa zrobione na danym klipie? Efekty, fade'y itd.? Domyslam się, że tak. Wtedy to w zasadzie nie różniło by sie od podstawowej odecji w edytorze. POtrzebny by był tylko do zaawansowanych czynności.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:32 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
A i jeszcze jedno pytanie: przyuśćmy, że na traku w Sonarze mam 2 klipy, w insertach jakieś wtyczki i chciałbym, by na jednym z klipów był inny pogłos, niż jest w insercie, więc go nakładam na dany klip. I teraz tak: na mój głupi rozum efekty z insertu i nałożone na klip się "zsumują". Raczej nie jest tak, że efekty włożone na klip odłączają te z insertów czy nawet busów??
Załóżmy, że efekty o których mowa nie dają się automatyzować.
Przepraszam, to głupie pytanie, ale nie mam czasu sprawdzić, a ciekawość mnie zżera. Dzięki za wyrozumiałość.
Załóżmy, że efekty o których mowa nie dają się automatyzować.
Przepraszam, to głupie pytanie, ale nie mam czasu sprawdzić, a ciekawość mnie zżera. Dzięki za wyrozumiałość.
przyuśćmy, że na traku w Sonarze mam 2 klipy
==========
do zrobienia
w insertach jakieś wtyczki
==========
więc będą oddziaływac na wszystko co jest na sladzie
i chciałbym, by na jednym z klipów był inny pogłos, niż jest w insercie,
więc go nakładam na dany klip
==========
więc go nakładasz wprost na klip...zaiste
I teraz tak: na mój głupi rozum efekty z insertu i nałożone na klip się "zsumują".
===========
to wcale nie głupie...to prawidłowy wniosek
Raczej nie jest tak, że efekty włożone na klip odłączają te z insertów czy nawet busów??
============
nie, tak rzeczywiście nie jest, ale da się to zrobić automatyką, wyłączając tymczasowo efkety na insercie, lub po prostu na klipy wczesniejsze w czasie założyć inne efekty
============
a cóż to za efekty, które nie dają się automatyzować?
Jestem sobie w stanie wyobrazić że nie można automatyzować jakichś regulacji w samej wtyczce - ale na 100% można zautomatyzować insert ON/OFF
w tym Sonar ani nie jest głupszy ani mądrzejszy od innych sekwencerów.
pozdrowienia
==========
do zrobienia
w insertach jakieś wtyczki
==========
więc będą oddziaływac na wszystko co jest na sladzie
i chciałbym, by na jednym z klipów był inny pogłos, niż jest w insercie,
więc go nakładam na dany klip
==========
więc go nakładasz wprost na klip...zaiste
I teraz tak: na mój głupi rozum efekty z insertu i nałożone na klip się "zsumują".
===========
to wcale nie głupie...to prawidłowy wniosek
Raczej nie jest tak, że efekty włożone na klip odłączają te z insertów czy nawet busów??
============
nie, tak rzeczywiście nie jest, ale da się to zrobić automatyką, wyłączając tymczasowo efkety na insercie, lub po prostu na klipy wczesniejsze w czasie założyć inne efekty
============
a cóż to za efekty, które nie dają się automatyzować?
Jestem sobie w stanie wyobrazić że nie można automatyzować jakichś regulacji w samej wtyczce - ale na 100% można zautomatyzować insert ON/OFF
w tym Sonar ani nie jest głupszy ani mądrzejszy od innych sekwencerów.
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
acha, żeby nie było że ten Sonar to taki Och Ach...jedno ma do tyłka: Groove Agent w Cubase , gdy się go chce automatyzować krzywymi autoamatyki, udosptepnia precyzyjny opis miejsca krzywej na osi Y w związku z aktualnym parameterm np. jeśli zmieniam drum set na FUNK to krzywa mi to pokazuje, że jest FUNK; jeśli zmieniam numer Patternu np. na 25 to krzywa mi to pokazuje, że jest Patterm no 25...w Sonarze kicha......wraz z przemieszczaniem się krzywej wzdłuż osi Y moge tylko obserwować numerki od 0.1 ( co za bzdura !!!!!!...czemu akurat od 0,1?) do 1....kretyńskie rozwiązanie..... zaq cholerę nie wiem jaki akurat jest drum set czy patter czy style....numerek 0,25 nic mi kompletnie nie mówi...no chyba że poprawili to w wersji 6....na która czekam tupiąc nogą...;-)