Ableton Live - kilka pytań

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:
Re: Ableton Live - kilka pytań

Post autor: bruce_lee » wtorek 07 mar 2006, 00:33

Powiedzmy że wchodzisz do projektu z określonymi ustawieniami (tak jest chyba zawsze) i jeśli masz zmapowane fadery to musisz najpierw machnąć każdym aby załapać pozycję. I powiedz mi gdzie jest cała idea Live w tym momencie ? Jeśli projekt już gra to robisz cuda w mixie na głośnościach, filtrach itp. zanim złapiesz ustawione pozycje. I tak jes za każdym razem kiedy wchodzisz w projekt i musiz załapać wszystkie zmapowane kontrolery MIDI. W BCF wgrywasz i masz od razu. Proste ?...

zanim fadery się przesuną to jednak chwila mija - na żywo często nie ma czasu czekać, musisz np. natychmiast zakręcić filtrem, przesunąć markery albo wsyłać syngał na auxa. owszem, w studiu, gdzie nie ma pośpiechu ,BCF lepiej się sprawdzi, ale nie na scenie.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 07 mar 2006, 00:41

...Powiedzmy że wchodzisz do projektu z określonymi ustawieniami (tak jest chyba zawsze) i jeśli masz zmapowane fadery to musisz najpierw machnąć każdym aby załapać pozycję. I powiedz mi gdzie jest cała idea Live w tym momencie ? Jeśli projekt już gra to robisz cuda w mixie na głośnościach, filtrach itp. zanim złapiesz ustawione pozycje. I tak jes za każdym razem kiedy wchodzisz w projekt i musiz załapać wszystkie zmapowane kontrolery MIDI. W BCF wgrywasz i masz od razu. Proste ?...

zanim fadery się przesuną to jednak chwila mija - na żywo często nie ma czasu czekać, musisz np. natychmiast zakręcić filtrem, przesunąć markery albo wsyłać syngał na auxa. owszem, w studiu, gdzie nie ma pośpiechu ,BCF lepiej się sprawdzi, ale nie na scenie....

Chyba żartujesz ? Mówisz o czasie rzędu 0,5 sekundy kiedy fadery i diody przy enkoderach ustawiają się w odpowiednich miejscach po wgraniu projektu z dysku ! Potem tylko kręcisz i suwasz. Nie wiem o jakim czekaniu mówisz ?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 07 mar 2006, 00:47

.... natychmiast zakręcić filtrem, przesunąć markery albo wsyłać syngał na auxa. ....

no właśnie i w tym momencie jeśli wprowadzasz nagłe skokowe niezamierzone zmiany komunikatów MIDI co owocuje cząsto dźwiękowym śmieciem bo suwaki i gałki nie są wtych samych pozycjach na ekranie i sterowniku.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 07 mar 2006, 00:53

...do dj-ki uc-33e doksonale się nadaje - myślę że w grze na żywo będzie bardziej funkcjonalny niż bcf-2000....

Miałem UC-33 ( wcześniej też UC-16) i nie ma żadnego porównania w pracy z BCF-2000. Jego jedyne zalety to małe wymiary, diodki na suwakach i nakładki z opisami (BCF zresztą też ma nakładki).

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 07 mar 2006, 01:52

Chyba żartujesz ? Mówisz o czasie rzędu 0,5 sekundy kiedy fadery i diody przy enkoderach ustawiają się w odpowiednich miejscach po wgraniu projektu z dysku ! Potem tylko kręcisz i suwasz. Nie wiem o jakim czekaniu mówisz ? ...

kłócić się nie będę, bo być może nie mam racji, ale w ferworze walki scenicznej może się zdarzyć że taki przesuwający się fader z rozpędu ruszysz jeszcze przed jego prawidłowym ustawieniem się - nie spowoduje to zniszczenia mechaniki?

no i druga sprawa - ja mam w każdym projekcie po 3 wysyłki na każdym kanale - z Behringerem obsłużę co najwyżej volume i jedna wysyłkę. z uc-33e, mam volume + 3 wysłki. inaczej bym nie mógł sprawnie pracować ;)

tboy

Post autor: tboy » wtorek 07 mar 2006, 01:58

ale mi panowie namieszaliscie w glowie :/

teraz to juz totalnie nie wiem co kupic :/

a moze m-audio ? widzialem jak above & beyond grali wlasnie na m-audio ; above & beyond to czołowka w muzyce trance na swiecie dla niewtajemniczonych ;) paul van dyk tez zasuwa z albletona tylko nie mam pojecia jaki ma kontroler.

moze ktos jeszcze sie wypowie ?

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 07 mar 2006, 02:22

...ale mi panowie namieszaliscie w glowie :/

a moze m-audio ? widzialem jak above & beyond grali wlasnie na m-audio ; above & beyond to czołowka w muzyce trance na swiecie dla niewtajemniczonych ;) paul van dyk tez zasuwa z albletona tylko nie mam pojecia jaki ma kontroler.

moze ktos jeszcze sie wypowie ?...

uc-33e w swoich występach wykorzystywali m.in Stefan Betke (Pole) i Scott Montheit (Deadbeat), czyli ścisła czołówka sceny click'n'cuts / dub.

kostrz
Kontakt:

Post autor: kostrz » wtorek 07 mar 2006, 08:11

......ale mi panowie namieszaliscie w glowie :/

uc-33e w swoich występach wykorzystywali m.in Stefan Betke (Pole) i Scott Montheit (Deadbeat), czyli ścisła czołówka sceny click'n'cuts / dub. ...

polecam kontroler maven, jak juz chcesz grac tak jak komercha. sasha na nim gra ;) idealny do miksowania dwóch tracków (paul van dyk tez pewnie dwa miksuje)
[url=http://www.liveuser.pl/]Ableton Live Users Group Polska[/url]

lucjano

Post autor: lucjano » wtorek 07 mar 2006, 10:05

.........ale mi panowie namieszaliscie w glowie :/

uc-33e w swoich występach wykorzystywali m.in Stefan Betke (Pole) i Scott Montheit (Deadbeat), czyli ścisła czołówka sceny click'n'cuts / dub. ...

polecam kontroler maven, jak juz chcesz grac tak jak komercha. sasha na nim gra ;) idealny do miksowania dwóch tracków (paul van dyk tez pewnie dwa miksuje)...

panowie nie oszukujmy sie wiadomo ze motoryczne sa owiele bardziej prktyczne i wiem to z doswiadczenia,szczegolnie gdy masz np przygotowany utowr w miksie na wirtualnym mikserze. wszystkie bardziej profesjonalne kontrolery takie jak tascman np sa wyposarzone w "motorki",wydaje mi sie ze nie ma co tu porownywac ale wybor jak wiadomo nalezy do ciebie podrawaim wszystkich
clasic trance

ODPOWIEDZ