autor: pawelq » sobota 29 kwie 2006, 22:32
Czy nowości zawarte w AA (w stosunku do CoolEdit) sprawiają różnicę na tyle dużą, że warto się przesiadać? Interesuje mnie praca na pojedynczych próbkach (multitracku w CE nie używam).
Ja też używam głównie Edit View.
Efekty generalnie się nie zmieniły (aczkolwiek moim punktem odniesienia jest AA1.0, CE2K już mało pamiętam), poza tym, że część z nich występuje w wersji tradycyjnej i w wersji VST, która jest prostsza ale podpinalna do MT.
W porównaniu z CE2K lepsze jest Noise reduction.
Od AA2.0 dodano kompresor czteropasmowy.
Chyba też korekcje pitch zostały poprawione - ale nie używam.
Zniknęło trochę presetów, w tym sensownych. Nie wiedzieć czemu. Ktoś pisał na forach że bodajże Echo się zmieniło w dziwny sposób - zakres kontroli niektórych parametrów jest jakoby mniejszy.
Nowością jest Mastering rack, w którym możesz kręcić parametrami i podsłuchiwać kilka efektów jednocześnie zanim je zastosujesz.
Wiele efektów jest szybszych, choć program jest cięższy i interfejs jest nieco wolniejszy.
Znacznie, znacznie szybszy jest Spectral View, i jest znacząco ulepszony - m.in. można używać logarytmicznej skali częstotliwości, z dopasowaniem rozdzielczości do zakresu czestotliwości (Multiresolution). Kontrola parametrów Spectral View jest łatwiejsza, nie trzevba wchodzić w opcje, mozna sobie położyć na pulpicie specjalne okno do tego.
W AA1.5 jest genialna rzecz - możesz wybrać region w Spectral View (np od 1.1 s do 2.3s ORAZ od 500 Hz do 1000 Hz) i zastosować dowolny efekt tylko do tego regionu. W AA2.0 poszli dalej i region nie musi byc prostokatny - może miec dowolny kształt (Lasso tool)
Oprócz widoku Waveform i Spectral można patrzeć na rozkład fazy i pan w pliku stereo - ja nie uzywam, ale może się komu przyda. Analizator fazy jest poprawiony, sa też zmiany w analizatorze widma (jak duże - zależy do której wersji porównać)
Ponieważ wersja 2.0 jest w znacznej części napisana na nowo, więc ma wieksze wymagania sprzetowe i systemowe (tylko XP SP2, ostatecznie SP1), i ma troszkę chorób dziecięcych - jest parę niedociagnięć, czasem zdarza się programowi paść.
Tym nie mniej ja głównie ze względu na szybkość Spectral View, na jego nowe opcje, na Lasso tool i na szybkość efektów jestem zadowolony z przesiadki z AA1.0 na 2.0. Wielościezkowcy też znajda wiele nowości, większą elastyczność, ale to inna bajka.