Konfiguracja Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
pjeciun
Konfiguracja Cubase

Post autor: pjeciun » niedziela 05 lut 2006, 11:30

witam. jestem w trakcie przesiadki z miksu w ACID-zie na CUBASE-a sprzężonego z zewnętrznym mikserem. niedawno kupiłem karte TERRATEC EWS 88 MT.

mam kilka pytan na ktore w brytyjskim serwisie telefonicznym powiedzieli mi tylko ze za jakis czas pojawi sie cos na ten temat na stronie steinberga, czyli krotko mowiac splawili mnie.

1) jak skonfigurować poszczegolne slady audio zaimporotwane do sekwencera(scislej pierwsze 8) zeby cubase wysylal je na 8 wyjsc z zewnetrznego interfejsu ktory mam spiety z mikserem sprzetowym. jedyne do czego udało mi sie dojsc to to ze na pierwszy kanal idzie suma sladow ale nic poza tym.

na forum cubase-a napisano mi ze trzeba to skofigurowac w DEVICE SETUP a nastepnie wejsc w VST OUTPOTS ale jedyne co tam znajduje to liste wyjsc z karty ktore cubase wykrywa - w moim przypadku 8 outów i wyjscie cyfrowe spdif.

2) kwestia sterowników asio - mam cubase sx 2.2 kiedy otwieracmpanel miksera od karty i klikam na asio - wyskakuje mi "hardware zainstalowane nieprawidłowo, prosze zamknac program" a kiedy probuje w nim pogrzebac w cubase to mi pisze ze nie moze tego otworzyc poniewaz jest aktualnie uzywane. sprawdzilem dokumentacje karty i razem z intalka karty instaluja sie sterowniki asio 2.0

poczatkowo myslalem ze to kwestia moze kabli bo sam je lutowalem ale sprawdzilem u kumpla i dzialaja.

kupilem nawet kasiakze do cubase-a sx ale tam nic nie znalazlem na ten temat bo tam góry zakładają ze drivery asio dzialaja.

a moze to jest kwestia niekompatybilności sprzetu, windows xp, cubase sx2.2 i mojej kary bo w gruncie rzeczy to ten terratec wyszedl zanim wyszlo xp ale sciagnalem ze strony terrateca patch-a i nadal nic nie slychac.

prosze o rade, bo juz nie mam pomysłów jak to zrobic. dodam ze w kwestii cubase-a narazie jestem laikiem wiec prosze o litość:)

z gory dzieki za posty.pozdrawiam, kuba
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Konfiguracja Cubase

Post autor: JacekH » niedziela 05 lut 2006, 14:16

> 1) jak skonfigurować poszczegolne slady audio zaimporotwane do sekwencera(scislej pierwsze 8) zeby cubase wysylal je na 8 wyjsc

> na forum cubase-a napisano mi ze trzeba to skofigurowac w DEVICE SETUP a nastepnie wejsc w VST OUTPOTS ale jedyne co tam znajduje to liste wyjsc z karty ktore cubase wykrywa - w moim przypadku 8 outów i wyjscie cyfrowe spdif.

I prawidłowo. Resztę masz w podręczniku od Cubase'a. Podaję wędkę: jak utworzyć dodaktowe kanały wyjściowe, jak kierować kanały na inne wyjścia.

> 2) kwestia sterowników asio - mam cubase sx 2.2 kiedy otwieracmpanel miksera od karty i klikam na asio - wyskakuje mi "hardware zainstalowane nieprawidłowo, prosze zamknac program" a kiedy probuje w nim pogrzebac w cubase to mi pisze ze nie moze tego otworzyc poniewaz jest aktualnie uzywane.

I prawidłowo. Sterownik z panelem są zajęte więc zmian nie możesz dokonywać w locie. Potrafią to niektóe karty, np. RME, ale w Twojej musisz zamknąć program używający ASIO i wtedy uzyskasz dostęp do panela konifguracyjnego z możliwością dokonywania zmian.

Jacek

pjeciun

Post autor: pjeciun » niedziela 05 lut 2006, 14:32

dziekuje, z tymi wyjsciami bede walczył dalej ale co do tych sterownikow asio mam pytanie- co mam zamknac? cubase-a? mam go zamknietego i nadal wyskakuje ten komunikat.

oraz mam pytanie - zalozmy ze mam juz wszystko skonfigurowane oraz pan i vol poszczegolnych sladowaudio na 0 bo to akurat hchce robic na mikserze, to czy monitorujac te slady z poziomu miksera zewnetrznego to czy bedzie sluchac efekty nalozone na poziomie sekwencera? czy musze zrobic ze najpierw naloze efekty, zapisze je na slkadach i potem odpale juz wav z efektami?

pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » niedziela 05 lut 2006, 18:36

> ...dziekuje, z tymi wyjsciami bede walczył dalej ale co do tych sterownikow asio mam pytanie- co mam zamknac? cubase-a? mam go zamknietego i nadal wyskakuje ten komunikat.

Wyżej napisałeś, że powyższe błędy masz w Cubase. To w końcu jak to jest? Zamknięty czy nie ten Cubase?

? oraz mam pytanie - zalozmy ze mam juz wszystko skonfigurowane oraz pan i vol poszczegolnych sladowaudio na 0 bo to akurat hchce robic na mikserze, to czy monitorujac te slady z poziomu miksera zewnetrznego to czy bedzie sluchac efekty nalozone na poziomie sekwencera? czy musze zrobic ze najpierw naloze efekty, zapisze je na slkadach i potem odpale juz wav z efektami?

Zasadnicze pytanie - do czego Ci zewnętrzny mikser w czasie miksu? Do nagrywania jako preampy - rozumiem, ale później? Masz tylko 8 wyjść z karty. Jak wszystkie użyjesz i wyjdziesz z nałożonymi efektami na zewnątrz, to co zyskasz poza brakiem automatyki, dodatkowymi szumami? Rozumiem, gdybyś pełny miks robił na zewnątrz mając hi-endową konsoletę... No chyba, że tak jest to i tak lekko dziwne - bo przy 8 śladach to chyba sensu nie ma...

Jacek

pjeciun

Post autor: pjeciun » niedziela 05 lut 2006, 19:39

witam ponownie, no wlasnie o to chodzi ze mam wszystko zamkniete - wchodzac na virtualny panel karty nie moge wejsc w opcje asio bo wyskakuje komunikat ze mam je aktualnie w uzyciu. i dlatego pytam bo sam tego nie rozumiem.

a bledy wyskakują zarówno w cubase i w panelu karty.

co do drugiej czesci, pytam dlatego ze nie mam wystarczającej ilości klocków zeby wszystko robic na zwenetrznym mikserze, posiadam kompresor fatmana ktory mam zapiety na bebny i lexa mx200 z ktorego uzywam pogłosów. ale nie mam np. korektora, uzywam master q psp i stąd pytanie.

8outów starcza mi na zapiecie bebnow (stopa,werbel,hi-hat), sekcji basowej, obrobionego wokalu+podbicia i zostają mi jeszcze dwa sloty na inne instrumenty.

chodzi o to ze pomagam przy miksach plyt z pogranicza hiphopu i wiecej wyjsc rzadko kiedy jest mi potrzebne bo tam raczej wiekszosc rzeczy opiera sie na jednym/dwóch loopach.

wiem ze pierwsza mysl jaka sie nasuwa ze to nie ma sensu- moze i nie ale mi sie wygodniej pracuje w taki sposób. i to jest jedyny powód.

pzdr

[addsig]

Awatar użytkownika
StereoCult

Post autor: StereoCult » poniedziałek 06 lut 2006, 01:29

zarzuc od nowa system i od nowa instalacja krok po kroku bedzie latwiej :)

pjeciun

Post autor: pjeciun » poniedziałek 06 lut 2006, 10:35

dziekuje za pomoc i naprowadzenie. juz wszystko dziala.

pzdr. kuba
[addsig]

ODPOWIEDZ