Cubase SX dropi - zła konfiguracja grafiki?
ok, to może ktoś mi podpowie jakie karty sprawdzał, którei moze zarekomendować? wiele słyszałem o matroxach ale to już stare karty.
Re: Cubase SX dropi - zła konfiguracja grafiki?
...ok, to może ktoś mi podpowie jakie karty sprawdzał, którei moze zarekomendować? wiele słyszałem o matroxach ale to już stare karty....
Napisz jakie masz złącze do grafiki. Jeśli AGP to Matrox z serii G lub P bedzie fantastyczny. Na Allegro kupisz tanio. Chłodzenie pasywne, kolory jak trzeba, sprzętowa obługa conajmniej dwóch monitorów Mam Matroxa P650PCIe. Coś niesamowitego, nawet ma konfiguracje na poszczególne tytuły gier. Ale na starszych matroxach nie raczej się nie gra. Polecam np. już: G550. Zobacz na: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=91138871
Pozdrawiam.
Napisz jakie masz złącze do grafiki. Jeśli AGP to Matrox z serii G lub P bedzie fantastyczny. Na Allegro kupisz tanio. Chłodzenie pasywne, kolory jak trzeba, sprzętowa obługa conajmniej dwóch monitorów Mam Matroxa P650PCIe. Coś niesamowitego, nawet ma konfiguracje na poszczególne tytuły gier. Ale na starszych matroxach nie raczej się nie gra. Polecam np. już: G550. Zobacz na: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=91138871
Pozdrawiam.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata
po pierwsze sprawdz czy obecna karta dziala w pelni poprawnie zrobisz to w nastepujacy sposob:
kliknij Start=>Uruchom i wpisz: dxdiag
uruchomi sie program ktory wykona szybki skan sterownikow DirectX, kliknij zakladke Ekran i sprawdz czy nie wykryl zadnych problemow ( bedzie napisane na dole ), w tej samej zakladce sprawdz czy masz wlaczone obsluge Direct Draw, Direct3D oraz AGP (przy kazdym powinna byc opcja "Wyłącz" jezeli sa wlaczone), nastepnie przetestuj kazdy z nich ( z boku masz opcje "Testuj..." )
podczas testowania Direct3D szescian powinien obracac sie plynnie.
karta ATI9950 musi wystarczyc do pracy z Cubase a w zasadzie ma moc obliczeniowa duza wieksza niz potrzeba dlatego kupno nowej karty nie powinno byc konieczne, ja osobiscie uwazam ze po prosru cos nie dziala poprawnie. ostatecznie zapros do domu kogos kto sie zna na kompach i niech Ci to posprawdza :)
pozdrawiam
kliknij Start=>Uruchom i wpisz: dxdiag
uruchomi sie program ktory wykona szybki skan sterownikow DirectX, kliknij zakladke Ekran i sprawdz czy nie wykryl zadnych problemow ( bedzie napisane na dole ), w tej samej zakladce sprawdz czy masz wlaczone obsluge Direct Draw, Direct3D oraz AGP (przy kazdym powinna byc opcja "Wyłącz" jezeli sa wlaczone), nastepnie przetestuj kazdy z nich ( z boku masz opcje "Testuj..." )
podczas testowania Direct3D szescian powinien obracac sie plynnie.
karta ATI9950 musi wystarczyc do pracy z Cubase a w zasadzie ma moc obliczeniowa duza wieksza niz potrzeba dlatego kupno nowej karty nie powinno byc konieczne, ja osobiscie uwazam ze po prosru cos nie dziala poprawnie. ostatecznie zapros do domu kogos kto sie zna na kompach i niech Ci to posprawdza :)
pozdrawiam
moze i tak ale z cala pewnoscia wszelkie komunikaty midi i tym podobne to uslugi dzialajace "w tle" wiec ja jednak polecam zaznaczyc opcje usllugi w tle pozdrowienia
[addsig]
[addsig]
Nyarlathotep - głos i język wszystkich bogów zewnętrznych. Jego jedynym panem jest Azatoth - wielki i bezmyślny bóg... pełzający chaos nuklearny
fatman po co takie bzdury piszesz?przeliczanie wygladu fali robi procesor w czasie rzeczywistym i gwarantuje ci ze zadnemu ale to zadnemu programowi nie zajmuje to chwili....odpal sobie sound forge i zobacz ile czasu jest konstruowana fala dla jednego pliku - co najmniej 5 sekund dla 2 minut ......odpal sobie sonara i zobacz ile czasu zajmuje stworzeie fal dla 30 sladow....ponad minute i w tym czasie nie zrobisz nic bo albo gra albo tworzy fale
a tu masz kilka sladow na raz...nie ma mozliwosci zeby nie dropilo...
grafike mozesz miec na poziomie s3 virge - nie ma to wplywu zadnego to tylko 2D........zawsze sie bedzie chaczyc
poprostu procesor nie wyrabia i tyle - to tak jakbys grabowal plyte i slucghal muzyki z dysku - tez sie potrafi zdropic przez przepustowosci i braki mocy obliczeniowej.....
jak nie wiezycie to zmien sobie na gforce 7900 i sprawdz......ze bedzie to samo.....
przy malych projektach to sie w oczy nie rzuca - ale 20 sladow potrafi pieknie zmulic komputer......
a tu masz kilka sladow na raz...nie ma mozliwosci zeby nie dropilo...
grafike mozesz miec na poziomie s3 virge - nie ma to wplywu zadnego to tylko 2D........zawsze sie bedzie chaczyc
poprostu procesor nie wyrabia i tyle - to tak jakbys grabowal plyte i slucghal muzyki z dysku - tez sie potrafi zdropic przez przepustowosci i braki mocy obliczeniowej.....
