Rozjechane wave'y z ProTools?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Grako
Rozjechane wave'y z ProTools?

Post autor: Grako » środa 27 lip 2005, 12:32

Witam.

Po wyeksportowaniu WAVEów, które w ustawionym tempie jadą w protoolsie oczywiście idealnie i wrzuceniu ich do PowerBooka do programu Ableton Live i ustawieniu tego samego tempa ślady nie tylko nie zaczynają się rytmicznie, a nawet rozjeżdżają się z tempem, a nawet względem siebie . Inna rzecz dzieje się gdy wrzucę te ślady do peceta do Nuendo. Wszystkie idą równiutko tylko zaczynają się jakieś półtorej 16tki później i przez to nie jadą równo z metronomem.

Znajomy mówił że coś robi z tymi wave'ami i on jakoś skleja piesenki równiutko, chociaż niektóre ślady (pojedyncze przypadki) też są pochrzanione i sam nie wie o co chodzi. Problem że nie mogę tego znajomego złapać

Ludzie oświećcie mnie. Włosy sobie z głowy wyrywam.

Wszystkie ślady są 16bit 44100Hz.

Awatar użytkownika
Groch

Re: Rozjechane wave'y z ProTools?

Post autor: Groch » środa 27 lip 2005, 12:53

Ja mam podobny problem, choć nie wiem, czy to to samo. Gdy nagrywam wave'y w Cubase na trakach i poźniej peznoszę je do CEP'a ustawiając start każdego śladu w tym samym czasie, co w Cubase (z dokładnością do 1/1000 sekundy) ścieżki nie grają równo ze sobą Na pewno można temu jakoś łatwo zaradzić, tylko ja o tym nie wiem. Dziwna dla mie sprawa. Zresztą znajomemu też tak się robiło. Co to może być???

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 27 lip 2005, 14:53

dlatego przenisi sie projekty do tych samych programow zeby sie pozniej nie glowic...

swoja droga nie zdazylo mi sie zeby wyeksportowane rowne sciezki graly zle w jakimkolwiek innym programie

moze warto sprawdzic czy nie ma jakis dziwnych markerow itp?

zgrywam zawsze bez markerow bo z tymi roznie bywa

Awatar użytkownika
Grako

Post autor: Grako » środa 27 lip 2005, 15:18

>...dlatego przenisi sie projekty do tych samych programow zeby sie

>pozniej nie glowic...

Tak, tylko że pro toolsa na koncerty nie będziemy wozić , tylko PowerBooka.

>moze warto sprawdzic czy nie ma jakis dziwnych markerow itp?

Nee, świeżo wypalone wave'y z midi + virus. Nic przy nich nie mądzone.

Może trzeba kliknąć jakiś śmiszny guzik w pro toolsie związany z jakąśtam kompatybilnością. Znajomy mówił że są jakieś specjalne programy, w których coś z tymi wave'ami robił, że chodzą dobrze.

Koszmar, już nie mogę z tym, ratujcie.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 27 lip 2005, 17:20

Jak napisałem na prmb:

Być może to wynika z ustawien synchronizacji. Chodzi o to, że pozycje

poszczególnych wave'ów na śladach mogą być związane z kodem czasowym - bezwględnym lub w odniesieniu do taktów (MIDI), w drugiej sytuacji pozycja jest wyliczana na podstawie tempa i pozycji MIDI w odniesieniu do zegara. W Nuendo masz możliwość ustawienia na każdym śladzie w jaki sposób poszczególne regiony będą odtwarzane lub jak zachowają się przy zmianie tempa - te które mają synchro do MIDI po zmianie tempa wzglęem taktu będą na tej samej pozycji, ale już względem czasu (chodzi tylko start) - czy innych wave'ów będą rozjechane. Zacznij od tego, żeby w opcjach synchronizacji/ustawieniach projektu ustawić tę samą wartość ramek (MTC), jaka była w Pro Tools. Jeżeli domyślne nastawy - to pewnie będzie to 25fps. Jeśli to nie pomoże w Nuendo to nie wiem. Abletona nie znam, ale poszukaj podobnych ustawień.

Jacek

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 27 lip 2005, 18:40

...mogą być związane z kodem czasowym - bezwględnym lub w odniesieniu do taktów (MIDI), w drugiej sytuacji...

A może wiesz dlaczego mogą występować problemy w pierwszej sytuacji?

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 27 lip 2005, 19:38

A może wiesz dlaczego mogą występować problemy w pierwszej sytuacji?...

Z głowy - bez organoleptycznego sprawdzenia to nie wiem... Jeżeli ustawiasz wave'y, które na 100% są zarejestrowane równolegle z jednego urządzenia (jednej karty wielokanałowej), lub kilku, ale ze wspólnym wordclockiem to nie widzę powodu, żeby to grało nierówno. Problem taki możę wystąpić, jeżeli nagrywałeś np. z dwóch kart muzycznych - a każda "sobie" zegarem była, ale w innym przypadku - nie mam pomysłu.

Jacek

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 28 lip 2005, 14:53

Z głowy - bez organoleptycznego sprawdzenia to nie wiem... Jeżeli ustawiasz wave'y, które na 100% są zarejestrowane równolegle z jednego urządzenia (jednej karty wielokanałowej), lub kilku, ale ze wspólnym wordclockiem to nie widzę powodu, żeby to grało nierówno. Problem taki możę wystąpić, jeżeli nagrywałeś np. z dwóch kart muzycznych - a każda "sobie" zegarem była, ale w innym przypadku - nie mam pomysłu.

Jacek...

Dzięki Jacku. Rozumiem.

Nagrywałem to tak, że najpierw 8 śladów bębnów, później 1 ślad basu. Wszystko na tej samej karcie i w tym samym programie grało równo, następnie te ślady poprzenosiłem do CEPa, ustawiając start każdej śieżki w tym samym czasie, co w programie źródłowym i ... przeważnie był odchył do 1 sek., tzn. bas nie grał równo z bębnami. Tak jakby zegary tych dwóch programów liczyły w różnym tempie, ale, co dziwne, nie zawsze. Nagrywałem na Behringer ADA 8000+Emu 1212m.

Jakby ktoś jeszcze doznał oświcenia w tej kwestii, bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Grako

Post autor: Grako » czwartek 28 lip 2005, 15:23

Dzięki JacekH za odp (i na prmb).

Sytuacja się trochę rozjaśniła:

W Nuendo wszystko jednak leci równiutko z metronomem.

W Live'ie 2 ślady nie idą z resztą, a znajomy ich po prostu nie zamieścił, dlatego wszystko mu szło też równo.

Więc prawie wszystko idzie równo, tylko nieliczne ślady w niektórych kawałkach są rozjechane. Pan kompozytor w Pro Tools nie mógł nic schrzanić bo u wszystkie idą równo i u mnie w Nuendo też.

Chyba potrzebny jakiś cudotwórca od Abletona. Katastrofa.

Awatar użytkownika
Grako

Post autor: Grako » czwartek 28 lip 2005, 16:16

Co więcej, zrobiłem od nowa podobny ślad w nudendo, gdzie of coz idzie równiutko, a w Live'ie idzie jeszcze gorzej niż ten z Pro Tools. Live wydaje się być bardzo wybredny jeśli chodzi o wave'y.

ODPOWIEDZ