Dwa stery ASIO w Cubase2

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
biawoj
Dwa stery ASIO w Cubase2

Post autor: biawoj » poniedziałek 12 gru 2005, 23:33

Witam!

Przyglądnąłem się archiwum, ale nie trafiłem na wątek w którym rozprawionoby się z moim problemem, a raczej potrzebą.

Otóż chciałbym mieć możliwość skorzystania z więcej niż jednego sterownika ASIO w Cubase SL2. Posiadam kartę RME HDSP9652 oraz dość średniej jakości pudełko od Cubase SYSTEM4, które i tak ciągle wpięte jest w kompa (żeby mógł ruszyć CUBASE). Program mam przełączony na ASIO RME, ale bardzo przydałaby mi się możliwość korzystania z portu ASIO MI4 S/PDIF.

Czy ktoś może zna sposób na podłączenie drugiego sterownika ASIO do Cubase?

Może istnieje jakiś inny sposób na uaktywnienie dodatkowych portów?

Pozdrawiam!

BiaWoj
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Dwa stery ASIO w Cubase2

Post autor: JacekH » wtorek 13 gru 2005, 00:07

Otóż chciałbym mieć możliwość skorzystania z więcej niż jednego sterownika ASIO w Cubase SL2.

A to już trzeba napisać do Charliego Steinberga, żeby Ci wersję Custom Cubase'a zrobili :D Się nie da.

Jacek

Awatar użytkownika
biawoj

Post autor: biawoj » wtorek 13 gru 2005, 20:58

:D Się nie da.

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź :)

Pozdrawiam!
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 14 gru 2005, 00:26

... :D Się nie da.

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź :)

... ale gdybyś chciał użyć wszystkich tych wejść i wyjść to jak najbardziej możesz - tyle, że nie z dedykowanym sterownikiem, a ze Steinbergowym MME/DirectX ASIO. Pamiętaj tylko o synchronizacji obu kart WordClockiem.

Jacek

Awatar użytkownika
biawoj

Post autor: biawoj » czwartek 15 gru 2005, 23:53

Myślałem o takim ustawieniu sterowników interfejsów, ale nie udało mi się jak dotąd, na dwóch komputerach, na których próbowałem to zrobić, osiągnąć stabilnej ich pracy. Nie przechodził test synchronizacji - program testujący się wywalał, zawsze, a sama praca dwóch kart nie przebiegała prawidłowo.

Teraz mam nowy komp, w którym od razu, bez innych prób, włączyłem ASIO RME. Jeśli więc miałbym spróbować MME, to jak inaczej jeszcze, mógłbym zsynchronizować MI4 z RME? MI4 nie ma WC, a z gniazd SPDIF właśnie chciałbym skorzystać dla rozszerzeia funkcjonalności całego systemu. Czy np synchronizacja w MIDI mogłaby być wystarczająca? Obawiam się jednak, że chyba nie...

Pozdrawiam

BiaWoj

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 16 gru 2005, 09:17

> jak inaczej jeszcze, mógłbym zsynchronizować MI4 z RME? MI4 nie ma WC, a z gniazd SPDIF właśnie chciałbym skorzystać dla rozszerzeia funkcjonalności całego systemu. Czy np synchronizacja w MIDI mogłaby być wystarczająca?

Potrzebna jest synchronizacja zegara audio, a MIDI to nie działka :)

Jacek

ODPOWIEDZ