jak nie wiezycie to zmien sobie na gforce 7900 i sprawdz......ze bedzie to samo.....
przy malych projektach to sie w oczy nie rzuca - ale 20 sladow potrafi pieknie zmulic komputer......
zbynia nie pisz mi ze bzdury pisze :) bzdury pisze koles ktory kaze chlopakowi kupowac nowa karte graficzna ! S3 raczej sobie nie poradzi, slyszalas/es o czyms takim jak akceleracja pulpitu wykonywana przez karte grafiki w trybie 2D? poza tym wykres jest tworzony raz, slownie RAZ, a nastepnie jest odczytywany z dysku a nie generowany za kazdym razem jak puszczasz cubase dla wszystkich torow! gorzzej jak nagrywasz osrkiestre ale i wtedy cubase potrafi robic wykresy po zakonczeniu nagrania prawda ?
uzycie cpu podzas nagrania jest wynikiem wtyczek, EQ, i w zasadzie wszytkiego ale nie jest wynikiem renderowania obrazu ktory jest juz na dysku!
uzycie cpu podzas nagrania jest wynikiem wtyczek, EQ, i w zasadzie wszytkiego ale nie jest wynikiem renderowania obrazu ktory jest juz na dysku!
racja jest tworzony raz...choc niektore programy po dluzszej przerwie w uzywaniu danego projektu tworza takie pliki po raz kolejny....chyba zwalniaja miejsce po pewnym czasie nieuzywania.....tak mam w sonarze...
przyspieszenie sprzetowe to klasyk - dziala z kazda karta i dziala z s3 rowniez....ostatnio sprawdzalem taka karte na pci bo w poprzedniej ukrecil sie wiatrak....
roznicy w wydajnosci nie ma i zadne zmiany karty nie pomoga.....
ale pamietaj ze powiekszanie powoduje skalowanie klipow w programie wiec powoduje przyciecia niestety bo zajmuje sie tym procesor a nie karta(choc logicznie rzecz biorac to jej zadanie powinno byc)
przyspieszenie sprzetowe to klasyk - dziala z kazda karta i dziala z s3 rowniez....ostatnio sprawdzalem taka karte na pci bo w poprzedniej ukrecil sie wiatrak....
roznicy w wydajnosci nie ma i zadne zmiany karty nie pomoga.....
ale pamietaj ze powiekszanie powoduje skalowanie klipow w programie wiec powoduje przyciecia niestety bo zajmuje sie tym procesor a nie karta(choc logicznie rzecz biorac to jej zadanie powinno byc)
nie do konca, poniewaz sam obraz jest juz w pamieci to skalowaniem zajmuje sie chyba raczej GPU nie CPU, zreszta zrobilem szybki test przed chwila:
cubase sx3(nie pytaj :) ), 6 torow audio +EQ + kompresor na 3 torach, bez jakis wymslnych wtyczek, bawilem sie skrolowaniem i zoomem podczas oczytu oraz rejestracji i CPU Usage nie skoczylo w zaden widoczny sposob, pewnie dla tego ze CPU ze sie tym nie zajmowal :)
cubase sx3(nie pytaj :) ), 6 torow audio +EQ + kompresor na 3 torach, bez jakis wymslnych wtyczek, bawilem sie skrolowaniem i zoomem podczas oczytu oraz rejestracji i CPU Usage nie skoczylo w zaden widoczny sposob, pewnie dla tego ze CPU ze sie tym nie zajmowal :)
cubase sx3(nie pytaj :) ), 6 torow audio +EQ + kompresor na 3 torach, bez jakis wymslnych wtyczek, bawilem sie skrolowaniem i zoomem podczas oczytu oraz rejestracji i CPU Usage nie skoczylo w zaden widoczny sposob, pewnie dla tego ze CPU ze sie tym nie zajmowal :)...
ja przed chwila otworzyłem nowy projekt. zero wtyczek i tylko jeden 3 minutowy slad audio. Zuzycie procesora przy scrollowaniu podnosi się do 5%. To samo przy jednym sladzie midi a nawet w pustym projekcie skacze na te około 5%. wszystko jest poprawnie skonfigurowane, bo oprócz stronki musicxp.com mam doczynienia z tym softem od 3 lat.
ja przed chwila otworzyłem nowy projekt. zero wtyczek i tylko jeden 3 minutowy slad audio. Zuzycie procesora przy scrollowaniu podnosi się do 5%. To samo przy jednym sladzie midi a nawet w pustym projekcie skacze na te około 5%. wszystko jest poprawnie skonfigurowane, bo oprócz stronki musicxp.com mam doczynienia z tym softem od 3 lat.
BANANE masz mocny sprzet, dosc mocny aby dzwignac cobase-a, jezeli cokowiek sie dzieje to nie jest to wina sprzetu predzej jego niepoprawnej instalacji w systemie, ja od 5 lat mam dyplom informatyka wiec troche wiem co mowie choc zawsze moge sie mylic, jednak ja dzialalem w cubase na procku Athlon 700Hmz , potem na Athlonie 2200 XP (1.8 Ghz) a teraz na Athlonie64 3000 (2GHz) co w/g omawianych na tym forum konfiguracji zdaje sie byc zabawkowym sprzetem a jednak nie mam zadnych problemow a nawet nie posiadam pozadnej karty tylko nagrywam na audigy2, osotanio nawet sprawdzalem dzialanie sterownika ASIO4ALL na z Samplitude 8 na moim spzrecie pzry pomocy dema zamieszczonego w programie : 16 torow audio + efekty itp itd nawet nie wiem co tam bylo i wszystko dzialalo OK, pisze to wylacznie poto zeby Wam usiwadomic ze czasami pierdoly maja wieksze zanczenie niz sie Wam wydaje :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam