Reason + Cubase - pytanie dla ludzi w temacie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Mruczasss
Reason + Cubase - pytanie dla ludzi w temacie

Post autor: Mruczasss » niedziela 05 lut 2006, 18:20

Witam dordzy muzycy

Kiedy mamy zapietego Reasona do Cubasa mozemy utworzyc w nim slady midi i do kazdego sladu midi przyporzadkowac jakis instrument z reasona. Klikajac na taki slad mozemy nim grac na klawiaturze midi ale czy mozliwe jest zeby w cubasie ustawic na lewa strone klawiatury jeden instrument a na prawa strone drugi instrument?

a jezeli tak to jak ?

Pytanie proste ja jednak napotykam na problem w tym temacie, i do dosc spory.

lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Moll

Re: Reason + Cubase - pytanie dla ludzi w temacie

Post autor: Moll » niedziela 05 lut 2006, 18:47

...Witam dordzy muzycy

Kiedy mamy zapietego Reasona do Cubasa mozemy utworzyc w nim slady midi i do kazdego sladu midi przyporzadkowac jakis instrument z reasona. Klikajac na taki slad mozemy nim grac na klawiaturze midi ale czy mozliwe jest zeby w cubasie ustawic na lewa strone klawiatury jeden instrument a na prawa strone drugi instrument?

a jezeli tak to jak ?

Pytanie proste ja jednak napotykam na problem w tym temacie, i do dosc spory.

...

Nie wiem jak jest przy połączonym Reasonie i Kubusiu bo w ten sposób nie korzystam, ale da się to zrobić w samym Reasonie. Trzeba odpowiednio zmapować sample w brzmieniu tak by zajmowały tylko część klawiatury a drugie brzmienie drugą część klawiatury. Potem każde z urządzem przyporządkować do odpowiedniego kanału. Wybiera się je na samej górze, ponad mixerem. No i oczywiście musisz mieć ustawione aktywne min. 2 busy MIDI

Awatar użytkownika
Moll

Post autor: Moll » niedziela 05 lut 2006, 18:58

Sorry, że tak zawiło to opisałem, ale nie potrafię inaczej...

BTW ten sam Mruczassss co na AcidPlanet??

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » niedziela 05 lut 2006, 19:04

...Sorry, że tak zawiło to opisałem, ale nie potrafię inaczej...

BTW ten sam Mruczassss co na AcidPlanet??...

Siemasz tak ten sam co z acidplanet. Ale teraz jestem tam wpisany jako Mrugacz;) A jezeli chodzi o reasona to wiem ze da sie w nim tak zrobic i tak tez robie. Ale pytam o to bo bardzo chce grac na zywo ale chce miec potem zapisane te sciezki osobno w midi albo osobno w dwoch dzwiekach audio. Tzn jezeli uzywam dwoch instrumentow to chce zeby miec dwa slady stereo jeden slad dla jednego instrumentu drugi dla drugiego. Zwiekszylo by to mozliwosc obrobki materialu a na tym mi bardzo zalezy. Swoja droga znamy sie?:)

Awatar użytkownika
Moll

Post autor: Moll » niedziela 05 lut 2006, 19:07

......Sorry, że tak zawiło to opisałem, ale nie potrafię inaczej...

BTW ten sam Mruczassss co na AcidPlanet??...

Siemasz tak ten sam co z acidplanet. Ale teraz jestem tam wpisany jako Mrugacz;) A jezeli chodzi o reasona to wiem ze da sie w nim tak zrobic i tak tez robie. Ale pytam o to bo bardzo chce grac na zywo ale chce miec potem zapisane te sciezki osobno w midi albo osobno w dwoch dzwiekach audio. Tzn jezeli uzywam dwoch instrumentow to chce zeby miec dwa slady stereo jeden slad dla jednego instrumentu drugi dla drugiego. Zwiekszylo by to mozliwosc obrobki materialu a na tym mi bardzo zalezy. Swoja droga znamy sie?:)...

Osobiście nie, ale wymieniliśmy się recenzjami...

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » niedziela 05 lut 2006, 19:14

Osobiście nie, ale wymieniliśmy się recenzjami... ...

A jaki masz pseudonim artystyczny na acidplanet ? Bylo by milo wiedziec z kim sie dyskutuje. No i ponawiam pytanie moze wiesz jak zrobic tak zeby grac w reasonie uzywajac dwoch instrumentow naraz ale zeby kazdy byl zgrywany na osobny slad? Uzywam karty waveterminal 192X . Moze to cos trzeba uzyc kanalow MME... poradz cos bo nie wiem, a wybitnie wplynelo by to na predkosc tworzenia muzyki.

Awatar użytkownika
Moll

Post autor: Moll » niedziela 05 lut 2006, 21:06

O, sorr, nie wymieniliśmy się recencjami, pomyliłeś mi się z kim innym, nie mniej jednak znam Cię z tamtąd... Tam występuję jako MaciejPol...

Co do twojego pytania to niestety, ale nie wiem jak by to można zrobić... Nie łączę Kubusia z Reasonem...

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » poniedziałek 06 lut 2006, 00:50

...O, sorr, nie wymieniliśmy się recencjami, pomyliłeś mi się z kim innym, nie mniej jednak znam Cię z tamtąd... Tam występuję jako MaciejPol...

Co do twojego pytania to niestety, ale nie wiem jak by to można zrobić... Nie łączę Kubusia z Reasonem......

Ja myslalem na poczatku ze CJK303. Ale jezeli MaciejPol to kojarze Ciebie i Twoje utworki kompozycje :)

To w takim razie zgrywasz to po prostu do sound forga ? A potem jak cos to nakladasz kolejne sciezki ? Bo ja w sumie tak sobie experymentowalem i pare kawalkow zrobilem nawet niezle wyniki sa. Ale ja jednak chce wieksza wladze nad dzwiekiem. Chce z nim zrobic wszystko co mi sie podoba, niestety sa problemy:) Chociaz i tak rewelacyjnie szybko idzie robienie muzy w taki sposob. Tylko jak to zrobic zeby ten dzwiek byl zapisywany osobno kazdy na innym sladzie... kurde a moze sie w ogole nie da:/ Miejmy nadzieje ze znajdzie sie jakis fachowiec i powie te pare cennych slow na ten temat. Napewno taka umiejetnosc przyda sie to bardzo wielu forumowiczom.

ODPOWIEDZ