Witam!
Przyglądnąłem się archiwum, ale nie trafiłem na wątek w którym rozprawionoby się z moim problemem, a raczej potrzebą.
Otóż chciałbym mieć możliwość skorzystania z więcej niż jednego sterownika ASIO w Cubase SL2. Posiadam kartę RME HDSP9652 oraz dość średniej jakości pudełko od Cubase SYSTEM4, które i tak ciągle wpięte jest w kompa (żeby mógł ruszyć CUBASE). Program mam przełączony na ASIO RME, ale bardzo przydałaby mi się możliwość korzystania z portu ASIO MI4 S/PDIF.
Czy ktoś może zna sposób na podłączenie drugiego sterownika ASIO do Cubase?
Może istnieje jakiś inny sposób na uaktywnienie dodatkowych portów?
Pozdrawiam!
BiaWoj
Dwa stery ASIO w Cubase2
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z
Re: Dwa stery ASIO w Cubase2
Otóż chciałbym mieć możliwość skorzystania z więcej niż jednego sterownika ASIO w Cubase SL2.
A to już trzeba napisać do Charliego Steinberga, żeby Ci wersję Custom Cubase'a zrobili :D Się nie da.
Jacek
A to już trzeba napisać do Charliego Steinberga, żeby Ci wersję Custom Cubase'a zrobili :D Się nie da.
Jacek
:D Się nie da.
Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź :)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z
... :D Się nie da.
... ale gdybyś chciał użyć wszystkich tych wejść i wyjść to jak najbardziej możesz - tyle, że nie z dedykowanym sterownikiem, a ze Steinbergowym MME/DirectX ASIO. Pamiętaj tylko o synchronizacji obu kart WordClockiem.
Jacek
... ale gdybyś chciał użyć wszystkich tych wejść i wyjść to jak najbardziej możesz - tyle, że nie z dedykowanym sterownikiem, a ze Steinbergowym MME/DirectX ASIO. Pamiętaj tylko o synchronizacji obu kart WordClockiem.
Jacek
Myślałem o takim ustawieniu sterowników interfejsów, ale nie udało mi się jak dotąd, na dwóch komputerach, na których próbowałem to zrobić, osiągnąć stabilnej ich pracy. Nie przechodził test synchronizacji - program testujący się wywalał, zawsze, a sama praca dwóch kart nie przebiegała prawidłowo.
Teraz mam nowy komp, w którym od razu, bez innych prób, włączyłem ASIO RME. Jeśli więc miałbym spróbować MME, to jak inaczej jeszcze, mógłbym zsynchronizować MI4 z RME? MI4 nie ma WC, a z gniazd SPDIF właśnie chciałbym skorzystać dla rozszerzeia funkcjonalności całego systemu. Czy np synchronizacja w MIDI mogłaby być wystarczająca? Obawiam się jednak, że chyba nie...
Pozdrawiam
BiaWoj
Teraz mam nowy komp, w którym od razu, bez innych prób, włączyłem ASIO RME. Jeśli więc miałbym spróbować MME, to jak inaczej jeszcze, mógłbym zsynchronizować MI4 z RME? MI4 nie ma WC, a z gniazd SPDIF właśnie chciałbym skorzystać dla rozszerzeia funkcjonalności całego systemu. Czy np synchronizacja w MIDI mogłaby być wystarczająca? Obawiam się jednak, że chyba nie...
Pozdrawiam
BiaWoj
> jak inaczej jeszcze, mógłbym zsynchronizować MI4 z RME? MI4 nie ma WC, a z gniazd SPDIF właśnie chciałbym skorzystać dla rozszerzeia funkcjonalności całego systemu. Czy np synchronizacja w MIDI mogłaby być wystarczająca?
Potrzebna jest synchronizacja zegara audio, a MIDI to nie działka :)
Jacek
Potrzebna jest synchronizacja zegara audio, a MIDI to nie działka :)
Jacek