Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
Petey
Re: Latencja na USB
Jeżeli coś wchodzi przez USB, to znaczy że omija standartowe wejścia które obsługuje np. zintegrowana karta dźwiękowa.
Karta obsłuży np. wejścia liniowe czy mikrofonowe, ale USB, z tego co wiem to nie....
to chyba jest jak z tymi mikrofonami pojemnościowymi USB...(chodzi mi o tego SAMSONA

) Ma on w sobie już przetwornik wiec chyba karta nie wpływa na jakość nagranego śladu...
pozdrawiam
-
RaiQ
-
Kontakt:
autor: RaiQ » niedziela 29 paź 2006, 00:14
Tzn., że zawsze sygnał "przechodzi" przez kartę dźwiękową kompa, czy może wręcz przeciwnie, nawet mixer z USB nie potrzebuje dobrej karty dźwiękowej?
...
Jeżeli coś wchodzi przez USB, to znaczy że omija standartowe wejścia które obsługuje np. zintegrowana karta dźwiękowa.
Karta obsłuży np. wejścia liniowe czy mikrofonowe, ale USB, z tego co wiem to nie....
Owszem, to co mówisz jest jak najbardziej logiczne i ja też tak myślałem aż do tej wspomnianej rozmowy ze sprzedawcą... ;D
Tak więc wyższość FireWire nad USB polega właściwie wyłącznie na przepustowości, tak?
Sebastian Kochman
INFINITY - zespół metalowy z Poznania
http://www.infinity.metal.pl/
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » niedziela 29 paź 2006, 02:40
nie do konca - usb2.0 jest szybsze....firewire ma wieksza stabilnosc i generalnie jest plynniejsze w przeplywie danych niz usb
-
ratio - Posty:282
autor: ratio » niedziela 29 paź 2006, 14:11
Latencja dotyczy przede wszystkim urządzeń audio, w przypadku sterowników MIDI opóźnienie jest nieznaczne (pod warunkiem poprawnej konstrukcji urządzenia i sterowników). Zewnętrzna "karta" dźwiękowa podłączona przez USB nie tylko nie poprawi sytuacji, ale raczej ją pogorszy.
To co napisał MB jest nieprawdą
Jeśli masz masterkeybord i podłączysz przez usb czy jaki kolwiek inny interfejs latencja na instrumetach vst bedzie zawsze.( Taka sama jak przy monitoringu , nagrywaniu audio)
To zależy od ustawienia interfejsu na ile ustawisz sobie sample.
Często optymalnym ustawieniem w interfejsach usb, 1394, lub karta pci latencja ustawiona jest na 512 sampli co daje ok 12 m/s opuznienia.
Ten kto nagrywa midi wie że ze 12m/s jest wyczuwalne pod palcami i to bardzo wyrażnie, niektórym nawet to bardzo przeszkadza.
Jeśli nagrywasz dance np jakiś syntch bas a puzniej go skłanyzujesz będzie ok. Możesz do nagrania midi ustawić 128 lub mniej sampli -dużo lepszy komfort gry ale wtedy napewno przy więkrzej ilości pluginów zaczną pojawiać sie dropy lub sekwencer stanie.
Podsumuje .
USB czy firewire, czy karta latencja będzie zawsze a opuznienie będzie zawsze zależne od twoich ustawień.
Dodam że dużo bardziej wydajniejszym od usb interfejsem będzie karta pci
Pozdrawiam
Andzrej G.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
-
ratio - Posty:282
autor: ratio » niedziela 29 paź 2006, 14:18
Kup sb live ok20zł + iterfejs do dzojstika ok 30zł
Bedzie napewno zadowolony.
Ale pamiętaj ze opuznienie zawsze bedzie.
Zależne od ustawienia bufora w inerfejsie audio.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » niedziela 29 paź 2006, 14:33
... Latencja dotyczy przede wszystkim urządzeń audio, w przypadku sterowników MIDI opóźnienie jest nieznaczne (pod warunkiem poprawnej konstrukcji urządzenia i sterowników). Zewnętrzna "karta" dźwiękowa podłączona przez USB nie tylko nie poprawi sytuacji, ale raczej ją pogorszy.
To co napisal MB jest prawda
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
MB
Jeśli masz masterkeybord i podłączysz przez usb czy jaki kolwiek inny interfejs latencja na instrumetach vst bedzie zawsze.( Taka sama jak przy monitoringu , nagrywaniu audio)
Napisałem, że źródłem latencji jest interfejs audio a nie midi. Twierdzisz, że to nieprawda i jako dowód podajesz przykład, który dokładnie potwierdza moją tezę. Słyszałeś o czymś takim jak logika?
-
RaiQ
-
Kontakt:
autor: RaiQ » niedziela 29 paź 2006, 21:23
Słyszałeś o czymś takim jak logika?...
"Logic is a systematic method of coming to the wrong conclusion with confidence."
Sebastian Kochman
INFINITY - zespół metalowy z Poznania
http://www.infinity.metal.pl/
-
losthighway - Posty:15
autor: losthighway » niedziela 29 paź 2006, 23:03
Dzieki za rady.
Jestem juz prawie zdecydowany na e-mu 0404 na pci. Dreczy mnie tylko jedna rzecz:
Zastanawiam się czy ta karta bedzie kompatybilna z moja plyta glowna (ASROCK K7VT2). Moja obawa wynika z tego, ze kiedys jak skladalem sobie kompa, zakupilem soundblastera live'a, co pozniej okazalo sie blędem, bo plyta go nie widziala. Dlatego musilem go wymienic na soundblastera 128. Na innym komputerze z tym samym modelem plyty i karty byly te same problemy wiec zakladam, ze z ASROCKIEM jest wsztystko ok. Jesli zatem po kupnie e-mu 0404 okazaloby sie, ze problem sie powtarza, bylbym w kropce.
Czy ktos zna sie na tym? Moze ktos cos doradzi...
-
losthighway - Posty:15
autor: losthighway » poniedziałek 06 lis 2006, 23:11
Mam juz E-MU 0404. Płyta widzi ją bez problemu, wszystko sie zainstalowało i dziala. Latencja jest nieodczuwalna:)
Mam tylko jeden problem.
Jak podłączam słuchawki do jednego z wyjść OUT (są 2 wyjścia na duze jacki) to słyszę muzykę tylko w jednym kanale. Wnioskować mozna z tego, że są to wejścia lewe i prawe. Jednak kiedy zalączam słuchawki do drugiego wyjścia to nic nie słyszę. Więc zastanawoam się czy przelotka na 2 jacki mono załatwi sprawę. Dodam jeszcze, że na mixerze E-MU grają obydwa ślady, a na mixerze cubasa już tylko jeden.
Zatem pytanko mam proste do Was - Co zrobić żeby był dźwiek w obydwu kanałach słuchawek?