Dwa monitory w Cubase SX 2.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
spiker
Re: Dwa monitory w Cubase SX 2.0

Post autor: spiker » środa 21 gru 2005, 08:24

...No dobra, kto pracuje na Cubase 2.0 na dwóch monitorach i nie ma dropów - zgłoś sie!

============

Ja.

Prześledź dokładnie opcje pulpitu ( to jak dużo ich będzie zalezy też od samej karty graficznej) ale ja mam do wyboryu nastepujące opcje:

1. Pulpit rozciagnięty na dwa ekrany

2. Dual view > i wtedy z menu podręcznego wysyła się okno na dowolny ekran, więc jesli np. sam Cubas rezyduje na ekranie "A" to np. można wysłać wszytkie okna VST na ekran "B"

3. i jeszcze kilka innych, z których nie korzystałem.....

Nigdy nie miałem z tym problemów, bez względu na rodzaj Cubase, bo Cubase nie ma tu nic do rzezcy poza jednym - zdaje się nie można "wyciągnąć" okna miksera poza okno Cubase.

Windows XP załątwia te sprawy bardzo wygodnie, łacznie z ustawianiem różnej rozdzielczości dla każdego z ekranów, mmiejsce wyświetlania alertów i okien dialogowych ( czy na jeden wybrany monitor czy tam gdzie kursor) i jeszce kilka innych bajerów.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » środa 21 gru 2005, 09:52

......

(...)

Co do problemu kolegi piszącego o różnych rozmiarach ekranów, sprawa i tak sprowadza się do natywnej rozdzielczości obydwu ekranów, i to tej pionowej. Jeśli jest taka sama (spotkać można monitory 1280x1024 i 17" i 21") to żaden problem, jeśli rozdzielczość pionowa jest różna, pozostaje obniżyć rozdzielczość temu co ma większą. Na CRT to nie roblem, ale na LCD to będzie bardzo słabo wyglądało...

Pozdrawiam!

BiaWoj...

u mnie to wyglada tak:

obrazek pogladowy

drugi ekran ma 1024x768, rozciaganie reczne wyglada tak jak czerwony kwadracik, i jest to troche pokraczne.

Co do gagecikow i wogole obslugi dwoch ekranow, to zalezy od sterownikow chyba, bo ja nie mam nic szczegolnego to tego na ekranie.

aros

Post autor: aros » środa 21 gru 2005, 11:36

...No dobra, kto pracuje na Cubase 2.0 na dwóch monitorach i nie ma dropów - zgłoś sie! Jak odłączyłem drugi monitor to się ich pozbyłem (Matrox G550, Asus P4PE, P4 2.4, 1Gb Ram, Creamware Pulsar2, UAD-1)...

Ja akurat pracuję na Nuendo i też używam karty Pulsar i nie mam żadnych problemów z dwoma monitorami Lcd. Na dugi często przenoszę samą kartę aby dokonać zmian konfiguracji, jej mikser lub jakiś plugin czy sampler.Dodam jeszcze że głowny monitor to 17 a drugi 15 i nie przeszkadza mi to zbytnio gdyż rozmiary okien po przeniesieniu na drugi monitor mogę nieco pomniejszyć i to wystarczy.Myślę, że rodzaj programu

czy dodatkowe sterowmniki nie mają tu nic do rzeczy.

Polecam monitory z możliwością montażu na ścianie ( w moim wypadku Philips) co pozwala bardzo zaoszczędzić miejsca.

Pozdrawiam

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 21 gru 2005, 15:29

Ja również, posiadam 2x17' LCD - zainstalowałem aplikację ATI Hydravision, ona monitoruje działanie kart, możesz sobie nawet kilka pulpitów stworzyć,przenosic okienka jak chcesz itp.

JEdyny problem jaki mam to zakładajmy w SoundForge, albo Vegas okienko Video (można przenieść na drugi ekran), ale chodzi o to by samo Video odpalane było na np TV (chodzi o podgląd Video), System mi krzyczy że nie znalazł zewnętrznego TV/Monitora - ktoś wie jaki to musi być TV/Monitor? albo jak skonfigurować preferences z Vegas/SF by samo Video odpalał na 3cim monitorze/TV ??

[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

ODPOWIEDZ