Reason - konwersja z .rps na .rns

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Krizz
Kontakt:
Reason - konwersja z .rps na .rns

Post autor: Krizz » poniedziałek 06 mar 2006, 09:54

Witam,

Już widzę co niektórzy, znający Reasona, myślą po przeczytaniu tematu: "koleś chce powycinać sobie brzmienia z opublikowanych utworów...". Jednak nie w tym rzecz. Kiedyś, gdy zaczynałem uzytkowac Reasona 1.0, wykonałem jeden wyjątkowo udany utwór, który niestety ma kilka wad brzmieniowych, w związku z czym mam zamiar zmiksować go ponownie. Niestety, jakiś czas temu miałem awarię dysku i straciłem wszystkie moje projekty z Reasona. Na szczęście kawałek ów swojego czasu wysłałem znajomemu w formacie .rps, i własnie dzięki temu udało mi się go odzyskać. Choć tylko połowicznie , jako że plików .rps nie można edytować. Na googlu znalazłem wzmiankę na temat jakiegoś narzędzia które potrafiło konwertowac z .rps na .rns, ale samego narzędzia nie znalazłem. Czy może ktoś coś wie na tem temat?

JokerReason

Re: Reason - konwersja z .rps na .rns

Post autor: JokerReason » poniedziałek 06 mar 2006, 10:37

Witam

Podpinam się pod temat chociaż mam Reasona od 2 lat nigdy nie była mi taka funkcja potrzebna to po pierwsze, a po drugie jest duża doza prawdopodobieństwa że jest to niemożliwe z pewnych względów. Ale jeślibym się mylił to nawet lepiej.

pzdr

K

JokerReason
GG 5332405

JokerReason

Post autor: JokerReason » poniedziałek 06 mar 2006, 10:57

Mianowicie chodzi mi o to że utwór w formacie *.rns jest stosunkowo nieduży ale ten format w wolnym tłumaczeniu to dla Reason nic innego jak midi dla Cubasa. Wszystkie banki brzmień są na zewnątrz (ok. kilkaset MB). Sądzę więc czysto teoretycznie że po konwersji do formatu *.rps Reason nie pakuje tego wszystkiego do jednego pliku razem z brzmieniami bo wtedy taki rps miałby kilkaset MB. Myślę że robi z niego skompresowany zapis audio z elementami odpowiednij wizualizacji dla wymogów programu i to wszystko.

Ale wolałbym się mylić

pzdr

JokerReason
GG 5332405

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » poniedziałek 06 mar 2006, 15:40

...Mianowicie chodzi mi o to że utwór w formacie *.rns jest stosunkowo nieduży ale ten format w wolnym tłumaczeniu to dla Reason nic innego jak midi dla Cubasa.

Nie całkiem: w 'file->song self-containing settings' wybierasz które sample mają zostać włączone w plik z utworem, i nie ma to znaczenia czy jest to rns czy rps, przy czym rps inkluduje wszystkie sample niezależnie od tych ustawień, co jest zresztą oczywiste. Generalnie do rns'a też można załączyć wszystkie sample, podobnie jak to sie ma z rps'em.

Poza tym, ja tu nie widzę miejsca na kompresje stratne czy hashowanie czegokolwiek, więc teoretycznie powinno być możliwe przekonwertowanie rps'a na rns'a. Dla testu wystarczy zapisać plik rns z załączonymi wszystkimi samplami oraz rps, a następnie porównać je pod względem rozmiaru. Jestem bliski pewności że będa miały rozmiary prawie identyczne... ale sprawdzić to będę mógł dopiero w domu. Zresztą zrobię też porównanie względem zawartości binarnej.

ODPOWIEDZ